|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:19 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 За българската ЕЛКА
Лека й пръст на жената... за съжаление като чета коментарите, явно по-младите не знаят или не вярват, че някога сме били на световно ниво.
Мисля, че най-добрия начин да почетем паметта на тези хора е като обясним на дечурлигата, че сме имали постижения в областта на електрониката и компютрите. Колкото и да не им се вярва, много от нещата които сме правили бяха добри. Елка-та не е нещо издялано с тесла през комунизма и открабнато, то си е наше и си има запазено място в музеите: http://www.vintagecalculators.com/html/ ... ators.html
Първата елка е направена през 47 години (почти половин век). През далечната 68г. правим собствени МОС ИС за елките..
|
| Нед Дек 07, 2008 12:43 am |
|
 |
|
ji4ka
|
А бе със започването сме били горе-долу добре, но как свършихме само!  Тия неща са за музея, дано от Националния Политехнически Музей да не ги проспат, както без малко да пратим за скрап капсулата с която летяхме из космоса.
|
| Нед Дек 07, 2008 1:15 am |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Дрън-дрън! Аз като ученик ходих на практика в предприятие за Елки. Става дума за 80-те. Всичко си беше скраднато а ако серията бе луксозна вътре имаше само един централен чип с чуждоземски надпис. Бяхме по-назад от всичко посочено в линка. Подхвърляха се и платки с германиеви транзистори от първите калкулатори с размер на голям касов апарат, били са толкова сполучливи че така и не видях работещ експонат.
А сериите СМ400 и СМ500 са толкова български колкото и СМ600 и "Правец82".
Странното е, че тези Елки се продаваха поне до края на века именно заради огромните си размери и въпреки калпавия си 30 годишен дизайн. И въобще не бяха евтини.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Нед Дек 07, 2008 4:43 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Говориш глупости!
Първите калкулатори наистина се произвеждаха в България - завод "Оргтехника" Силистра и си бяха на световно ниво. За сведение - някои модели се изнасяха и в Англия. В завода работеха много млади и способни инженери, технологията тогава беше на световно ниво (от 1965 до към 1980г). Като ученик в техникума (а само една ограда го делеше от завода) непрекъснато се въртяхме там покрай специалистите, къде за части къде, за акъл. После като студент по електроника бях стипендиант на този завод и съм карал там и стажове. Когато говорим за българската електроника от ония години трябва да сме малко по-обективни - тя си беше наистина на добро ниво.
Колкото до Снежана Христова - познавах я бегло, но за нея се говореха само добри неща.
|
| Нед Дек 07, 2008 10:21 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
брат ми навремето ~1977 имаше Елка 35M (4 АА) - беше много "умна" и добра за времето си !
(купена от кореком  )
сигурно още се търкаля някъде ... и няма да се учудя ако работи (имам едко касио 5-6г по-младо от нея дето още си работи - и го ползвам)
P.S: на бонго^2 глупостите едва ли трябва да се коментират 
_________________ путинофили: "иди н***й"
|
| Нед Дек 07, 2008 12:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
е явно си бил много добър ученик... и си ги разбирал. Щом като надписа не е български, значи е крадено. Е тва е логика трепач!
Виж никога не сме били #1 ако така си ги представяш нещата. Но е факт, че тогава не бяхме много назад. Успявахме да произвеждаме и да изнасяме неща, при това далеч не само в соц. лагера.
Просто до средата на 80-те ние заемахме мястото на жълтурите в производството. Нашето производство не беше нито най-модерно, нито най-качествено но бяхме на пазара и продавахе.
А за "кражбата" какво да кажа, това просто е една огромна глупост.
Първо за много неща сме си плащали лицензи и то като попове..
Второ, както казах никога не сме били #1 че да си позволим собствени процесори, собствена компютърна архитектура и т.н. Не че не сме си позволявали отделни "модификации", но при повечето неща умишлено е запазвана съвместимост.
Трето, изобщо не се дооценява какво значи да "открабнеш" върхови технологии. Поради развитието на технологиите, глупаците си мислят че тогава всичко е било толкова просто, че всеки е можел да краде както си иска, а сега това е невъзможно щото нещата станаха много сложни.
Нищо подобно... винаги е било адски сложно. В техникума имахме лаборатория и преди повече от 20г в тая лаборатория се произвеждаха компютри. Може би схемата и да е била изкопирана от някъде. Възможно е не знам. Но си имаше доста изменения, защото не всички части се намираха ей така. Щеш не щеш се налага да използваш К155 вместо 74хх и куп други подробности като това да си направиш нова платка. Със сигурност знам, че поне платката и кутията бяха конструирани в нашия техникум. А тогава нямаше нито Протел нито Оркад нито нищо. Да не говорим как се насищаше и че нямаше флюсове, че сами си правехме и нисковолтовите поялници и прочие и прочие. А после как се оживява всичко това.... ама не с осцилоскопи и аналайзери, ми с обикновено стрелкови уреди.
