Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Препоръки за банки - 2-ра серия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Препоръки за банки - 2-ра серия
Имаше подобна тема, но аз да попитам в сегашната конюнктура - коя банка се справя добре с частни клиенти?
След много препоръки преди няколко месеца се метнах на fibank. Какво да кажа - едно нещо не направиха навреме - първо ми загубиха пластиката, и трябваше да чакам втора. За която, разбираш ли, те щели да поемат таксата за издаване, да не се притеснявам 8O - оставаше да си платя пак щото са я загубили между техните офиси. Също обещаха, че ще доставят втората "по най-бързия начин" - мда, отне им само 6 дни, при положение че в общия случай срока е 5 ...
После зачаках swift превод - типично време 5 дни, в добрите случай и за 2 става - е, при тях на 10-тия ден като го нямаше и отидох в офиса - не знаят, няма какво да направят, ама на следващия ден парите дойдоха.
Ей тука трябваше да прекъсна с тях, ама пусти мързел, не ми се занимава пак да ходя по банки. Викам, ще си затворя очите.
Втори swift - същата работа, днес е 10-тия ден, утре стават 11, ако и утре ги няма им тегля хикса, и още нещо ще им тегля ... :evil:
И в двата случая същият изпращач прави преводи и към други сметки в друга БГ банка - на втория ден парите са в тукашните сметки.

Така де, едната ми опция е "другата" спомената банка.

Някой може ли да препоръча нещо?

Електронно банкиране засега не ми трябва, но онлайн проверка на наличности и транзакции е почти задължителна.

Чет Ное 17, 2011 1:48 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Препоръки за банки - 2-ра серия
Ми, казва ли ти някой. Аз същите проблеми ги имам с други банки, а баш с ПИБ не.... затова и тях ползвам. Типично по български - нищо не е сигурно.

Чет Ное 17, 2011 1:54 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

ING има ли ги още? Навремето като си бях още в България бях с тях и никога не ми създадоха проблем.

Чет Ное 17, 2011 2:01 pm
Профил

ING я има, ама доколкото знам, никога не са работили с частни клиенти, само с фирми и институции.

Акъл за банка не давам, а и един гледа едно, друг - друго. Последния път като избирах, огледах кои имат клонове наблизо и от 6-7 банки по пътя на елиминирането остана една, дето ме устройва. Ама това не пречи друг да я псува за каквото той си знае.
А забавянето на превода може да не е от ПИБ, а в някоя кореспондентска банка. От SWIFT-а не става ли ясно?

Чет Ное 17, 2011 2:39 pm
Профил

За всеки случай избягвай банки с гръцко участие. Все пак... :)

Чет Ное 17, 2011 2:45 pm
Профил

Не знам от кого е, може фибанк да ползват калпави кореспондентски банки. Ама това за мен си е същия проблем. Явно другите банки ползват лачени кореспонденти, и ще търся такава банка.
Няма къде да видя нищо за SWIFT-a, особено преди да е стигнал. А да занимават изпращача да рови не върви - определено проблема не е там. Да не би да има някаква система за следене на SWIFT - аз поне не намерих преди?

Edit: Сега проверих на сайта им - справка за SWIFT не показва и предишния превод? Поне системата им изглеждаше да работи, сега и в това не съм убеден. Или просто за замазали предишния път проблема някак с друг тип превод и затова не излиза на справката. Дали пък не си въртят далаверки с чуждите пари?

Чет Ное 17, 2011 3:00 pm
Профил

Имах предвид да погледнеш извлечението от SWIFT-а, дето ти го дават след това. При мен има ред с "correspondent input reference", което е един дълъг стринг, началото на който обаче е датата, на която парите са постъпили от кореспондентската банка в твоята - това отделно от самата дата на SWIFT-а

Чет Ное 17, 2011 3:14 pm
Профил
Аватар

Някой може ли да изброи всички банки с гръцко участие!?

Чет Ное 17, 2011 5:56 pm
Профил ICQ

Аз бих препоръчал ПИБ, за момента са Българска банка, управляват се доста умно, нямат голям много раздадени заеми, а и не се натискат да раздават, имат достатъчен резерв, каквото и да са дали като заем то е с покритие доста над дадения заем, обслужването е сравнително добро, може би имат най-развитата клонова и банкоматна мрежа, служителите са млади и симпатични .. за мен има доста предимства.

Чет Ное 17, 2011 9:02 pm
Профил

Мнение 
Gogo написа:
Някой може ли да изброи всички банки с гръцко участие!?

ОББ, Пощенска банка, Пиреос, Емпорики, Алфа банк.

Чет Ное 17, 2011 9:29 pm
Профил
Аватар

Що толкова се плашите от банките с гръцко участие? Банките в БГ са си български дружества и ако фалират майките им в Гърция, това едва ли ще се отрази и на тях, какво остава пък мистериозно да изчезнат парите от влоговете в тях. Най-вероятно при фалит на майката, клона и в БГ ще бъде продаден, за да си набави майката кеш, ама само толкова. Т.е. искам да кажа, че клоновете на гръцките банки в БГ са си също толкова /не/сигурни, колкото и чисто българските банки :) .

Чет Ное 17, 2011 10:25 pm
Профил
Аватар

Ъхъ на Димитър: почти нямат общо, на свой гръб го изпитах. А и в ГР като видят, че някоя банка отива на майната си веднага я обединяват.
Най-стабилно и най-удобно изглежда Пиреус - дотолкова че да съм подозрителен, ама малкото пари които имаме са там. Преди време имаше няк'ви слухове но още преди да се разтревожа я направиха още по-стабилна. Готиното е, че и шефът си държи милионите там и го смятат за VIP персона (или за голяма патка) ама има инфо от първа ръка и какви лихви взема!!!

Чет Ное 17, 2011 10:57 pm
Профил
Аватар

Аз работя и с двете посочени по-горе банки - ПИБ и Пиреус банк. И от двете съм с добри впечатления - поне що се касае до клоновете им в Младост. Проблеми не съм имал от никакво естество.

Съб Ное 19, 2011 10:21 am
Профил WWW

Бе то че в клона тука са залюхани е ясно, това го разбирам и затова приех че сагата с картите мога да я преживея.
Обаче за SWIFT-овете не го разбирам - едва ли каката на касата ги прехвърля в сметката ми. Едва ли кореспондентската банка е виновна, най-малкото понеже не са българи, и ако беше в тях вината и други щяха да се оплакват.
Както и да е, утре с референтния номер отивам при тях, пък да видим дали пак ще чупят пръсти че не знаят и нищо не могат да направят. Неприятното е че ако те не могат (или не искат) да проследят превода трябва да занимавам изпращача.
Но и в двата случая ще мина през офиса на "другата" банка да си пусна заявка за сметка/карта. Решено е. А тази ще я оставя с дребна сума за ebay.

Нед Ное 20, 2011 9:40 pm
Профил

в кой клонна пиб ходиш? от всички тукашни банки според мен пиб са най-бързи и коректни. ако парите не идват в твоята сметка проблема не е при банката получател. това чеимаш swift от изпращача нищо не значи, това не гарантира превода, особенно ако идва от сащ банка,имам лош спомен.
Относно картата сигурно са сгафили, рядко става, по добре е да звъннеш на центъра им, ако някой се мърлячи бързо ще го изгонят.

Сря Ное 23, 2011 10:14 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща