Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
2 процесорни WORKSTATION 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 2 процесорни WORKSTATION
Толкова ли са малко плюсовете на WORKSTATION машините с Win XP и обикновените приложения в сравнение с еднопроцесорните (визирам системите с XEON и P4 съответно на 2600).

Сря Юли 15, 2009 4:05 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Да, толкова малко са.

Сря Юли 15, 2009 5:28 pm
Профил

Мнение 
Ооо това е въпрос който няма един отговор, първо зависи акво щюе правиш, за 70% от CAD приложенията двупроцесорната конфигурация няма да ти помогне много, за останалите 30% дори и тя е слаба, за пример, хели камера управляема, някъде около 100 детайла, работи се сносно на моя лаптоп в Solid Works, не хвърчи но не се и влачи много, говоря за версия 2006/2007 след това и един детайл му е много :). С кадовете за платки е горе долу същата работа, те дори товарят по малко, освен аконе изпозлваш някакви безсмислени изгледи .. 3,4... 15 измерни .... Ако обаче имаш хубав кад за платки, да речем ментор, и искаш да позлваш симулации или ауторот, двупроцесорната може да ти влезе в работа, същото е и със солида ако започнеш даправиш анализи, на малки детайли не много сложни ОК, но стане ли по голямо и mash да е с повече елементи, и визуализацията и сметките стават по бавно. Но от моите наблщдения и солида и кадовете в повечето случаи на общо ползване не се натоварват толкова.
Друг е въпроса с графичните приложения, най вече тия при които имаш рендиране, това важи и за солида разбирасе и за про инжинера,и за кад за платки които имар рендиране реалистично, там процесорите носят полза. най-често обаче тези станции са полезни при правен на анимации и фотореалистични симулации. При работата обаче с такива приложения практиката е да има рендер ферма, която извършва рендирането доста по бързо от която и да е работна станция, и не съм съвсем сигурен доколко трябва да с енабляга на видео и процесор, но при всички условия там двупроцесорното е стандарт.

От тук обаче нищо още не е решено, първо трябва да се реши какъв ще е процесора, в никакъв случай не трбява да се хвърляш на най новото, примерно нехелема в момента. Също така много зависи какво е дъното, как е конфигурирано, и най-вече какво е приложението. Какъвто и процесор да сложиш, ако имаш приложения изискващо бър диск трансфер а ти си със дискове на обикновенно АТА нищо не правиш, иска си добър райд, да ама и от райд до райд има разлика, примерно 3Ware са едни от най-добрите, обаче и между техните модели има разлика.

Покупката на подобна работна станция не е нещо което с еправи за два часа, и в никакъв случай не е нещо коеот трябва да се решава от този който ще работи на нея, нито пък от тозикойто ще дава парите. В БГ има две три фирми които се занимават сериозно с това, аз работя с една от тях, според мен най-добрата, и всеки който ме пита го съветвам да отиде и да се консултира с тях, не случайно всички филмови студии купуват от тях, и ментор ги препоръчват като доставчик на работни станции, хората занят за кое приложение какво да ти предложат, а ако случайно е нещо ново влагат допста усилия да разберът и да предложат най-оптималната конфигурация.

А моето мнение специално за работещите е че колкото бовече ги биеш толкова по добре, аз не съм видял дизайнер дето работи на мая или нещо подобно дето не иска последните процесори, последните куадрота, със 24 Гб рам и още един куп безмислени екстри които ползва на 10% ..... ако дадеш на инжинер, такъв дето се знаимава с хардуер, истински имам в предвид, т.е. солид воркс, про инжинеринг и др такива, те също на там залитат. До момента еиднствено от хора работещи на електрически кад кам нямам ткаива впечатления, те искат каквото ще свърши работа, дори често се опитват да спестят нещо което дори не струва много ..... та всичко що не работина протел, падс или нещо от сорта първо много бой, и после се пита какво иска и за какво.

п.с. ако ще с еправят сложни симулации по добре да се мисли за някакви разпределени системи, 4 кора в моемнта са на добри цени, понякога с еоказва че 10 такива в малък клъстер вършат повече работа от 2-3 двупроцесорни ксеона, а цената е сходна, стига софтуера да може да се справи с подобен клъстер, въпреки че и таммай вече има добри емулационни решения.

Сря Юли 15, 2009 10:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Взех си DELL XEON 2400x2 1Gbt RAMBUS

Чет Юли 16, 2009 6:46 pm
Профил

Мнение 
По интересно е какво ще правиш с него, това което си взел е втора ръка доколкото разбирам, тоя процесор с тая памет, още за времето си е бил измислено решение, Интел се отказаха много бързо от рамбус технологията, дори не помня да съм продавал такива компютри навремето, мисля имаше интелски дъна със съпорт на два типа и се продаваха стандартните решения. Ако си го взел на добра цена е ОК, но интересно каква е видеокартата, би трябвало да е някакво quadro ако не са му го извадили, обаче и това не е кой зна екакво, много зависи с какъв чип е това куадро, т.е. какво е. много вероятно е новите версии на софтуерите да не го бръснат за нищо тва куадро дори и да го имаш.
Иначе честито, аз едно време съм вземал машини на IBM, сървъри двупроцесорни, бях много доволен,но като цяло IBM е по читаво от Dell, но и аз ги вземах да правя файл сървъри и то заради скъзито дето го имаха.

Чет Юли 16, 2009 7:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Един Maxtor ми разцепи IDE-то на моя компютър, и реших да си взема втора ръка , за настолен с ком и лпт,
Малко е дървен (DELL precision 530MT 2400x2 1Gbt RAMBUS) с 80Gbt за около 155 лева без доставката. Иначе трябваше да купувам нов китаец 8O ... а хич не ми се искаше. Четох че много реват от този модел, но май риска си струваше, поне за сега :roll: . А за видеокартата ??? май бяха сложили някаква 16 или 32-ка. не съм я и поглеждал, сложих си мойта с DVI и TV-out. Ще си накача компилаторите Altiuma, програматорите, и дано бачка дълго време. Стария с Shutle дъно , още от Art Systems ..... 8O 8O 8O повече от 12 години не се е изключвал.

Чет Юли 16, 2009 8:37 pm
Профил

Мнение 
Като каза shutle се сетих за .. 591 май беше модела, сокет 7, имах такова с К6-2/400 :) ... ех кога беше това .....в сравнение с какъвто и да е шатъл, тое дуал ксеон трябва да е много по добре, рама обаче е малко, пробвай да го направип поне 2.

Пет Юли 17, 2009 12:29 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]