Отговори на тема  [ 92 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Лов и риболов 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Спрей за мечки :)
http://dnes.dir.bg/news/mechka-rodopite ... 26189?nt=4
Питам аз колко кораво копеле трябва да си, за да изчакаш мечка(предполагаема стръвница) да дойде на 2-3 метра за да я напръскаш с шпрея :?:
мисля си че някъде между 10 и 9-я метър вече така ще си се насрал, че може да замеряш мецаната както в оня, ловджийският виц

Сря Юли 14, 2010 6:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Понеже сега съм на същата вълна (след два дена тръгвам за седмица на къмпинг в Йелоустоун :) ) та ето ти например как става :D :
http://www.youtube.com/watch?v=U-n51xxF8K8

Сря Юли 14, 2010 8:47 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Понеже сега съм на същата вълна (след два дена тръгвам за седмица на къмпинг в Йелоустоун :) ) та ето ти например как става :D :
http://www.youtube.com/watch?v=U-n51xxF8K8

Само да не духне вятъра срещу тебе че тогаз няма да можеш и да бягаш. Според мен ако мечока е кротък и просто се размотава и без спрей става, като тоя на филмчето, той изглежда доста кротък. Ако обаче мечока е раздразнен и иска да те яде доколко тоя спрей ще го спре не е ясно. Тоя спрей влияе по три начина, първо като го вдишваш затруднява вдишването, освен това действа на очите и не на последно място действа на кожата. За мечока кожата не е фактор, едва ли ще го усети, оставта очите и дишането. Да обаче аз гледах ак със такъв спрейпръската един малоумник, и да ти кажа онзи не че не му подейства, обаче запази пълен контрол, та се чудя разярен мечок дали адреналина няма да преодолее болката и затрудненото дишане ....тва ша стане като да яде пъстарма, ама все едно че първо е изял подправките и след това месцето :)

Сря Юли 14, 2010 9:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не знам ТоНи, аз за всеки случай ще си нося и пищова - поне гърмежите да го уплашат :D .

Сря Юли 14, 2010 9:50 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Не знам ТоНи, аз за всеки случай ще си нося и пищова - поне гърмежите да го уплашат :D .

Бе дано не се налага, ще разказваш после къде си ходил и какво си видял, малките сега бяха на една обиколка и уж трбяваше да минат за ден от там, ама май нещо не остана време, ама тъкмо като разучиш ще издадеш някое хубаво местенце :)

Сря Юли 14, 2010 9:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Йелоустоун е 3000 квадратни мили - идея си нямам как се минава за ден от там и какво може да се види :D . Ама иначе ще поста после някоя друга снимка и впечатления де 8) .

Сря Юли 14, 2010 10:07 pm
Профил

Мнение 
Бе знам колко е, те си пътуваха от източното до западното с кемпер, и минаваха от там, бях рдвидил да спрат илли в монтана или в уайоминг, ама нещо не съм преценил май времето за пътуване, уж гледах нужното време от мапкуеста.

п.с. догодина, за двойно повече време, тъкмо и аз ще се разходя :)

Сря Юли 14, 2010 10:12 pm
Профил

Мнение 
Какъв спрей, какви пет лева! На видеото човекът беше подготвен, даже го и снимаха. И двете му ръце бяха изпънати напред . Всичко е по устав. Може и да е реклама за спрейове.
Мечката ще нападне, ако в бизост са мечетата , ако е изненадана и ако е гладна. Последното може да се счита все по-вероятно поради нарастналата популация. Може и да не са стръвници, а да са привлечени от миризмата на носеното от хората ядене. Характерът на предишното убийство и сегашното нападение, обаче подсказват, че причините е някоя от първите две. В такава ситуация мечката изскача в непосредствена близост до хората и времето за рекация, особено като се има предвит паниката, ще е минимално - едва ли ще стигне да извадиш спрея и да го насочиш правилно. Същото се отнася и до пищова.
Зная много хубави маршрути из Родопите и мислех да се разкършим семейно някой и друг ден там, но тая случка окончателно ме отказа. И аз се замислих за пистолет, но прецених, че един няма да е достатчен - това решение не става. По-добре да се качим още 1000м нагоре из Рила и Пирин - мечките не са чак толкова луди да ходят по високото.

Сря Юли 14, 2010 10:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
С пистолет може ли въобще да убиеш мечка? Ако я уцелиш в окото та да стигне
куршумът в мозъка може и да може ама инак едва ли... (??)

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Юли 14, 2010 10:30 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Много буквално приемате нещата :D .
Иначе tgi бих ти отговорил - зависи от пистолета 8) .