А днес младежта чертае платки на ръка, като че ли се връщаме в средновековието. И с мъка подкарва цял LED...
За съжаление погребахме цялата индустрия, както погребваме и старите специалисти. Докато другите държави по един или друг начин успяха да позапазят това в което да били добри. Примерно чехите все още правят шкоди, румънците правят дачии и т.н.
|
| Нед Дек 07, 2008 1:03 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Елка 135М беше. Ползвах такава като студент. И на мен може да ми се мотае някъде по тавана между чарколяците. Имаше и мрежов адаптер.
PS И една история от тия времена....
Когато в завода направиха един от първите настолни калкулатори, го показаха на някакво изложение. Видели го англичаните и един дойде да го проучи и да внася такива в Англия. Закачиха му една мадама, владееща английски, взеха един образец и почнаха да го разнасят из завода и да го изпитват. Оня искаше да види и целия технологичен цикъл (май много не му се вярваше, че това е наша работа, а машината си имаше и много "европейски" дизайн). И така, ходейки нагоре-надолу по етажите се случи следното: мадамата се подхлъзна на едно изтъркано от войнишките обувки с цинтове стъпала (завода беше в сградата на бившето военно свързочно училище) и изпусна елката надолу по стълбите. Тя се търколи и подскачайки от стъпало на стъпало стигна до следващата площадка. Кутията се счупи. Мадамата, разстроена се извини на англичанина и му казва, че ще отиде да вземе нова машина. Той обаче я накара да включат в мрежата Елката и да я пуснат. И "О чудо!" - тя заработи. Реакцията на англичанина беше; спираме тестовете, хайде да отиваме при директора да подписваме договора. И наистина се подписа договор за хиляди бройки.
Последна промяна Lupus на Нед Дек 07, 2008 1:25 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Дек 07, 2008 1:05 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Дек 07, 2008 1:13 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
ВЕрно че беше 135 M (битовете ми явно не държат  ) 
_________________ путинофили: "иди н***й"
|
| Нед Дек 07, 2008 1:24 pm |
|
 |
|
zaphod
|
не разбрах кое ни е било световното на нивото?
сглобявали сме елки - голям праз, това го могат и негрите.
и друг път съм го казвал, но пак ще го кажа на носталгичните надувковци - цялата прехвалена соц индустрия е велика само в изкривените ви от пропаганда мозъци.
|
| Пон Дек 08, 2008 12:11 am |
|
 |
|
Lupus
|
Няма и да го разбереш! Трябва да си го преживял, да ти е минало през ръцете и главата.... Лесно е да се правиш на велик в Интернет...
Той търпи всякакви надувки и простащина.
|
| Пон Дек 08, 2008 12:21 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Zaphod, добре е преди да говориш поне малко дапрочетеш, много се нервя, особенно на програмисти, които се опитват да изкарат всичко просто и елементарно .... ми че то всеки негър може да направи приложение, че красиво и лъскаво, т.е. спокойно на твое място може да застане един негър, пък ти на негово .... какво ще кажеш по въпроса ? Я да видим колко от алгоритмите които пишеш може да синтезираш с логически елементи, или пък с релета .....
Аз също не харесвам голяма част от пропагандата по соц времето, но още по-малко ми допада отношение като твоето, че всичко от тогава е било лъжа, измама и пропаганда. Всъност науката ни по това време е била доста напред, не само в електрониката, също и в механиката, в медицината, химията, физиката. Верно е че всичко е било с много тясна насоченост, ако изключим химията и медицината, почти всичко останало е било основно с военна насоченост, задова няма да видиш хубав български часовник, или прецизен струг или фреза, но пък има доста други неща в пъти по сложни и прецизни.
|
| Пон Дек 08, 2008 12:24 am |
|
 |
|
zaphod
|
елка 101 е с чип на рокуел, ако беше с нашенски чип може би щях да се въздържа от поливане със студена вода. и понеже спомена как се дразниш на програмисти, ще кажа че много добре те разбирам - величаенето на "великата" соц електроника е точно като надувките на делфист, който ползва готови компоненти и само им пише интерфейса. ни повече ни по-малко.
абсолютно всички. ти какво, да не мислиш че съм някво нещастно джаварче?
|
| Пон Дек 08, 2008 1:30 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Е с тоя довод направо утрепа вола с вилицата.
Какво значение има, ако си направил хубава къща, от къде си си купил тухлите???
|
| Пон Дек 08, 2008 1:38 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
zaphod е хардкор седесар.  USA са най-велики, щото там има събрани индийци и руснаци, които пишат VHDL-а на чиповете, които после се печатат в Тайван и се влагат в крайни изделия в Китай. 
|
| Пон Дек 08, 2008 1:50 pm |
|
|