|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:29 pm
Българската митница след 1-и януари 2010 г. ...
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Българската митница след 1-и януари 2010 г. ...
Това не трябваше ли вече безвъзвратно да е изчезнало  :
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/ ... e_mitnica/
Отделно 30 лв. не е ли "малко" смешна сума  ?
|
| Чет Яну 07, 2010 6:59 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
за съжаление всичко е вярно...
това е малка демонтрация на върховенството на чиновника и издевателтвата му.
то навсякъде е така - НАП, НОИ, банки, полиция, КАТ, ДАЙ, дръж, на, вземи...
и всичко е законно
из днешния печат:
обществени поръчки http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4707§ionid=5&id=0001001
наглите http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4707§ionid=16&id=0000101
|
| Чет Яну 07, 2010 9:24 am |
|
 |
|
zaphod
|
миналата година и аз имах щастието да освобождавам от митница пратка, няма да повторя повече 
|
| Чет Яну 07, 2010 11:04 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Тия всичките са за стадиона и разстрел. Свине.  Писнало ми е от тях.
Въобще ако наредят всички митничари в БГ и ги разстрелят, едва ли застрелят повече от 2-3 качествени индивида.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Яну 07, 2010 11:35 am |
|
 |
|
3aek
|
спокойно! ще приемем китай в европейския съюз и няма да има митници и мита 
|
| Чет Яну 07, 2010 1:33 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
а ЕС ще е 52-рия щат... (51-вия е UK)
|
| Чет Яну 07, 2010 1:44 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Яну 07, 2010 1:59 pm |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Преди години внесох фотоапарат Nikon за около $800 от САЩ. Спестих си почти всички от описаните по-горе мъки след като ме изнудиха да платя подкуп.. иначе "много бавно ще стане и няколко дена ще си загубите". Идва някаква лелка и ти предлага да "оправите" фотоапарата бързо. Излизате през задният вход и някъде извън сградата плащаш половината мито, след което влизате вътре, тя дава парите на инспектора който се занимава. Той от своя страна унищожава декларацията (във всичките и екземпляри) и излиза, че все едно никога не е имало обявена стойност на фотоапарата за $800.
Получаваш си апарата и без документи за произход се прибираш с едно кофти чувстово, че си направил нещо грешно...
Няколко месеца по-късно се наложи да изпратя на производителя фотоапарата, за да му сменят матрицата (беше дефектна). Разправиите бяха уникални. Временен износ, проблеми заради липса на документи (за внос), попълване на декларации (с дискета - тогва услугата беше 20лв) и много чакане. Взимането на поправеното устройство беше сравнително бързо, защото имах документи за временният износ, а изключително важното условие бе серийният номер да е същият както на изнесеното устройство (незнам какво щях да правя, ако производителя беше преценил, че трябва направо да ми смени фотоапарата с друг) 
|
| Чет Яну 07, 2010 2:59 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе аз се зачетох в другия форум и наистина според това:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 001:BG:PDF
и
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 501:BG:PDF
Излиза че:
"ПРАТКИ С НЕЗНАЧИТЕЛНА СТОЙНОСТ
Член 27
Съгласно член 28 всякакви пратки, съдържащи стоки с незна-
чителна стойност, изпратени директно от трета страна
получател в Общността, се признават за освободени от вносни
митни сборове.
„Стоки с незначителна стойност“ означава стоки, собствената
стойност на които не надвишава общо 22 ECU на пратка."
"В член 27 стойността 22 ECU се заменя със 150 EUR."
Са тия регламнти здължителни ли са за нас или не?
Всъщност имало си нов регламент от 2009. И там си е фискирана сумата от 150 евро. 300лв. Сбъркали са една нула нашите чиновнически задници.
Бах мама му и държава.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Чет Яну 07, 2010 5:08 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Яну 07, 2010 4:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Някои хора смятат, че в новия закон е допусната техническа грешка, като просто са изпуснали нулата на 150-я евро и е станало 15. Сега дали грешката е неволна или нарочна е съвсем друг въпрос  .
|
| Чет Яну 07, 2010 5:03 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми кво сега? Да звънна на омбудсмана?
P.S.
Горе долу се изясниха нещата след като говорих е един познат спедитор. Мито дължиш над 150 евро. ДДС дължиш над 15 евро. Закона за ДДС си е привилиегия на всяка държава, за него регламентите на ЕУ не важат. Т.е. ебат ни съвсем законно. Остава ни само да се усмихваме
Бе то и ДДС-то нямаше да е проблем, ако не трябваше да загубиш 4-5 часови надници за да го платиш да го еба....
|
| Чет Яну 07, 2010 5:09 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ей гнусни гадове ей.
Айде да им дава човек 20-те процента - ама да го направят онлайн да става.
А на тях целта не им е да събират парите, а да спрат всякакво развитие - и така заплахата за
шибаните си гъзове по кабинетите с тапицирани врати - и правят получаването на пратка
практически невъзможно.
Не виждам как това развитие ще приключи по мирен начин, всичко отива надолу прекалено главоломно...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Яну 07, 2010 7:00 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е, да... не е проблем ДДС-то. на 200 кинта е 40лв. пък и не е редно да се бяга от плащане на данъци.
но не трябва да се превръща в извращение. 100-те турситически обекта са все пак с цел туризъм...
ма то и в КАТ е същото - по-голямата част от наказанието е да ходиш, да се редиш, да се накланяш на гишето.
tgi,
нещата вместо да се влошават, стават безнадеждни 
|
| Чет Яну 07, 2010 7:04 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми за жалост и аз така го виждам... На малоумната публика и пуснаха поредния
фигурант, вече месеци го гледат зяпнали в очакване на чудото, а междувременно
тихомълком за пореден път си затегнаха възела, май вече до нива от преди 89-а.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Яну 07, 2010 7:18 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
ДедоБоре е прав. Парите ако бяха похарчени в нашата икономика щяха да генерират ДДС освен всичко друго, така че си е коректно да се плаща. Мислете трезво.
Проблемът конкретно е в безумието на митниците ни. Понеже това дето е описано в тая статия която направо стана спам днес съм го минавал лично и снимките са ми добре познати, мога само да кажа че ако можех да отида и да си платя мито/ДДС на някое гише и да приключа като бял човек, нямаше да имам неприязън към митниците ни. Дори не си помислям за лукс от типа да ми го донесат и да си платя на място или по електронен път. Обаче спасение не виждам.
Цецо, мито се дължи ако стоката е за обмитяване. Електрониката примерно няма мито, за щастие. Поне компютърната. Не съм в течение с последните тенденции.
|
| Чет Яну 07, 2010 7:55 pm |
|
|