Сря Юли 14, 2010 10:34 pm
Профил

Мнение 
tgi написа:
С пистолет може ли въобще да убиеш мечка? Ако я уцелиш в окото та да стигне
куршумът в мозъка може и да може ама инак едва ли... (??)

По мечки не съм стрелял, ама ако кратуната им е корава като на прасетата няма особен смисъл да я стреляш в главата, по скоро в сърцето, ако идея имаш къде точно се намира, аз лично нямам никаква.

А за мечката, ако спреят е на колана, както и се препоръчва, има досатъчно време. Мечката не е тигър, тя няма д дебне в засада и да ти скочи изведнъж, тя ще излзе и ще тръгне към теб, за да почне да бяга трябва да има основателна причина, ако е решила да те яде няма защо да бяга. Също и ако малките са наблизо, овен ако не си ги взел де. Иначе тя ще е агресивна и ще иска да изгони хората, но в никакъв случай няма да се впусне в бяг за това. Така че в такива случаи спрея може и да действа, въроса ако мечока е много озверял и иска да те яде наистина, а не да ти хапне сандвичите или барбекюто.

Сря Юли 14, 2010 10:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Куршумите от револвер 357 калибър минават през блока на двигател, та малко ме съмнява главата на кое да е животно да ги спре. Като ви кажат пистолет не си представяйте само Макаров моля ви се :D . Сега друг е въпроса като те подгони мечка колко бързо, точно и на далече ще можеш да стреляш с пистолет/револвер :) .

Сря Юли 14, 2010 10:43 pm
Профил

Мнение 
Със сигорност АК-47 7.62 има доста по голяма пробивна способност, и повярвай по добре д не стреляш в главата а прасе, по мечки може да не съм стрелял, но по доста друго съм, и ако го цлиш прасето фронтално много верояно е само да го ядосаш повече. Може би бренеке, от близо .... проблема с корвата глава е че освен корава е и коварно закръглена, стреляйки фронтално срещу прасе в повечето случаи крушума излиза през брадата му, чупи му ченето но ова не го рпави по малко злобно и опасно.

Сря Юли 14, 2010 11:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Демек мечката не може да се убие с нищо :D ?

Майтапа на страна, но казват че ти трябват муниции с поне 2500J енергия, т.е. гледаш какво ти дават твоите муниции и си преценяваш. Калашника за сравнение е около 2000J :D .
Ей това работи идеално :) :
http://en.wikipedia.org/wiki/.30-06_Springfield

Сря Юли 14, 2010 11:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Може от .357(та дори магнум ако щеш) да минем на по-голям калибър. Ловна пушка 12'ти калибър с патрон 13/0. За който не знае в патрона има 9 сачми, всяка от които е малко по-малка от куршум .357. Та с въпросното снаряжение ако стреляте в главата на глиган дори от пловин метър - ефект няма. За такива животни се ползва само бренеке. Куршума на 9х18 (Макаров) е около 8 грама. Теглото на куршум .357 е около 10.2 грама. Бренекето е около 32 грама. Срещу мечка нито .357 нито дори .45 ще помогне.

В планината или в гората мечките нападат хора по две причини. Или човекът е изненадал мечката и тя се е стресала или е мечка с малки мечета. Не даи си Боже да сте на пътека и да се озовете между мечката и малките. Нападението е сигурно. Мечките са месоядни, но се страхуват от човека и не го възприемат като храна. Мечката не става стръвница от раз. Научава се след като опита мърша или някакви животни които възприема като храна. Ако мечката напада за храна, вероятността да оцелее човек е почти никаква. Както казах мечките нападат наи-вече ако са уплашени. Много е важно всеки човек да знае ако се разхожда в район, където има мечки ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГА ШУМ, ДА СЕ ГОВОРИ ВИСОКО И ШУМНО, ДА СЕ ТРОПА С ТОЯГА ПО ДЪРВЕТАТА и каквото се сетите още. Мечката инстинктивно избягва срещите с човек и ще се отдалечи преди да разберете, че наблизо има мечка. Ако стъпвате тихо и се промъквате незабелязано така, че мечката да не ви чуе и в последния момент ви види и я изненадате със сигурност ще ви нападне. Ако се опитвате да я плашите с викове и да я гоните - ще пострадате. Единственото решение ако човек попадне в такава ситуация е да легне на земята с колене прибрани към корема(поза ембрион) и с ръце около главата. Мечката ще отстъпи и ще си отиде ЕДИНСТВЕНО когато се убеди, че не сте заплаха за нея. Може да ви побутне и да отнесете някоя драскотина от нокът, но това е положението.

Сря Юли 14, 2010 11:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 92 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща