|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:58 am
има ли тук хора които се занимават с Open Source
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 има ли тук хора които се занимават с Open Source
и какво ги мотивира да участват в такива проекти
|
| Пон Окт 10, 2011 11:04 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: има ли тук хора които се занимават с Open Source
аз... мотивацията? хм... твърде дълго е за обяснение  Накратко - донякъде проектите ми са комерсиални (плащат ми). Не бих имал нищо против да станат още по-комерсиални, но за целта се иска и още повече инвестиции и работа. От друга страна отварянето позволява евеееентуално да се намерят и други клиенти. Но и да не се намерят, едното не пречи на другото.
|
| Пон Окт 10, 2011 11:24 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Мислех, че за open source проект пари можеш да вземеш като: 1) дарение, 2) за поддръжка. Ако участваш в open source проект и едновременно с това базираш продукт на него, който продаваш става. Но как седи въпроса с модификацията (и публикуването й) на тоя код? Обикновенно open source проект под какъв лиценз се пуска?
|
| Пон Окт 10, 2011 11:54 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Има много начини.... Примерно като си правиш някакъв инструмент, не е задължително после да печелиш от продажбата му. Ти го правиш щото ти е нужен. Лицензи всякакви...
|
| Пон Окт 10, 2011 12:19 pm |
|
 |
|
3aek
|
време бол, давай интересно ми е
|
| Пон Окт 10, 2011 12:59 pm |
|
 |
|
3aek
|
има Open Source Hardware проекти, които ти разрешават и да ги копираш и продаваш  Arduino е пример за това - има безброй клонинги, които се продават, единственото изискване е като направиш дериват от оригиналната схема да си отвориш също схемите
|
| Пон Окт 10, 2011 1:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Open Sourceне значи free софтуер, както и обратното. Аз лично се пазя от такива неща, особенно ако говорим за по големи проекти обикновенно настъпва еидн момент в който не се зане кой какво прави, появяват се много модули писани от хора и недописани, или оставени без съпорт, общо взето първоначалната идея да се спести от развой или да се ускори процеса тотално се преобръща в борба с тонове сорс код, опити да се свържеш с един или друг разработчик и какви лине други приключения. Линукс за мен е много показателен пример как не трябва да се прави ОС или какъвто и да е друг продукт. Тук сигурно много хора ще възразят, но ако се замислят ще се съгласят. За сървъри върши чудесна работа, само защото това което е написано преди 20 години не е претърпяло почти ниакаква промяна, и точно то върши чудесна работа, всичко останало не става за нищо, ако човек не си напише сам драйвер не може да разчита че написаният от някой, па било то и производител ще работи.
|
| Пон Окт 10, 2011 1:20 pm |
|
 |
|
3aek
|
ТоНи ти гледаш от гледната точка на ПОТРЕБИТЕЛ не на участник в процеса 
|
| Пон Окт 10, 2011 1:23 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Да де, то това е ясно, въпроса беше когато искаш да печелиш как става, освен горе по-изброените начини.
|
| Пон Окт 10, 2011 1:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе не точно, в смисъл, да донякъде съм потребител, но пишейки нещо съотвенто и ние го публикуваме като Open Source ако изпозлваме нещо което е. Но така или иначе ти във всеки еидн случай си потребител на нещо. Иначе OpenSource както казах в никакъв случай не значи безплатно, то може да има права, да е Open Source но за Comercial да е платено. Друг подход са такси за поддръжка, има, или поне имаше версии на Линукс които бяха платнеи точно по тоя повод. Qnix, някой може ли да каже какъв му е кода, дали не е бивш open source ... Точно за тези пък които са върли фенове на ... социализма, и правото на всеки да позлва всичко има категория free software
|
| Пон Окт 10, 2011 1:38 pm |
|
 |
|
3aek
|
въпроса бе мотивацията да участваш в нещо такова
едната и най-явната е рекламата - показваш какво можеш и след това могат да те наемат в нещо комерсиално другата както бе писал миро е евентуално да те търсят за поддръжка на нещо или да искат да им го модифицираш за техни цели срещу заплащане
|
| Пон Окт 10, 2011 1:52 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Или ако продаваш хардуер и печелиш само от чистия хардуер. Тогава пускаш някакъв скалъпен опен сорс софтуер за твоя хардуер и нататък разчиташ на ентусиастите... пък ти си продаваш хардуера.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Окт 10, 2011 2:03 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е да, това са индиректни облаги, но както писах по горе, нищо н епречи да продаваш/лицензираш Open Source продукти.
|
| Пон Окт 10, 2011 2:06 pm |
|
 |
|
3aek
|
това съм го забелязал не само при хардуера виждал съм хора които не могат да реализират сами проекта до край и го пускат отворен за да може евентуално към проекта да се присъединят и други които имат повече възможности и проекта да се приключи, това обаче е обикновенно за проекти където времето за реализация е без значение
|
| Пон Окт 10, 2011 2:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
като имаш време не е ли по-добре ти да кажеш какво ти се върти в главата? Иначе аз мога да ти изброявам причини... като почнеш от бизнес и стигнеш до морални /философски разбирания. Истината обаче е, че за всеки проект се преценява конкретно, така че не искам да правя генерални обобщения. Като се конкретизира мотивите ми са далеч по-разбираеми. Примерно има ли нужда да обяснявам защо пускам RTOS като опън сорс, вместо да конкурирам бате ти Били 
|
| Пон Окт 10, 2011 4:28 pm |
|
|