| Автор |
Съобщение |
|
zaprqn
Ранг: Новодошъл
|
 Избор на честота за предаване на видео сигнал в София
Трябва да спипаме едни недобросъвестни хора и да ги запишем какво правят, че не може повече безобразия  . Постановката е следната - близко до центъра на София 2 сгради през една улица - разстояние около 150тина метра. На едната ще се монтира камера с предавател, а на другата приемник с DVR. Мястото е такова, че не позволява да се дръпне захранващ кабел до там, много лесно ще стане с голяма батерия и безжично. Питанките са следните - гледам по разни чужди сайтове има видео трансмитери и приемници с различни честоти - 1.2 2.4 и 5.8 GHz. Четох в някакъв форум че на 5.8 ако нямаш директна връзка има доста смущения. Някой играл ли си е с такива неща. Най-масово се продават 2.4 GHz, но със всичките wireless, bluetooth и пр. устройства дали няма да има големи смущения. Интересува ме сигнала да в възможно най-чист. По принцип двете точки имат пряка видимост, но става въпрос за сравнително ниска височина и като мине по улицата нещо по-високо от микробус препречва пряката видимост.
Та по-конкретните въпроси: Някой практически опит има ли? 2.4 GHz добре ли е? Да търся ли нещо по-ниско честотно (900 или 433 Mhz)? Гледам май не пише чувствителността на приемниците. Засега съм намерил и в БГ се продава подобна техника http://www.zigifly.com/index.php?page=s ... 7&vmcchk=1
Тия 200 mW ми се виждат малко измислена работа. Някой пробвал ли е тая играчка? Ако оставя жичката на предавателя а сменя антената на приемника с една хубава купешка насочена антена дали ще постигна 150 метра през улица. Ако не - ще се купуват предаватели, но каква мощност да гледам?
Прощавайте за може би елементарните въпроси, но опит с радио и телевизия нямам никакъв. А и тия неща предполагам са много различаващи се от това, което пише по даташитовете на китайските чудеса на техниката
|
| Вто Окт 05, 2010 12:25 pm |
|
 |
|
CarBeta
Ранг: Форумен бог
|
Брал съм ядове с трансмитери на 2.4GHz, които се смущават от рутери и разни подобни. Само проба на място, но дори да тръгне, пак не се знае след време кой съсед какво устройство ще пусне. Лично аз не бих избрал 2.4GHz. Това което искаш да правиш и аз съм го правил, но намалих разстоянието до 30 метра като ползвах мобилен ДВР в една кола паркирана наблизо. Това естествено важи само ако задачката е временна. А камерката която си показал няма да може да покрие тия 150 метра. До 30 - 40 ще стане. Имай предвид, че е и с много малка резолюция.
|
| Вто Окт 05, 2010 12:50 pm |
|
 |
|
linoko
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 10:00 am Мнения: 249 Местоположение: Sofia
|
Да не сгазите лука , щото доколкото съм чувал има закони които регламентират тези работи. /Закон са СРС/. Трябва да се обръща особено внимание на тези работи, още повече ако са скрити т.е лицето което наблюдавате не знае. Не случайно там където има видеонаблюдение има и предупредителни информационни табели, нещо от сорта "Обекта е под видеонаблюдение". Всичко останало е незаконно и съгласно закона наказанията са сурови. Тъй че внимателно.
Поздрави
_________________ Когато някой ти каже, че няма начин, значи има начин
|
| Вто Окт 05, 2010 3:03 pm |
|
 |
|
zaprqn
|
Да сгазиме лука няма. С мобилен ДВР ... може и да стане, но така или иначе не може да се разположи кой знае колко по-близо. Днес каките от магазина ми казаха, че го тествали и покривало 100 метра и то през стени  Разбира се не им вярвам. Продават се и на 1.2 GHz, изглеждат същия чешит а пише "Обхват на трансмисия: 12~15 метра" ... явно ще внеса нещо от чужбинция, поради ограничения избор тук. Май-май ще е 1.2 GHz, че четох в разни чужди форуми, че 900 мегахерцовите много се влияят от ГСМ клетките в Европа
|
| Вто Окт 05, 2010 5:48 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Надявам се да си прав:
1164-1215
ВЪЗДУШНА РАДИОНАВИГАЦИЯ
РАДИОНАВИГАЦИЯ-СПЪТНИКОВА (Космос-
Земя) (Космос-Космос)
1215-1240
ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЗЕМЯТА-СПЪТНИКОВО
(активно)
РАДИОЛОКАЦИЯ
РАДИОНАВИГАЦИЯ СПЪТНИКОВА (Космос-
Земя) (Космос-Космос)
КОСМИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ (активни)
1240-1300
ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЗЕМЯТА-СПЪТНИКОВО
(активно)
РАДИОЛОКАЦИЯ
РАДИОНАВИГАЦИЯ СПЪТНИКОВА (Космос-
Земя) (Космос-Космос)
Любителска
Това е по честотен план.
Дано да не пречите на никой.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Окт 06, 2010 4:39 am |
|
 |
|
zaprqn
|
Абе според мен с мощностите с които ще тровя ефира между купчини от железобетон едва ли ще попреча на някой, НО след като съм дошъл тук да искам акъл и вие ми давате съм длъжен да се съобразя с това. Явно избора ми ще се спре на 125 mW предавател на 2.4 ГХц при който имаш избор от 4 канала и една хубава насочена купешка антена за приемника и ще се види практически ще ми свърши ли работа. Ако не - ще се наложи да си купя летящ хеликоптер и да ставам хобист-пилот в полето 
|
| Сря Окт 06, 2010 11:41 am |
|
 |
|
ji4ka
|
А бе я си пусни една ефирна телевизийка - и без това ТВ ефира е празен като бъчва след зарезан. Даже на хората ще им е по-интересно да гледат апаши на живо, отколкото нагласени "риалита". 
|
| Сря Окт 06, 2010 1:29 pm |
|
 |
|
zaprqn
|
Да да и някоя изкуфяла бабичка като си види улицата по телевизията да почне да звъни на пожар по медиите и полицията че да се вкарам у чудо. То по-добре да излъчвам на честотите на космическата навигация, шанса да привлека внимание е в пъти по-малък 
|
| Сря Окт 06, 2010 4:37 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Абе пускай на 433,92 - поне ще гледаш и допълнителен сеир на тия дето не могат да си отключат/заключат колите.
|
| Сря Окт 06, 2010 4:40 pm |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
Определено , ама Наса ще открият нова форма на живот 
|
| Сря Окт 06, 2010 4:41 pm |
|
 |
|
zaprqn
|
Стига де темата е (или по-скоро беше) сериозна 
|
| Сря Окт 06, 2010 4:50 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Въпросът ти е сериозен, а темата - не чак толкова. 
|
| Сря Окт 06, 2010 7:20 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
А с въздушна оптика няма ли да стане? Една лазерна показалка без проблем ще покрие дистанцията.
|
| Сря Окт 06, 2010 9:38 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Градски митове и легенди ... Имам такова устройство правено за COM. Разстоянието е не повече от 100 метра до там за където го правихме - ядец. Разсейването е толкова голямо, че нищо не става. Иначе на 2-3 метра работи. Подобен експеримент имаше във Варна от Ескпресбанк, ама не си спомням до къде беше. Не повече от 500-600 метра. Едни фарове с диаметър 60см наблъскани с IR светодиоди - работеше само при ясно време. Най-малката мъгличка и до там. То ако ставаше нямаше пичовете да опъват простири по блоковете.
|
| Сря Окт 06, 2010 11:41 pm |
|
 |
|
HappyMan
|
Ако имаше постоянна пряка видимост се качваш на 10-12 GHz и нямаш грижи. Разстоянието е мижаво. Родината е оплетена в релейки  . Макар , че взеха да намаляват с полагането на "стъклена" жица.
|
| Нед Окт 10, 2010 5:26 am |
|
|