Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
айфон и трафик радар TR-4 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение айфон и трафик радар TR-4
чета и не вярвам на ушите си
http://dnes.dir.bg/news/trakia-katajii-podkupi-hora-patishta-palkite-8812004?nt=10
Цитат:
Оказало се, че всички полицаи от групата имат мобилни телефони iPhone, защото в тях имат записан специален сигнал, с който манипулирали показанията на радара. Така, ако шофьор карал със 100-120 км в час, които са разрешени на магистралата, при пускане на този сигнал радарът отчитал 150 км в час. Водачът нямало как да обори показанията, тъй като в апарата били записани денят и часът, в който е регистрирано "нарушението".

като сложим настрани "специалните винтове" дето си криели подкупите, се чудя дали министър, дали журналята или спец-полицаите разкрили далаверата не плямпат глупости.

чисто технически не знам как може да се излъчи някакъв сигнал, който да е близък до обхвата на радара. вероятно с някакво удвояване на 5GHz=цовия WiFi на телефона, ама чак пък толкова прецизно да се регулира честотата не вярвам. ако все пак трафик радара може да се бъзика, това ужасно тежко престъпление - да манипулираш средство за налагане на парични наказания с цел изнудване и шантаж при изпълнение на служебни задължения като полицай...
не може да се сравнява с енергото, когато бъзикнат калибрационната константа на електромера да мери повече - там е само уред за търговско мерене.

като го знам радара как е направен, от фирма регистрирана в блок в младост на не-знам-си-кой етаж, просто няма да се учудя, ако наистина са му намерили цаката.
тоя радар надали е минавал сериозни изпитания по защита от въздействия. то и сертификацията му е малко мъглява - при калибрация/проверка не се мери реална скорост на обект, а доплеровата честота, при което (по спомен) десетина херца = 1км/ч. интересно е как успяват да докарат стабилна честота за опора при всичките тези разлики в температури, прах, дъжд, пек и интелигентни ползватели. имаше някакво DSP вътре, вероятно мерят спектър с FFT.

дълго време никой не искаше да сервизира и проверява това чудо на техниката, дори производителя му. тези радари метрология не са виждали - проверяват си ги в системата на МВР. как? държавна тайна :D

Пет Юни 10, 2011 9:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е то както го описваш тоя "радар" май няма друго вътре освен индикатор и някакъв
интерфейс за въвеждане на показваното число :D :D :D .
Което е и каквото им трябва, разбира се - затова и е държавна тайна.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Юни 10, 2011 9:31 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Тая глупост я чух още снощи по телевизията. Доста се посмях. Номера е доста по-елементарен. Мен се опитаха същите тия пазарджишки "юнаци" да ме изработят с този номер преди две години. Не им бутнах и стотинка! Написаха ми акт. След една добра атака в съда ги разпердушинихме с адвоката ми и всичко падна. Приложимостта на този радар наистина се крепи на "честна полицейска" и е атакуем отвсякъде. :D

Пет Юни 10, 2011 9:33 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
неее, СВЧ частта му като че ли е наред.
просто от нея след смесителя излиза доплеровата честота, която е в рамките на няколко килохерца. именно на нея правят FFT и по хистограмата отсяват обектите - отдалечаващи се, приближаващи се, камиони, коли. това ми се струва трудно за манипулиране (звуковата честота), или поне не трябва айфон за целта.

преди време си мислех да примъкна подходящ излъчвател срещи някоя постоянна стоянка на тия измекяри и да им спретна една скрита камера (минаваща лада с 250), ама се отказах. подходящата апаратура е по-скоро преносима, а не портативна (с 2+2 дръжки за носене)

Пет Юни 10, 2011 9:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тия идиоти накараха народа да кара по-нормално по улиците и взеха да огладняват. Оня ден баща ми само с +10 на варненската магистрала тръгнали да го гонят. И то в голямо движение - големи са идиоти. Ама те нали и без това работата им е да пречат. Няма да се учудя ако има джаджа дето да "вкарва" в радара нужната скорост. Още повече, че такива имаше преди повече от 15 години.

Пет Юни 10, 2011 9:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: айфон и трафик радар TR-4
ДедоБоре написа:
... тези радари метрология не са виждали - проверяват си ги в системата на МВР. как? държавна тайна :D

Не е държавна тайна. Проверяват се с камертон (не помня колко херца беше) на 20 см. пред радара. Ако покаже 60 км. - уреда работи коректно.

Пет Юни 10, 2011 10:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Верно ли така ги проверяват. Че те така с един тон генератор всякаква скорост могат да вкарат.

Пет Юни 10, 2011 10:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бе един HARM, ама за двамина гащника, че и за цялото МВР не си струва. По-лесно и евтино ще да е с ф-1.

Пет Юни 10, 2011 10:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
TR-4 засича скорост до 210 км/ч. Та има доста МПС'та дето могат да му обърнат брояча.

Пет Юни 10, 2011 11:08 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: айфон и трафик радар TR-4
CarBeta написа:
Не е държавна тайна. Проверяват се с камертон (не помня колко херца беше) на 20 см. пред радара. Ако покаже 60 км. - уреда работи коректно.

въй? и за това им трябва айфон?

Пет Юни 10, 2011 11:34 pm
Профил

Мнение 
CarBeta написа:
TR-4 засича скорост до 210 км/ч. Та има доста МПС'та дето могат да му обърнат брояча.

Бе не знам ама аз тука за малко да изгоря в училишна зона с 40км/ч как съм се отлеснал и със бил 65 не съм и видял какво е, може и да са ме изгъбосали, куките отзаде карали имат си радар в колата и в движение засичат до +-1км/ч.
Добре че ги викнаха нанякъде и ми се размина че с +25 си е 500 кинта :? :roll:
Не знам как ги тарифицират тук ама имаше доста дела из щата за тия скорости и при нас само ако си с +10% отгоре те глобяват, демек приема се че радара има 5% грешка и на твоята кола 5% :)
Само че в NSW не е така, там са се изхитрили и не дават и 1% отгоре. :)
Редовно гледам слагат по някоя камера за скорост на магистралите, току изпищи някой че получил фиш за превишена скорост :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Юни 11, 2011 6:03 am
Профил
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Верно ли така ги проверяват. Че те така с един тон генератор всякаква скорост могат да вкарат.

радара не мери скоростта на раменета, както би си помислил човек в първия момент, а директно честотата на камертона я "взема" за скорост. доплеровия радар смесва отразения сигнал с носещата, честотата на биене е равна на скоростта на колата делена на дължината на вълната. 60 км в час са 16 метра в секунда, ако е на 10 гигахерца това значи един килохерц биене.

Съб Юни 11, 2011 8:01 am
Профил

Мнение 
Ами не само това, по закон тия радари трябва да минават ежегодни прегледи но масово не минават, първо ако полицая няма документ че радара е минал метрология изобщо не може да ти пише акт дори и радара да е минал реално, той трябва д аима стикер всъщност. После дори и да е минал, в съда почти всички такива актове могат да паднат, с час без час, с камера без камера все тая, доказването че това е твоята скорост е почти непостижимо, ако си само ти на пътя до някъде по може, ако са няколко коли няма ниаккъв начин.

Съб Юни 11, 2011 10:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
Всички необходими документи относно годността на радара са във вид на стикери. Има стикер за одобрен тип техническо средство от ДАМТН, който по закон трабва да е залепен на видно място върху самия уред. Трябва да има и стикер за първоначална проверка на конкретния уред, която важи 2 години от датата на производството. Като изтече първоначалния срок, на всеки 6 до 12 месеца задължително се правят последващи проверки, които се удостоверявт пак със стикери върху уреда. На тях има дата и като те викнат да ти покажат скоростта, с която караш, имаш право да провериш стикерите на уреда. Дори имаш право да си запишеш серииния номер на радара. Не ми се вярва катаджиите да си вкарат автогол с непроверен уред. А ако е такъв и не си проверил - проблема си е твой.

TR-4 наистина засича скоростта на автомобила превишил скоростта дори тоя автомобил да не е най-отпред в колоната. Доколкото знам няма и възможност за засичане на ъгъла, под който конкретния автомобил пресича радарния лъч. Т.е. не може технически да се докаже на кой точно автомобил е засечената скорост. За доказателство се използва разстоянието, на което е настроен уреда да засича скоростта. Има настройка за 150, 300 и 600 метра. Но ако първия автомобил кара в рамките на разрешеното, и подмине точката на засичане, а отзад се движи автомобил с превишена скорост и виждайки катаджиите набие спирачки след като вече е засечен, то няма как да се докаже чия е скоростта на дисплея. Или ако уреда е настроен на 300 метра а катаджията е застанал на 100 метра след знака ограничаващ скоростта, то излиза, че уреда ни е засякъл 200 метра преди ограничението. Т.е. няма нарушение. Но за всяка превишена скорост, която е записана в паметта на радара, трабва да има акт или да е описано защо няма акт(линейка, дипломатически автомобил, друг полицейски автомобил и т.н.). Има случай, когато не са успели да спрат нарушител, и се опитват да натресат показанието на някой следващ. Но ако не погледнеш часа, който е изписан може пак да го отнесеш.

Съб Юни 11, 2011 12:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Интересно, как се сетва часът в тези прибори? Не може ли да се променят настройките "според случая" ?

Съб Юни 11, 2011 1:09 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща