Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Най-добрата мишка? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение Най-добрата мишка?
Изгубих си рисивъра на традиционната ми от години Logitech Cordless Click! (модел M-RAJ88A) - най-добрата мишка на света според мен! Така и така ще трябва да купувам нещо ново та се зачудих да понасъбера мнения от "патили", какво ще препоръчате дето да не е геймърско с хиляда бутона обаче да се слива с ръката като за сериозна дейност? Гледам че тоя любим мой модел вече не се произвежда което е тъжно... :?

Нед Авг 01, 2010 2:03 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Честно казано не си падам по безжичното защото все ще намери начин да направи проблемче.
За мен не е толкова важна ергономията колкото безупречната точност при движение (то като гледам и твоят Logitech не прилича на UFO). В тази връзка: напоследък пробвах няколко жични евтинджоса на A4 Tech и ме шашнаха с прецизността си и невзискателността към работната повърхност. Имат к'ви ли не модели а цената им позволява да ги захвърлиш ако не ти допаднат.

Нед Авг 01, 2010 3:45 pm
Профил

Мнение 
В какъв ценови диапазон?

От седмица ползвам Microsoft Comfort Mouse 4500 - на мен ми ляга доста добре в ръката (големичка и доста изтумбена е), има си гумирани зони отстрани за сцепление, не е тежка.
Плъзга се добре по масата. няма проблеми с "трудни" повърхности. Има два "екстра" бутона, но не пречат, а и могат да се програмират да правят нищо.

Колебаех се към RX1000 на Логитех, също ми хареса, но тя е доста издължена - и пак ми хареса как стои в ръката.

И двете са жични, така че може да не са оферта. Иначе са на около 30 лв - логитеха е по-евтин малко, май беше 2Х лв.

А, другото, с което се сблъсквам за първи път, е плавния скрол - няма "щракане", безстепенно е - в смисъл, на другите си има стъпки на колелото, и можеш да настроиш колко реда да скролва на стъпка - на тази е плавно, и определено е доста по-удобно - можеш да скролваш прецизно ако въртиш бавно, а ако въртиш бързо си много по-бърз от нормална мишка.

Microsoft-а обаче има доста твърд централен бутон (натискането на скрол колелото) - ако често го ползваш (средния бутон), сигурно ще е неудобно - направи си иска сила за да се направи това. Но пък иначе е по-трудно да го натиснеш по погрешка.

Нед Авг 01, 2010 3:52 pm
Профил

Мнение 
И аз зяпах А4, но ме отказаха доста отзиви за проблеми - след няколко месеца почват да се бъгват. Може да е само за някой модели, незнам.

Нед Авг 01, 2010 3:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
То докато са нови всички се плъзгат лесно и са точни :)
Първата ми А4 е вече на над 2-е години, от почти година я ползвам директно върху плота с бяло лъскаво пластмасово покритие - като се позацапа бърша всичко със салфетка и спирт и става като ново. Има 1-о екстра копче за двоен клик (пред колелото) което е адски удобно но разглезва и като ползваш други мишки... Повечето А4 са с малки размери което в комбинация с прецизността им позволява да ги мърдаш само с пръстите без да повдигаш края на дланта от масата!!!

Обаче май и двамата спамим щото kiiid пита за най-доброто, което може би ще е някой скъп лазер на Logitech (според рекламите). Но заради цената нищо не му пречи да пробва и А4, все ще я пъхне някъде ако не му хареса :)

Edit: от седмица си търся безжичната на мултимедийния и токущо я открих затрупана с "боклуци" до А4-то. И това ако не е реклама...

Нед Авг 01, 2010 4:34 pm
Профил

Мнение 
Мда, без ценови диапазон е трудно да се даде препоръка.
А и мишка не се купува по препоръки - това, което ми е удобно на мен, може да е най-лошия избор за друг.
Отиваш в добър магазин, почваш ги наред, и която ти "легне" на сърцето (и ръката) я отнасяш.
Относно мишките с малък размер - колко ще движиш зависи от резолюцията на сензора (и настройките на софта)
Предимството на малките е може би по-малкото тегло, което ми напомня защо не мога да се навия на безжична - обикновено са доста тежки заради батериите, и искат да им слугуваш понякога.

Гледаш, че напоследък е мода сред геймърите да избират мишки с по-малък лаг - някой смятат, че 250Hz не стига, и сега има с 1000Hz report rate ... Да им завидиш на реакциите и сръчността на тия гамери .

Нед Авг 01, 2010 4:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами на мен за рожденния ми ден ми подариха един лоджитек RX720. На мен специално ми харесва - голяма, удобна, скорла се мести и настрани.

Нед Авг 01, 2010 5:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз от много години карах само на "мишкотелевизори" - да пукна ако знам що така
дебилно кръстих touchpad-овете преди 15-ина години, като се появиха за мене,
най-много работа е отнесъл тоя на снимката http://tgi-sci.com/tgi/pnfrxx.gif .
Преди година и нещо сложих и някаква мишка на друга система, с която сега главно
работя - купих оптическа мишка от Метро за 10-ина лева май беше, работи си.
На нея пише "Trust", е иска някаква хартия отдолу, направо на боядисаната бяло
маса не работи като хората, ама това да ми е проблемът. Имам все още и една оптическа
от A4 дето съм я купувал 92-а или 93-та, тя си имаше специален разграфен пад,
и тя още работи.
Ако можеш да свикнеш с touchpad (не при всеки се получава по мои наблюдения) ще
ти е най-лесно, нали и лаптоповете и те такова имат.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Авг 01, 2010 6:07 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами и Trust не е лоша марка, ама не знам що твойта не работи на боядисано. Аз досега от тия с червена светлина от лоджитек OEM-ските по добро не съм виждал. Ама и цената им е сериозна, при положение че е кабелна. Цена от 20+ лева си е сериозна за "най-обикновена" мишка. За сметка на това аз имам навика като не ми върви работата да чупя. Обикновенно посягам към най-евтиното нещо - често мишката. Та един лоджитек спря да работи чак когато скочих отгоре му.

А безжичната сега я исках заради лаптопа и я ползвам основно на него. Лазерна е и работи на всякаква повърхност без значение дали на дънки или на стъкло. Малко е тежичка обаче - батериите са АА и си тежи. За сметка на това вече четвърти месец няма признаци на изтощаване.

Нед Авг 01, 2010 6:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Мисля, че лъскавото я шашка, масата е (била) лъскава. Но като видях, че има проблем
изпринтих на един лист нещо като да стане кариран и оттоггава така карам. Не я забелязвам,
значи работи добре. Е листа трябва да го принтя наново, вече е мърляв и изпокъсан до степен
дори аз да го забележа :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Авг 01, 2010 6:52 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
То листа явно не е единичен случай :) В офиса ми джениуса е с лист, ама защото мишката лепне по масата, а на хартията се плъзга прилично. Лоджитека пък е на мрамор :) Мрамора е поради технически причини там и съвместява основното си предназначение с това на мауспад ...

Нед Авг 01, 2010 7:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
Лоджитека пък е на мрамор

Не знам за мишките, ама ако и ръката до лакътя ти стои на мрамора след време ще имаш проблеми с нея. Студената повърхност катализира процесите за болки в ставите, когато става въпрос за тъй нареченото overuse или многократно повтарящи се едни и същи движения. Студеното подпомага възпалителните процеси в сухожилията и ставите и ги изостря. За разлика от топлото, което пък подобрява кръвообръщението и намалява болката. От едно известно време вече не мога и 20 мин. да работя ако нямам нещо между ръката и бюрото, което да я изолира от студеното бюро. Една обикновенна малка хавлиена кърпа да сложа и вече мога да работя с часове без даже да почувствам нещо, но сложа ли си ръката на студено и съм до там най-много след 15-20 мин. Та внимавайте какво и как точно правите, докато работите, защото като се натрупат годинките и почват сериозни проблеми да се появяват :) .

Нед Авг 01, 2010 9:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не, ръката ми не седи на мрамора. Той е точно заради това че държи студено, ама изпълнява съвсем различна технологична роля в основното си предназначение :)

Пон Авг 02, 2010 9:07 am
Профил ICQ

Мнение 
"Родих се" откакто използвам A4-Tech WOP-35. Купих си такава и за лаптопа, но тя е с USB.
2 колела + 5 бутона. Бутона на палеца го използвам като Control, а този на кутрето като Copy.
Хората, които използват P-Cad, SolidWorks, ArchiCad и др. такива програми могат да ме разберат за какво говоря. CodeWrite 7,5 има много макроси, които могат да се използват с нея и писането на код, а също и ровенето из "чужд" код става много бързо и удобно.
Оптиката е непретенциозна и работи върху всякакви повърхности. Струваше само 14лв.

Търся да си купя "за резерва" поне още една такава мишка, но вече не ги откривам по магазините :(

Пон Авг 02, 2010 3:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Колкото пъти съм хващал подобни китайци в ръцете си, толкова пъти съм си купувал лоджитек/джениъс - не че и те не са китайски ама ... Ама пък за сметка на това тия случаи са голяма рядкост. Просто когато оптичните се появиха, замених тия с колелата със съответните оптични. Съжалявам ама колкото и да ми хвалиш А4, няма да ги призная за мишки никога. Същото е и с клавиатурите - кви ли не дървета ми минаха през ръцете, докато не уцелих нещо по-марково. На едното РС е дърта Compaq оригинална - желязна в буквалния смисъл. На другия съм със Trust мултимедийна - вече става май 6-7 години - без признаци на остаряване засега. Твоето А4, колкото и да ти харесва, скоро ще започне да ти казва : "смени ме, смени ме". Сори ама какво да се прави : съдбъ.

Пон Авг 02, 2010 5:51 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 87 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща