Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Въпрос за стандартите на изчертаване 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Въпрос за стандартите на изчертаване
Или по-точно ме интересува табличката на чертежа с какви размери трябва да е, вътре самите клетки как трябва да са разположени. Иначе знам че рамката на самия чартеж трябва да е на 5 см от 3-те страни на листа, а от 4-тата на 20см (тази която се намира срещу таблицата). И втората част от въпроса - някой ако знае как мога да сложа рамката директоно във Proteus или да предложи някой Template :roll: . Понеже сега се мъча като прехвърлям чертежа на AutoCAD и от там принт ...... и дълга и широка става работата.

Пон Юни 22, 2009 7:22 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
5/20мм - не см. И то навътре от границата на А4,3,2,1,0. 20 мм е само на височината на А4 отляво за перфориране за папка. при по-големите формани по-нагоре се редуцира до 5мм.
Имаше изискване за втори контур на 10мм около формата, но той беше за оригинали на паус.
Таблицата е само препоръчителна като полета.
Погледни някой учебник по техническо чертане или порови из Нета.
Таблицата ми е начертана в Протела съобразно моите нужди.

Пон Юни 22, 2009 7:52 pm
Профил

Мнение 
Относно таблицата има изисквания, това което казва колегата е вярно, но е частен случай за най-простият модел на табличка, ЕСКД се казва, има една бежова книвка, мого полезно помагало, в момент ане ми е под ръка, едно време я помнех на изуст тая простата но .... значи е разделена на полета по 5мм по вортикала, в ляво имаш ... 4 полета, след това обаче полетат се променят, не ги помня вече размерите.
В протела има стандартна таблица по ANSI стандарта.

Пон Юни 22, 2009 10:48 pm
Профил

Мнение 
Desert Leo написа:
5/20мм - не см.
Все ги бъркам двата щата :P :oops:

Благодаря за инфото. Проблема е там че нямам такава докумнтация под ръка понеже по принцип не ми се налага да чертая чертежи, а и нямам от къде да взема. Сега ще се разровя в интернет но все пак ще съм изключително благодарен, ако някой post-не линкче към сай или e-book.

Пон Юни 22, 2009 11:53 pm
Профил

Мнение 
Ами аз имам много, ама и на мен не ми е под ръка, не помня вече къде остана, дали изобщо ги носих тия книги към софия, със сигурност не са у нас, май са в един познат където си бях зарязал част от багажа едно време като се местих и все го вземам .. вече 4 години :)
Няма как да атачна файл обаче ....... http://rapidshare.com/files/247635698/table.jpg.html
ето една табличка, обаче не знам защо е толкова късичка, имам подозрение че измерването е излязло в мащаб, и така като гледам най-вероятно е 1:2 или там някъде :), знам че някъде и имам темплейта с реални размери, обаче не знам къде е това някъде, в другия ми офис е, ама през ремот десктопа нещо се влачи много та не ми се рови сега.

Вто Юни 23, 2009 10:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ето това е класическата таблица. Ако не трябва да минаваш Нормоконтрол (не знам дали останаха такива контрольори), можеш да си я модифицираш според нуждите.

http://memh.vtu.bg/me/e-book/Razdel%20I%5C1.3%20Obschti%20iziskwania%20kam%20KD.pdf

Вто Юни 23, 2009 10:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
това си е таблицата по ЕСКД.
за електронни схеми обаче има някои нон-сенс полета: маса на детайла, материал, че и мащаб дори.
някой не е ли завършил по-скоро електроника, че да ни светне какво е днешното дередже на стандарта?

в стария стандарт пишеше, че "задължително трябва да се спазват препоръките на ЕСКД".
(нещо като доброволно допълнително осигуряване, дето е задължително)

Вто Юни 23, 2009 2:34 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Ето нещо и от мене, шрифтовете по ГОСТ, които са същите при нас ( БДС).

http://rapidshare.com/files/247735202/G ... s.rar.html

Аз работя със SW, така че таблиците съм си ги правил аз, като използвах ръководство по техническо чертане, ако запецнеш мога да ти пратя export-нати .dxf файлове на стандартните формати.

Вто Юни 23, 2009 4:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]