|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:19 am
Абе вие харесвате ли USB?
| Автор |
Съобщение |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
 Абе вие харесвате ли USB?
Не знам дали бих срещнал разбиране ама с няколко проекта дето ползват USB се борих вече и след всеки следващ установявам че пак нищо не разбирам от тая комуникация а и го намразвам все-повече и повече. Не знам на мен ли ми има нещо или наистина нещо сбъркано в идеята да замениш нещо просто дето върши си работата с нещо сложно дето изисква бридж, сума ти фърмуер и т.н. (и кръстосани пръсти) за да тръгне изобщо. Отгоре на всичко и масово се опитват да го наложат и там дето досега сладко карахме на "нормални" серийни интерфейси. И то заради тъпотията, че вече няма друго по PC-тата.

|
| Съб Юли 03, 2010 10:52 am |
|
 |
|
relsys
Ранг: Форумен бог
|
Аз харесвам ETHERNET.
|
| Съб Юли 03, 2010 11:50 am |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
И на мен не ми харесва особено. Уж е добре като замисъл, но вместо стандартизация има по-скоро мътни кални води - както с хилядите стандарти за компресия и кодеци. Ако беше като хората направено, FTDI нямаше да са толкова популярни
А за съвсем въшкави контролери е пълна гадост, едвам остава време и ресурс за нещо друго, освен за поддържане на УСБ-то.
_________________ Manners maketh man.
|
| Съб Юли 03, 2010 12:04 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
айде, айде, по-малко мрънкайте, повече четете спецификацията  гнусно си е това усб, ок, никой не спори, че спецификацията му е мътна, ама с достатъчно четене и псуване - става. упоритост му е майката. а това FTDI колкото и да са му предимствата - е, малко или много глези хората и после като им кажеш "ха, пренапиши тоя usb стак за еди кой си клас" и почват да бълскат главата в стената със сълзи на очи - ама то ако беше лесно нямаше да струват по 2-8к$ за ембедед, я. И в крайна сметка - не можеш да избягаш от 2.0, виж някой ако е ползвал 3.0 може ли да сподели? че сигурно има контролер вече, който да го поддържа, ама надали ще го срещна скоро - както каза mountaineer при тоя невероятен трафик дето го може не знам за какво ще му остане време, тъй че ще да е някое по-мощно животно. а на мен такива не ми дават 
|
| Съб Юли 03, 2010 12:50 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Екстра си е USB-то....... защото има FTDI. Без него е пълен ШИТ.
Не е проблем в писането на стека. Проблема е в "узаконяването" му. Поне аз там "треснах стената" и пак се върнах на FTDI
Иначе като заместител на RS232 е много добро..... щото има FTDI 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Юли 03, 2010 7:21 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
никога не съм се занимавал с тая част, та може ли да споделиш какво точно имаш предвид по узаконяване? нещо ми се върти че ако направиш девайс, то ОС-а ще да иска драйвер най вероятно, а ФТДИ си имаха нещо напълно легално по въпроса, за това ли говориш 
|
| Съб Юли 03, 2010 7:54 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами за ползваш легално собствен драйвер за USB под бозата, трябва да минеш сертификационната програма на Майкрософт. Което беше към 2000$ само таксата, предполагам значи 2x отгоре. Освен това ти трябва да си запазиш собствен PID номер, което беше пак няколко хиляди. Абе към 5к + яко нерви в добрия случай би трябвало да те вкарат в закона.
То и с FTDI не е 100% законно. Щото пак нямаш собствен PID. Ползваш техния, ама тогава би трябвало да подпишеш договор с тях и да ти дадат от техните VID, и да ползваш техния лиценз пред Микрософт. Ама и това как ще стане незнам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Юли 04, 2010 1:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами дълго време го ненавиждах, напоследък всичко на USB пускаме, добре че са силабс ... иначе и PID и VID се вземат лесно, с пари, ама дали си струва ....
|
| Нед Юли 04, 2010 2:59 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
А също съм с FT232R.
Цецо, незаконно ли е да използвам d2xx драйверите на FTDI с техните VID и PID, при положение, че не претендирам да са мои (в описанието явно признавам авторството на FTDI) и не слагам логото на USB?
|
| Нед Юли 04, 2010 3:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Законно е, освен ако те не са написали нещо друго. В крайна сметка ти не променяш драйверя, той си е все тка атехен, ти променяш само дескрипшъна. Обаче също така ако го ползваш като HID няма да имаш ниаккви грижи с драйвери, е фтди няма как но иначе е добра опция.
|
| Нед Юли 04, 2010 8:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Трябва Organizationally Unique Identifier (OUI) и в момента струва 1650$, но това нещо си струва защото първо важи за един куп приложения (Ethernet, PCI, USB 1394...) и второ таксата е еднократна и доживотна. Даже и "следживотна" щото фирмата ни фалира 2000г а още ни има в списъка
С две думи мисля че всеки който се занимава с производсво/развой трябва да си плати едно номерче. Струва си...
На Майкрософт не сме плащали обаче и не знам дали си струва...
Иначе по темата с USB - голяма гадост е, но то като в оня виц с рибата (тя тая риба е за търговия, а не за ядене).
btw, някой срещал ли е какъв е максималния импеданс и на каква честота дето може да се сложи на масата? Притеснявам се от тоци по масата и ми се ще да вкарам колкото се може по-голям импенданс. Гледам разни хора слагат 470R/100Mhz а и то на hi-speed 480Mbit. Според мен това е прекалено много, щото въпреки че е диференциална двойка терминацията си е към маса...
Не би трябвало да бачка, освен ако не разчитат на факта, че импеданса на конкретния ferrite bead пика му е на 100MHz след това пада, демек не пречи (?) на 480+ MHz.
Странно ми е, че по стандарт не се предвижда нищо. И по чаршафите на производителите също масите са директно свързани, обаче в много сериозни платки си слагат феритчета. В случая и на мен ми се налага да туря, щото не искам директно да изкарвам маса навън от платката. Въпросът е колко да му го туря?
|
| Нед Юли 04, 2010 10:40 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не съм сигурен. Индентифицирайки се с техния VID и PID ти се индентифициарш като тях, с всички произтичащи от това обстоятелства. Ба ли му мамата. Мисля, че самите FTDI нямаха нищо против.... май. Тогава устройството се разпознава като тяхно, никъде няма твойто име.... Що не, ако това не ти е проблем. Щото един клиент държеше в Device Manager-a да седи неговото име на продукта Май осносвния проблем на такъв сълюшън е ако се сблъскат две устройства с еднкави номера на един компютър. Докато човек прави малки серии от специфични неща (както са 90% от нас).... вероятността е малка. Но ако правиш нещо по масово такава вероятност е доста значителна. Иначе май пък разрешаваха да си лицензираш един от техните PID без пари, ако се свържеш с тях.... Тогава можеш да се идентифицираш като техен под-вид. Не помня, не ми се чете, но го имаше на сайта лиценза. Но тогава пак имаш проблем, защото драйвера ти автоматически остава без сертификат за бозата при промяна на PID номера. И пак трябва да се ходи на проверка при бозаджиите. За туй по добре да си позлваш техния VID и PID. Аз засега ползвам първия сълюшън - нищо не барам, ползвам си техните драйвери сертифицирани и техните номера. Докато съм сам на компютъра на клиента - проблем няма. Лошото ще стане като станем повече маймуните на клона.
Незнам, аз информацията за цената на номерата си я черпя от тук:
http://www.usb.org/developers/vendor/
Но пак казвам това е само за номерата - да беше само то ще го преглътнеш. По лошото е ако клиента ти иска да си WHQL сертифициран. Тогава мани парите, ами трябва да пращаш изделието на бозаджиите да си дадат одобрението, абе тогава вече говорим за гадости от класа.
|
| Нед Юли 04, 2010 10:50 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това какво пише в dvice manager зависи от това какво сложиш в дескриптора, а не от PID / VID, относно въпрос за продукти с еднакви PID / VID май и това имаше оправия.
http://cp-siliconlabs.kb.net/display/2/ ... 0711231232
ето какво пишат силабс, може да се ползва техния VID а PID да се регистрира при тях. Но предполагам си зависи от производителя на чипа.
|
| Нед Юли 04, 2010 11:51 pm |
|
 |
|
zaphod
|
и аз съм чувал че усб отдолу е повърня, за щастие не съм имал шанса лично да се убедя
предполагам за това първите усб устройства се държаха неадекватно, после обаче се понаучиха как се ползва, сега нещата стават.
впрочем, като заговорихме за фтди, само мене ли ми прави впечатление че драйверите имат проблем при мултитредед употреба? аз дотолкова съм свикнал с мисълта че всички апита са МТ защитени, че ми трябваше сума време да осъзная от де идва проблема. че и не само на ниво нишки, ами и на ниво процес същата работа, ако ползвам две фтди на един комп ги защитавам с глобален мутекс за да бачка всичко както трябва.
|
| Пон Юли 05, 2010 8:02 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
В тази тема показваме колко са далеко девелопърите от "нормалните хора", разбирай user-и.
Я се огледайте и да се обади този, който има по-малко от 10 USB устройства .... аз ще се очтета с 20-тина на първо прочитане, без да отварям шкафа със старите мишки, и като не броя всички JTAG-и и развойни платки по кашоните....
А като преброя, в стаята има 4 устройства с USB HOST портове ... грешка, 5.
Който иска лесно - да ползва сериен порт. Идеята на USB е да "универсално" - от мишка през мрежа, тунер, покрай видеокарта, че до логически анализатор и осцилоскоп. Да може да се клати в 8051 и малко логика, и за 2 долара да получиш bluetooth адаптер на USB.
Било трудно - еми за 1.1, low speed, става и софтуерно на tiny. Има решения от под долар до 480мбит/с. С кабел за 1лв, и 2.5Вт захранване. Има готови чипове към сериен, към паралелен бъс, към АТА/САТА ...
Относно driver signing - няма нищо общо с USB, а с windows-a. Тоя ОС по начало си е платен, тъй че не се учудвайте, че искат да изкарат още парички.
Ама всички се радваме като забием HID устройство, или Mass Storage, и баца от микроконтролер до ПЦ?
Ако ще го оплювате, дайте пример за алтернатива, дето се бори за универсално приложение? FireWire? SATA? PCI / PCI-E ?
Или интелската шитня за LightBus - ще си купя мишка за 200 долара, ама друг път (тя вече ще е баш оптична) ... Ако ще и за 100ps да ми предава клика на бутона ...
Идеята с хъб-овете също е хитра и явно добра - щом има хъб за 5лв ...
Стандартизирани конектори от type A/B до микро USB - много ме влече да ги ползвам за други цели, ама пустия user все ще намери да ръгне нещо в тях по погрешка.
Я да си признаят писалите срещу USB, колко от тях го ползват да си пускат музиката в колата?
И тук щях да кажа, че USB скоро няма да изчезне - ама не смея, ако интел се навият да го уморят, ще се справят за няколко години ...
|
| Пон Юли 05, 2010 9:59 pm |
|
|