eeee, малко е прекалено "жунализирано"
самата технология на гугъл е доста гугъл-ориентирана - върви само с техен софтуер (и май само с техен хардуер).
разчитат на CellID и познанията им за местата на клетките. с малко (техен) софтуер успяват да направят някаква триангулация, която по принцип не може да е съвсем точна.
например, аз на вилата се закачам към една клетка която е буквално през 9 планини... на отсрещния баир на стара планина.
нашта държава още я няма в списъка им. явно се чудят как да съпоставят официалната информация с реалната. и не е за чудене - ние си нямаме читав класификатор на населените места.
е, има и вариант с GPS, ма там си е ясно как става.
всичкия кеф е за сметка на клиента, разбира се:
у нашенско няма таквоз животно като "unlimited data plan". феодалите яко доят кравата и не искар да пускат цицката. да не говорим, че на доста места в страната стабилна даннова комуникация е все още в бъдеще време.
да им се чуди човек на гугъл кога ще направят гугъл-крава и гугъл-бургер...
както са тръгнали да си правят собстен телефон със собствен ОС и собствен браузър, ще задминат М$
не им стига, че са индексирали целия свят (евала), а сега да ни индексират и де сме ходили.
и като напишеш следващия път "бира+кебапче" да ти покава на първо място кръчмата, дето си кръшкал последния път.
малко прекаляват (според мен).
а за следенето... ми нищо ново.
мобилните оператори в много държави са задължени да пазят хендовърите на всичките си клиенти поне по година назад.
е, може да се злоупотребява с информацията, но са единични случаите. информацията си седи при операторите и се предоставя само по сложен ред.
съвсем друго е, когато тази информация е собственост на глобална частна компания.
то, верно бъдещетето е на поведенческото консултиране (и манипулиране), да видим докъде ще стигнат нещата.
филма "бразилия" от преди 25г вече не е май чак такава фантастика