| Автор |
Съобщение |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
 Състезание по роботика в България!
Здравейте!
Първо весели празници
Знам, че в този форум има много хора, чиято страст е да създават разни машинки и да ги съживяват. Най-накрая успяхме да организираме състезание по роботика в България. То ще се проведе в 4 дисциплини:
1. Мини Робосумо
2. Следене на линия
3. Робо куб - специално създадена за състезанието
4. Свободна дисциплина.
За повече информация вижте ТУК.
Няма никакви ограничения за участниците, само моля ако има по-напреднали в сферата, желаещи да участват, да се запишат за робо-куба, за да не убием ентусиазма на начинаещите
Всеки, който има въпроси, предложения или коментари нека ги пише тук, на маила или ЛС.
П.С. Нека всеки разполагащ с необходимите знания и средства да отдели няколко часа и да се включи в това състезание, защото смятам че е време българското младо поколение да се занимава с по-смислени неща.
|
| Съб Дек 27, 2008 12:55 am |
|
 |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Изглежда доста интересно.  Искрено се надявам да има много учасници!
|
| Съб Дек 27, 2008 2:11 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Звучи интересно, бих се занимавал с такива неща стига да имам готова механика. Само, че наградите ми се виждат малко малки като за такива роботи.
|
| Нед Дек 28, 2008 9:26 pm |
|
 |
|
sv_shady
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Ами правим всичко възможно, и като за първо състезание това ще са наградите. Имаме вече български магазин - Роботев ( www.robotev.com), в който можеш да намериш редуктори, колела и материали за шаси. Ако се анализира внимателно всяка една задача от състезанието, роботите не са сложни, може дори и без контролер да се мине  Дано се решиш да участваш.
Последна промяна sv_shady на Нед Дек 28, 2008 11:46 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Дек 28, 2008 10:05 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
не знам какво разбираш под понятието 'робот' но ако трябва да управляваш някакъв трикоординатен манипулатор или да проектираш драйверите и регулаторите по една от осите - ще останеш с друго впечатление  Успех в начинанието и весели празници 
|
| Нед Дек 28, 2008 11:16 pm |
|
 |
|
3aek
|
midnight: тези неща не се правят за пари, стига ти да си начешиш крастата и да срещнеш на едно такова състезание хора със сходни идеи
|
| Нед Дек 28, 2008 11:28 pm |
|
 |
|
sv_shady
|
@3aek
Ставаше въпрос за роботите, за дисциплините на състезанието  Иначе много добре знам какво имаш предвид - в момента пиша софтуер за симулация и управление на един манипулатор с 6 степени на свобода и бих казал, че е доста интерсно
Иначе точно това е идеята - да накараме повече хора да се занимават с роботика и да стимулираме начинаещите 
|
| Нед Дек 28, 2008 11:46 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Момчета,
Ако се интересувате от историята на роботите в БГ, можете да си дръпнете тази книжка:
"Саморъчно направени електронни устройства", Никола Пенев, София, Техника, 1971 година
от тук: http://www.kn34pc.com/books/index_main_books.html
Описания там Робот-информатор - XLR-2 го направихме с още един приятел в техникума в Силистра през 1968-1969г.
Имам всички основания да твърдя, че е първия в България.
|
| Пон Дек 29, 2008 9:40 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Lupus, цар си, в роботиката няма да участвам но тази книжка ми запали интереса: http://www.kn34pc.com/books/book-1200-recepti.djvu 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Дек 29, 2008 6:55 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Преди мноого години даже си имаше на национално(държавно) ниво такива състезания. Аз лично имам едно 4-то и едно 5-то място в такива. Но тогава си беше с правец-8 и робко 01. Скала за първи път видях на едно от състезанията. Но все пак си беше тръпка. Тогава наградите бяха някакви летни почивки на лагер и екскурзии. Ама все пак беше някаква тръпка ...
|
| Вто Дек 30, 2008 12:37 pm |
|
 |
|
sthx
|
Организаторите на това състезание заслужават поздравления. Имам само една забележка. Много по-добре би звучало съобщението , ако имаше едно допълнително изречение от типа:
"Техническите изисквания за състезанието през следващата няма да претърпят съществени изменения".
Все пак ми се струва , че три месеца е прекълено малък срок освен ,ако човек няма няма нещо подготвено, или пък си няма друга работа.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Дек 30, 2008 11:13 pm |
|
 |
|
Trigger
Ранг: Минаващ
|
offtopic относно поста на Lupus
б..ти якия сайт, честно...евалата и мерси 
_________________"...но мене ако питаш, стени не се разбиват с глави..."
http://www.youtube.com/watch?v=AugZsin4x1o