Отговори на тема  [ 124 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Впечетление от малки коли .... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Впечетление от малки коли ....
Така, трябва да се купят 5 коли, малки, въпроса е някой има ли някакви впечатления/опит.
Това което колегата е загледал е VW Polo, да ама аз като го гледах модела с дизелов не е от най-евтините. Друго което гледах са Toyota Yaris, и последното което е възможно е Шкода Фабия, от последната имаме, честно казано вече 5 години може и 6, няма особенни грижи.
Бих заложил на Шкодата като цена/качество, ако не бяха едни румстъри които имаме, май нямат 4 години а ми се струват по-зле от фабията, не знам дали не са занижили качеството напоследък.

Та събирам мнения, с тойота опит ниакакъв нямам, при жената имат 20-на ама то там друга бира, не са критерий много, VW се очаква да са здрави, имаме кадита такива и са ОК, обаче все пак кадито е по скъп и голям автомобил, не знам дали малките не си оставят ръцете ..

Пон Авг 15, 2011 9:56 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Впечетление от малки коли ....
Шкода Фабия, но задължително 1.9 дизелов мотор. Не взимай 2.0 в никакъв случай!

А за служебна най-добре 1.9SDI. Е малко е наказание за шофоьра, но пък няма как да я счупят служителите (няма турбо) :)

Друго що годе прилично решение е Дачията 1.5DCI. Ама там ако я карат безсъвестно, тоя малък турбиниран мотор заминава бързо. Ако се кара кротко държи.

Трета относително прилична оферта е Форд Фиеста. Но и там малкия турбинен мотор ще замине бързо ако го ръчкат яко.

Тойота е на японска цена, ама качеството далеч не е японско :)

Друга добра опция е да се огледаш за нещо с фабричен метан. Там при много километри, първоначалната инвестиция доста бързо се избива. Имаше кадита на VW такива.

P.S. Сега погледнах - SDI мотор за Шкода вече не се предлага. Гадните Евро норми.... Само 1.6 TDI-CR, малък дизелов мотор, ресурса ще му е като на дачията и фиестата. Лошо.

Но гледам, че има Шкоди с фабрично LPG!

Пон Авг 15, 2011 10:35 pm
Профил ICQ

Кадита такива имаме, и ще вземаме още, но не говорим за толкова големи коли, по скоро за по малки, с размера на поло/фабия.

Дачия ... имам много против, първо е френско и се прави в румъния, недорасло рено, то само по себе си е лайно, а дачитяа още повече ме съмнява. После Дачия .. дървено отвън, отвътре .... и последно си е Дачия, тц. :)

Фабията може би, имаме само една, но мисля е нямала почти ниакави проблеми, 1.9 е турбинирана, няма грижи. За малките коли метан фабрично няма, то те не могат да си носят бутилките, а и кадито е на ресор, държи, докато пружината ще се скапе. Не помня кои гледах на газ и бензин фабрично, дали не беше Хюндай, те са здрави, но на цената на тойота/VW. Като се замислям май ще е или фабия или поло, най вече че ще се пазаруват накуп с още едно кади, и отстъпката ще е по-добра.

Но все пак събирам мнения, може и друго да се измисли.

Пон Авг 15, 2011 10:50 pm
Профил
Аватар

яриса (в япония се продава под името виц) като цяло е добре, но да не влизаш в сервиз.
и за най-дребното нещо се чака, струва скъпо, и като видиш как са ти го сложили, трябва да нямаш оръжие наоколо, че ще те дават по телевизията.
оназ малката прахосмукачка (айго) също се оказа държелива, но е голямо изпитание за човек над 100 кила.
като машинки не са лоши, но местния представител е ужасно възгордял се.

Пон Авг 15, 2011 11:12 pm
Профил

Аааа да за възгордял се е истина, бих казал даже поулял се, въпреки че по едно врмее имахме вземане даване с тях, по скоро жената ама трябва да проверя, иначе жената има лексусче едно, голямо чакане е като ходи в сервиза, преди нали нямаха предтсавителк и всичко се поемаше от Тойота.

А и както по горе се писа, тойота май вече не е каквото беше. Разхода при нас е важен, доста километри се навъртат, обще взето след 2-3 години са за смяна. Та тия с метана са ОК, ама онова е здраво направено, имам познат с опел, фабрично на метан, за доста по малко каране смени вече пружини, а при нас цяла България се обикаля. Та метана не е опция, или дизел или LPG, такова досега сме нямали, аз не съм и карал таквоз, ако не броим двете вишки които са dual fuel :)

Вто Авг 16, 2011 12:12 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Жена ми бачка в една СОТ-аджийска фирма и имат Polo-та и една Корса. Кара се много и свински. На Корсата какво ли не и се троши, луди станаха с нея. Polo-тата пък ги взеха бензин и понеже са лизингови ги накараха да сложат газови уредби май в Полски Тръмбеж. Онези там са си оставили ръцете и колиците имат проблеми с каране на газ. На бензин всичко е ОК.
Между другото , за Пежаци замислял ли си се (107, 207, 308) ?

