Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Производител на... грънци? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Производител на... грънци?
Знам, че не съм умерил форума, ама вие се врете навсякъде.
А аз търсих, търсих и не мога да вържа:
Трябват ми до 4000 броя канички за вино 0.5-1 литър, т.е. 0.75 литра е доброто, най-добре е да са порцеланови или керамични ама и стъклени стават, желателно е да имат отпечатана картинка отгоре.

Един колега са го набедили за председател на местния празник на виното. Ходил съм: виното е безплатно, мезето е на минимална цена, обаче съдинката за виното ти излиза колкото харчлъка за мезето. Затова от месеци ме хайка да намеря от БГ нещо по-евтинко. Пък то време не остана - иска ги до 1-ви август.

Пет Юни 11, 2010 12:38 am
Профил

Мнение 
Найевтино ще намериш традиционни български канички в Китай. :D

Пет Юни 11, 2010 1:54 am
Профил

Мнение 
прав е Жичка, някога отдавна работех в склад на едро за китайски стоки - тогава разбрах че традиционните български чинийки и въобще що е керамична посуда с нашенска шарка се прави от братята китайци. специално за канички не мога да се сетя дали по онова време имаше, но сега се сещам че в китайски магазин в Пловдив бях попднал на такова нещо, заедно с грънци и разни други пак типично български неща. и пак произведени в китай :D така че това най те устройва май. а и се съмнявам да намериш по-евтино.

Пет Юни 11, 2010 8:51 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Да, ама не съм в БГ и ми е малко трудно ходенето до Илиенци :) А в туземция положението е от 5 евра нагоре (парчето!), някои са нахалствали и за 12 евро + подарък-надпис 8O
От моите разходки из нета разбрах, че в БГ могат да се намерят и за лев-два парчето. А на 4к броя и 1 евро разлика не е зле. Пък догодина пак ще се купува...

Всъщност, не се държи на материала: грънци, порцелан или стъкло. По-важно е да имат необходимия надпис/картинка и да са на приемлива цена.

Отдавна не съм в БГ и по интернет не можах да се ориентирам в българския бизнес въпреки прилежното ми ровичкане. Затова се сетих да помоля за помощ: някой ако знае къде мога да поръчам ширпотребни канички за вино около 0.75 литра с надпис/картинка на тях, 4000 бройки?

Пет Юни 11, 2010 7:12 pm
Профил

Мнение 
За каничките не знам, но надписи правят всички рекламни фирми - сито или тампонен печат. По принцип щом далаверата е за над 1000$ , всеки китаец ще ти обърне внимание. Може да се поровиш из сайтове като алибаба и подобни.
За български фирми може би трябва да търсиш стъкларски завод, защото порцелан и керамика се прави по-трудно и сигурно ще е по-скъпо, така си мисля.

Пет Юни 11, 2010 7:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Че то порцелан останали някъде да се прави?
Всичко е или керамика или това дето по-запознатите му викат "полу-порцелан". В смисъл порцелана се прави от каолин по доста тънка технология. Ама най-проблемното е изпичането - при температури около 1250 градуса се променя драстично крситалната решетка на масата и кафеникавия цвят (дори и черен за истинския китайски каолин) става снежно бял. А глазурата е прозрачна (нещо подобно на стъкло) което придава окончателния вид на порцелана. Жена ми работи в това което остана от най-големия производител на порцелан в българия, ама канички май нямат останали от някогашното производство.
Това което се произвежда пак се използва каолин но се пече при 850 - 900 градуса (значително по лесно постижимо дори и на ток). Глазурата му обаче е бяла или каквъвто цвят искат да му докарат. Запознатото око веднага го разпознава. А цената на истинския (на запад, където все още може да се намери) е фантастична.
Сега за производители - в Нови Пазар има няколко малки фабрички. В Каспичан има един малко по голям производител. В района на Троян има доста занаятчии произвеждащи традиционна българска керамика - но тя е повече декоративна отколкото за масово използване. В едно русенско село има една малка фабричка ама не знам работят ли - един познат на баща ми ама отдавна не сме ходили и нямам координати. За други в БГ не знам. Повечето правят дребни неща - големите са доста дълга история за манифактурно производство.

Пет Юни 11, 2010 7:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз писах "грънци" вместо "керамика" а забравих да сложа порцелана в кавички :oops:

Иначе в БГ си има истински бял каолин и дори село Каолиново, ама в околността се произвежда само полупродаваем строителен материал - умно, а?

Пет Юни 11, 2010 10:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]