Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
МП3 часовник с аларма 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение МП3 часовник с аларма
Някой да е намирал на сносна цена часовник с аларма и МП3 плейър в едно (и разбира се да може да избираш с коя песен да ти звучи алармата). Като часовниците-радио, но с мп3. Да има стоп и "snoose" (само още 5 мин. и ставам...). По възможност с бак-ъп батерия, но не като китайските "не го оставяйте включен щото ще се презареди батерията". Ако пък не може да е постоянно включен в мрежата, поне да е с LCD като на часовниците (че не знам как се казваха) и да не му свършва батерията за 1 ден.

Знам, че повечето GSM-и го имат, и че може да си настроя Scheduled Task на PC-то да ми пуска WinAmp, но искам часовник. Всички китайски бози дето намерих не стават - или алармата не е мп3, или не можеш да избереш песен, или не можеш да го държиш постоянно включен щото не спира заряда на батерията и освен това се чува съскащ звук (импулсно?!?).

Ако не кажете някакъв готов МП3 чип, който има връзка към СД карта и можеш да му задаваш коя песен да свири и т.н. Нещо като да не се занимавам с СД карти, МП3 декодиране и други такива щуротии.

Пон Юли 04, 2011 1:29 am
Профил WWW

Мнение 
Ха! Аз съм правил точно такъв (виж снимката). Не съм чувал да има в момента нещо подобно в търговско обръщение. Пробвай да потърсиш в DealExtreme. Иначе ще се наложи да хванеш поялника :)
Аз бих могъл да споделя с теб схемата ми както и фърмуера, но ти ще трябва да си го сглобиш. На същия този хардуер мислех да направя и моя проект за календар/часовник но засега все не остава време :(

Прикачени файлове:
001.jpg
001.jpg [ 59.55 KiB | Прегледано 1660 пъти ]
Пон Юли 04, 2011 3:01 am
Профил

Мнение 
колкото по-готов толкова по-добре. Даже съм по-навит да си купя, но и поялника не ме плаши ... е, поне не много (само 2 по-тежки изгаряния имам :))

А откъде взе кутийката и по-важното дисплея. Никаде не съм намирал евтини дисплеи за часовник.

Пон Юли 04, 2011 11:19 pm
Профил WWW

Мнение 
Ех, тия дни съм настроен на свободна вълна :D
Ето ти схемата, алтиумския проект, герберите и BOM-а. Ако те мързи да пишеш софт свиркай, може и с това да ти помогна :wink:
Кутията е BUD PT-11754.

Прикачени файлове:
Sheet1.pdf [370.06 KiB]
155 пъти
v1.zip [1.15 MiB]
109 пъти
Вто Юли 05, 2011 4:28 am
Профил

Мнение 
Много скъпа кутия бе. Тия да не са спали на мокри вестници. Мога да си някой радио часовник от dealextreme за тия пари и да ползвам кутията :)
Иначе ако ми дадеш готов софт въобще няма да ти се разсърдя. Да не те вкарам в беля? Това да не е някакъв фирмен проект дето не трябва да го раздаваш? Иначе софт за такова нещо не се пише лесно - дори да ползваш готови библиотеки на микрочип за FAT, SD, MP3, LCD ... пак си е доста работа.

Платката с какво се отваря (pcbdoc файла)?

А такива дисплеи откъде ги намираш. Аз за конкретния случай имам 1-2 дисплея, но по принцип ми трябват.

Като го гледам цялото това - много работа ми се вижда. Дали няма накъде сглобено или пък други такива модули.

Вто Юли 05, 2011 3:21 pm
Профил WWW

Мнение 
я какво намерих:
http://www.tendaelectronics.com/?action ... 94,427|427

Вто Юли 05, 2011 3:25 pm
Профил WWW

Мнение 
npelov написа:
Много скъпа кутия бе. Тия да не са спали на мокри вестници. Мога да си някой радио часовник от dealextreme за тия пари и да ползвам кутията :)
Иначе ако ми дадеш готов софт въобще няма да ти се разсърдя. Да не те вкарам в беля? Това да не е някакъв фирмен проект дето не трябва да го раздаваш? Иначе софт за такова нещо не се пише лесно - дори да ползваш готови библиотеки на микрочип за FAT, SD, MP3, LCD ... пак си е доста работа.

Платката с какво се отваря (pcbdoc файла)?

А такива дисплеи откъде ги намираш. Аз за конкретния случай имам 1-2 дисплея, но по принцип ми трябват.

Като го гледам цялото това - много работа ми се вижда. Дали няма накъде сглобено или пък други такива модули.

Е, за кутията не мога да ти помогна :) софт ще ти дам като си седна на лаптопа утре. Не е фирмен продукт, пардон фирмен е ама на мойта си лична фирма и то стара версия така че няма проблем с правата. Файловете се отварят с алтиум 7 и нагоре. Дисплеи - ако не ме лъже паметта mouser беше за тоя точно. А работа... Е не е много работа. 1-2 часа с поялника е.

Вто Юли 05, 2011 3:48 pm
Профил

Мнение 
От опит знам че не запояването е проблема, а това да поставиш всичко както трябва (да не обърнеш нещо). Един от законите на Мърфи е "Нищо не тръгва от първия път". Каквото съм подкарвал все така е ставало. А смд елементите колкото е лесно да ги запоиш, толкова е по-трудно да ги махнеш ... трябва да си взема някакъв поялник с накрайници за разпояване на смд

Вто Юли 05, 2011 4:28 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Аз пък: евтин часовник покриващ изискванията и изводът за аларма през транзистор включва плеърче - може и от ключодържател :)
Навремето ръчния ми часовник през буксичка от острието на химикалка подаваше сигнал на тиристор който ми пущаше касетофона :supz:
А днес просто бих заделил един JSM за тази цел, ако трябва и бутони ще му донадя. Ама си ползвам стандартния и без МП3-ки, няк'ви птиченца ми пеят.

Чет Юли 07, 2011 12:08 am
Профил

Мнение 
ами да. Мислех го, но трябва да настройвам всеки път песента и да я пускам на пауза. Т.е. ако искам да ме събужда определена песен. Иначе друго ми хрумна. Да изкарам звук от пик е като детска игра. Не знам защореших че трябва да е от мп3 като RAW format (wave евентуално) върши работа. Май ще прескоча -FAT файловата система и mp3 и ще остане само да направя RTC и четене на СД карта. Има и по прост начин да запишеш файлове на СД карта - примерно може да има таблица с адреси на песните - начало и край. Даже може мелодиите да се записват на блокове с фиксирана дължина и в таблицата да пише каква е дължината на мелодията. И без това отдавна исках да подкарам СД карта...

Съб Юли 09, 2011 3:21 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Що бря, то има готови библиотеки за FAT16 на SD.

Съб Юли 09, 2011 8:55 pm
Профил ICQ

Мнение 
Бях забравил за софтуера :)
Ето го ако на някой му трябва. По принцип това за което аз го бях правил е леееко по-различно - часовкик който създава успокояваща атмосфера чрез съотвените звуци - океан, поточе, джунгла и т.н. Има и аларма естествено. Всичките звуци бяха МР3 така че софтуерните средства са в софтуера.
Естествено доста от кода ще трябва да се ореже за да остане само часовник и аларма, който иска нека си поиграе, то и без друго основния код не е много и е само в main.c.

Прикачени файлове:
software.zip [237.69 KiB]
97 пъти
Нед Юли 10, 2011 10:56 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]