Вто Авг 16, 2011 2:48 am
Профил
Аватар

Цитат:
Между другото , за Пежаци замислял ли си се (107, 207, 308) ?

В сервиза, дето си правих колата в БГ имаха един голям плакат на стената, който гласеше - "Рено, Пежо, Ситроен и свирки не правим" :D .
Сори за офтопика :) .

Вто Авг 16, 2011 3:17 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Новия Форд Фокус чувам че бил много приличен...
Иначе имаше едни хонди... сега не се сещам модела точно, там както им се казваха малките коли. Ама и те бяха читави.
И последно - класиката Мини Купър. Щом за състезания го ползват масово, трябва да има нещо в него :)

Вто Авг 16, 2011 6:47 am
Профил
Аватар

Корсата чак пък трошлива. Ако са я бартисвали зверски, всяка кола се чупи. Тука имаме едни сотаджии карат Корса C 1.7 CDTI вече 7-8 години и тъй като гледам нямат намерение да ги сменят още. Ама избора на двигател при Опел е от съществено значение. Моята е 1.0 12V - икономия от всякъде - ако се кара умерено се достига до 4/100 бензин извънградско и 6 смесено. Поддръжката на тоя двигател клони към 0 - масло 30 лв. маслен филтър 7, въздушен 9. Горивен ако се запуши - 15 лв. и толкова. Докато им се изтъркалят километрите няма да им се наложи дори опъване на веригата. Има и няколко таксита тука с такива мотори - слагат им газ (инжекцион задължително) и разхода им в пари намалява на половина. Само дето е голямо изпитание да се кара извънградско с това чудо. Другия им здрав мотор е 2.0 DTI ама май не го правят вече и май по корсите никога не са го слагали.

Вто Авг 16, 2011 9:13 am
Профил ICQ

ToHu написа:
За малките коли метан фабрично няма, то те не могат да си носят бутилките, а и кадито е на ресор, държи, докато пружината ще се скапе.

Тони, има леки карбонови бутилки. Не знам как са им цените, но може да Фърлиш едно око.

Вто Авг 16, 2011 9:14 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Та метана не е опция, или дизел или LPG, такова досега сме нямали, аз не съм и карал таквоз, ако не броим двете вишки които са dual fuel :)

Нали ти казвам, Фабията я има във вариант LPG монтирано при техен доставчик (т.е. няма проблеми с гаранцията). Според мен това е икономически най-изгодния вариант за служебна кола.

Напрактика ти нямаш голям избор от дизелови мотори. От 1 години всички нови сапунерки са с малолитражни турбо мотори - 1.5 или 1.6 TDI, комън реил. Тези коли вървят като луди, но ресурса на мотора е силно съмнителен. Едно времешните дизели бяха около 2 литра (1.9TDI - класика в жанра) и то стандартно директно впръскване (с или без турбина). Това вече няма как да купиш. Заради Евро 5 всичко е комън реил, а особенно при малка кубатура нещата са толкова изнасилени вътре, че ме е страх да си помисля какво ще се случи с всичките тези коли след 7-8 години. Една дюза е 1000+ лева, обучава/настройва се индивидуално (още 200+ лева). А вътре са 4 дюзи. Отделно онова еко лайно "DPF филтъра" какъв проблем е при градско каране. Задръства се, набива грешката и айде 200+ лева за чистене на грешка. Турбината при тоя мотор си е консуматив - 2000лв минимум! Отделно голямото обслужване (ремъци + ролки + водна помпа) на тия пикливи дизели е 1500-2000лв. Малкото обслужване (масло + филтри) и то гони 300-500лв. Това за гаранционния сервиз де.

За сравнение един 1.6/1.4 бензин + LPG обслужването му е поне 2 пъти по евтино. Отделно нямаш турбина, нямаш DPF, нямаш дюзи.

Като гориво - излиза почти еднакво на километър, на дизел е една идея по скъпо в момента.

Това го казвам от първа ръка, щото във фамилията караме само VAG автомобили от които 3 са Шкода, като почти всичко си ръчкам сам (на брат ми в сервиза). Та имам наблюдения върху марката.

За мен ако трябва в момента да купувам малка служебна кола - Фабия/Фиеста/Сандеро на LPG.

kiiid написа:
...класиката Мини Купър. Щом за състезания го ползват масово, трябва да има нещо в него :)

Абе вие там като идете и верно губите реална представа за живота и света като цяло. Абе човека си търси икономически изгоден вариант за служебни коли, а не подарък за любовницата. Да му беше препоръчал Мазерати....

Вто Авг 16, 2011 12:34 pm
Профил ICQ
Аватар

аз също не намирам никакъв чар в нафтовите печки... не знам какъв е този зор по тях.
трудни за поддръжка, за настройка, при най-малкия проблем се ръсиш яко.
пък и тези ЕКО-простотии са измислени май само за точене на кинти.

при уеднаквена цена бензин/нафта няма никакъв смисъл от дизеловите машини.
а тенденцията е акциза на нафтата да се вдигне.
така че, дори и на бензин да караш (без варианти пропан/метан) пак няма кой знае каква разлика

мазарати не е лоша идея.
имам ягуар малолитражка - 3.2 V6 ... просто това е най-малкия двигател

Вто Авг 16, 2011 1:16 pm
Профил
Аватар

Май наистина ще има кръгом към бензина - преди 7-10 години нафтата беше йофтина, дизелите прости и горяха малко. Сега виждам - баща ми е с 2.0 DTI - верно не гори "много" 7 до 9 смесено, ама предишната беше чист дизел 1.7, гореше 5 и като се сложи цената дето беше мааалко по-висока от газта се връзваха нещата. А бензина му се слага една хубава газчица и заспива.

Дедо, малолитражка е Chevrolet Spark - ама дотолкова че чак е извращение :)

Вто Авг 16, 2011 1:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Карането на нафта винаги ще е почти два пъти по евтино от карането на бензин. Причните са едни и същи от 20 години насам. Говоря за цена на гориво, без подръжката. Няма бензинов мотор който да гори по малко от дизел при едни и същи останали условия - На мойта с 160 по магистралата и 4 човека вътре дава 6.0-6.5/100. Бензина при подобни условия гони 9ка.

Карането на LPG винаги ще е една идея по евтино от карането на дизел. Пак по една камара причини, които са едни и същи от 20 години насам :)

Карането на Метан пък ще е най-евтино. Пак поради известни причини.

Аз лично много се кефя на дизелите, щото те са бюджетния вариант да караш динамична кола. Заради охлюва под капака. До скоро масови коли с турбина бяха само дизелите или много скъпи модели бензин. Сега вече масово и при бензина навлезе турбото, но като разход колата яде значително повече от дизела. Газифициране на новите бензини с директно впръскване на тоя етап е невъзможно.

Така, че ако искаш да караш динамична (120-170 коня кола) и същевременно да е бюджетна като разход за гориво (под 7-8 на сто) TDI мотора е единствения избор все още.

Естествено ако човек не мисли за цената на бензиноколонката - печката няма много други доводи да я предпочетеш. Няма нищо против да карам 2 литров бензинов турбо мотор, но не мога да го изхраня.

Cekins написа:
2.0 DTI ...... А бензина му се слага една хубава газчица и заспива.

2.0 DTI е класическия пример какво не трябва да си купува човек :) Ако искаш здрав дизел купуваш или 1.9TDI на VAG или 2.0HDI на PSA. Опелския 2.0TDI е много лош избор, върви като 1.6 дизел, харчи като 2.0 бензин, а помпата му.....

На съвременния бензин ще сложиш газчица.... ама друг път. Иди и питай газаджиите как се слага гажчица на бензин с директно впръскване, каквито са всички съвременни бензинки (по млади от 2 години).

Последна промяна Цецо на Вто Авг 16, 2011 1:50 pm, променена общо 1 път

Вто Авг 16, 2011 1:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Ама пак зависи какъв бензин караш. Просто трябва да се примириш с много ограничената мощност (до 60-65 коня) и ето ти бензин дето гори малко. Айде покажи ми как може с 40 лв. да се минат 320 км (изключвайки видовете газ)... Миналата седмица го правих това упражнение с мойта корса. А мога и още да я изцедя - с еко гуми, като сменя някой отиващи си вече неща по двигателя (все пак е 10 годишна) - най-вече ламбдата.

едит: Що да е лош? Върви като пушка направо. Колко пъти си карал 2.0DTI? Щото аз често го карам - при това не е Астра/Вектра а е Зафира - малко по тежичко. Помпата си му е съвсем нормална, само дето е с електрозадвижка. Ако с 6 човека + 2 деца на 5-та по баира нагоре върви със 120 и ускорява му се вика малко мощност - добре.

Другия номер е чипосването - качва се до 135HP без промяна в разхода.

Вто Авг 16, 2011 1:48 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 124 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща