|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 4:25 am
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Пак за Linux vs Winbowz
Не съм програмист нито професионалист в областта и нямам много време и подбуди за четене. Просто искам да ползвам компютъра а не той мен.
По идейни съображения държа из комповете ми да има инсталиран Linux обаче губя цели седмици докато намеря дристото което не увисва при инсталиране и ми опознава автоматично поне звуковата карта. И след като го инсталирам не го ползвам защото не ми се рестартира на Winbowz всеки път когато трябва да свърша нещо
Днес чашата преля: довърших едно древно РС под WinXP като интернет машина за един приятел, остана само да клонирам системата на флашка за да не си играя всеки месец да почвам отначало. Грешката ми бе, че заради Open Source избрах Clonezilla Live CD - Linux базирано. Животното се съдра да увисва и после му отне повече от 2-а часа да прехвърли по-малко от 8Gb Partition а получената флашка не се чете от нищо друго.
Напоследък M$ е в най-ниската точка на развитието си а каква част от пазара се зае от Linux? Хващам се на бас: М$ плаща на разработчиците на Linux да правят трудноизползваеми програми като по този начин само доказват колко безценна е Winbowz.
|
| Пон Мар 09, 2009 2:39 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Що направо не се прекръстиш на bongo_x10 и да си решиш всички проблеми  ?
|
| Пон Мар 09, 2009 3:43 am |
|
 |
|
zaphod
|
велика мисъл, ще си запазя линка към темата
впрочем за наш бонго това не е чудно, обаче забелязвам че цайтгайстщината вече излиза от кръговете на традиционните си фенове.
|
| Пон Мар 09, 2009 11:38 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Пак за Linux ws Winbowz
Човеко, на крива ракета космоса и пречи, имаше една малко по остра подобна реплика ама да не я казвам че не ми е в стила
Престани да си играеш с компютри от на баба ти времето ако искаш да нямаш проблеми
Кой знае каква щайга се мъчиш да оправиш и после се оплакваш. Кажи на пича да я засили в близкия гюм и да си вземе нещо свясно дори и на старо сигурно ще е по младо от това 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Мар 09, 2009 12:14 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ти пък голяма мисъл каза. Стари му били машините.
Половината от компютрите, които ползвам са били върха на сладоледа преди 5-10 години. Но това не им пречи да работят стабилно и да генерират пари. Защото целта на компютъра е да генерира ПАРИ. Затова му се вика работна машина.
Един Pentium III може да върши чудеса от геройство, стига да знаеш как и за какво да го използваш. А работната си машина я обновявам средно на 3+ години и то не защото ми е финансов проблем, а просто защото тогава изпитвам работна нужда да го направя. Щото на крив космонавт и 4 ядрена машина да му дадеш, все ще забие ракетата в Луната.
Въобще в нашия бранш, последна мода компютър си трябва в не повече от 10% от приложенията. Виж ако човека иска да трепе извънземни е друг въпрос, ама келешките проблеми едва ли са наш проблем (макар, че трепането на извънземни не ми е неприсъщо).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 09, 2009 12:24 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Без да познавам отвътре нито едната от двете системи - не ги ползвам за разработки - преди няколко
месеца инсталирах на телевизора си (Acer лаптоп с 2Г RAM и някакъв двуядрен Ментиум) Ubuntu,
някъде в последната част от хард диска (май към 20 G му дадох). То сложи някаква grub boot-варка
от която мога да избера кое да се бутне.
Всичко това стана съвсем лаишки, не бяха нужни никакви специализирани знания.
Като го гледам това ubuntu, май причината да се пишат приложения за windows е единствено
популярността на платформата. Ubuntu-то си изглежда като истински unix за лаик като мене,
а графичният му интерфейс е не по-лош (нито различен) от тоя на windows.
Разпозна си само всичко, даже някакво мучене пуска като се бутва (мученето е
някаква музика май, чува се и тупан някакъв).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Мар 09, 2009 1:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Направо е невероятно колко много привърженици последно време печели идеята за световната конспирация. Аз си го обяснявам с това, че колкото е по-напраегнато положението и по-кризистно, толкова повече некадърници го отнасят и като няма с какво да оправдаят некадърността си и я оправдават със световния заговор  .
|
| Пон Мар 09, 2009 4:19 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Бонго, добро Live CD за Linux е Knoppix, а за пълна инсталация използвай Red Hat ( Fedora ), SUSE или Ubuntu. На единия ми лаптоп Win XP не може да се оправи със звукова карта, камера и микрофон, но Linux няма тези проблеми. И въобще преди да инсталираш някоя Linux дистрибуция е хубаво да прочетеш това онова за нея, тъй като е море от неизползваеми дистрибуции, оттам идват и твърденията, че Linux е много по-труден за използване от Windows.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Мар 09, 2009 4:32 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Велика грешка е да се мисли, че писането на софтуер е просто да седнеш и да се набираш на клавиатурата. zaphod си пише софтуера по тоя начин, както и повечето тук, предполагам. Тъй като идеята на линукса по начало е липса на централизация и стремеж към печалба, не можем да очакваме, че сериозни организации с нормална структура ще се занимават с разработка на софтуер. С нея обикновено се захващат точно такива "клавиатурни маймуни", нахранени с празни идеали и чели твърде много утопична (не)научно-фантастична литература.
|
| Пон Мар 09, 2009 4:41 pm |
|
 |
|
¶
|
По скоро идеята на Linux не е за безплатен софтуер, а за софтуер с отворен код. Например RedHat правят добри пари като продават техните Linux дистрибуции с отворен код.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Мар 09, 2009 4:46 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Не говорим за безплатност, а за липса на стремеж към печалба. Т.е. всичко се прави с някви по-различни цели от генерирането на приходи.
|
| Пон Мар 09, 2009 4:48 pm |
|
 |
|
¶
|
Така е, ако се говори само за ядрото на Linux, понеже Торвалд не е дал на никого правата си върху него и всеки който добави нещо към ядрото го прави само с изричното съгласие на Торвалд, при това без да печели пари, т.е. както казваш липсва стремежа към печалба. Но когато добавиш към ядрото и останалата част на една Linux ОС и се получи завършена дистрибуция, вече се появява интереса към печалба, както примера с RedHat, които първо правеха безплатни дистрибуции ( хвърляне на стръвта за рибата ), след което започнаха да предлагат платени дистрибуции плюс безплатна диструбиция, но целия софтуер си им остана с отворен код ( всъщност така беше до преди време, сега не следя отблизо Linux и не мога да кажа дали все още платените RedHat дистрибуции са с отворен код ). С този си ход RedHat хем не могат да ги нарочат, че не поддържат Linux обществото, хем си печелят добри пари. При тях е явно, че има стремеж към печалба, от техния подход се възползват и други фирми (като Sun с техния OpenOffice пакет).
|
| Пон Мар 09, 2009 5:21 pm |
|
 |
|
zaphod
|
сигурно zaphod затова зема повече от тебе 
|
| Пон Мар 09, 2009 6:18 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е тоя утепа коня. Пишка 30см..., пък и на масата я тресна  :):)
Убавец 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 09, 2009 6:21 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
И живее в няква неописуема мизерия. 
|