Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Абе това гледахте ли го по новините? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Абе това гледахте ли го по новините?
http://www.btv.bg/videos/novini/video/2 ... N_kod.html

Тука има хора дето са пипали ПОС терминали. Наистина ли е възможно, терминала така да "блокира" картата, че напрактика да я освободи от пина? Или тук проблема е при следващите терминали, които при блокиран пин, просто решават, че не се нуждаят от въвеждането му.

Щото то си е софтуер, хора са го писали, ама чак пък толкоз тъп бъг?

Вто Дек 20, 2011 9:52 am
Профил ICQ

Мнение Re: Абе това гледахте ли го по новините?
линка ти е сбъркан
http://www.btv.bg/videos/novini/video/2 ... N_kod.html

Иначе няма невъзможни бъгове ;-)

Вто Дек 20, 2011 10:28 am
Профил
Аватар

Гледах го това, но според мен проблема е в банката, а не в картата или ПОС терминала.
ПИН кода не стои в картата. 8)
От километри си личи, че гледат да се оправдаят а не да си признаят... :?

Вто Дек 20, 2011 11:08 am
Профил ICQ
Аватар

Tisho написа:
ПИН кода не стои в картата.

Да бе, как кода ще е в банката? В картата трябва да е.

miro_atc написа:
Иначе няма невъзможни бъгове ;-)

Ти си по наясно с материята. Можеш ли да отговориш на следния въпрос или е поверителна информация.

Известно е, че има карти без пин код. Има и такива с пин код. Може ли пос терминал да заяви транзакция от карта с код, без да изиска код? В смисъл при картите с код, този код блокира ли напълно достъпа до картата или всичко е на добра воля на терминалното устройство?

Вто Дек 20, 2011 11:19 am
Профил ICQ

Доколкото знам, има различни карти, на самата карта е записано дали може да се проверява пина офлайн или задължително онлайн. Има и карти, дето въобще не искат пин.
И според мен проблемът е в банката - задето е позволила транзакции без пин. Понеже в бтв не са посмели да и кажат името, ровнах с гугъла - Петър Славов е председател на УС на Прокредитбанк.

Edit:
Цитат:
В смисъл при картите с код, този код блокира ли напълно достъпа до картата или всичко е на добра воля на терминалното устройство?

Сега погледнах, на Прокредитбанк картите са без чип, поне на картинката. Очевидно на карта с магнитна лента няма как да блокираш достъпа, можеш най-много да вдигнеш флаг за три неуспешни опита.

Вто Дек 20, 2011 12:03 pm
Профил

Цецо написа:

Ти си по наясно с материята. Можеш ли да отговориш на следния въпрос или е поверителна информация.

Известно е, че има карти без пин код. Има и такива с пин код. Може ли пос терминал да заяви транзакция от карта с код, без да изиска код? В смисъл при картите с код, този код блокира ли напълно достъпа до картата или всичко е на добра воля на терминалното устройство?

терминалите дето съм правил са без EMV сертификация, т.е. нямаме право да ползваме стандартни карти... (имам предвид банкови, иначе картите са си карти).

Конкретно на въпроса ти - магните карти е ясно, там няма ПИН в записа. При смарт картите, особено новите имаш възможност да качваш каквито приложения искаш. Ако имаш лиценз за платежен оператор може да правиш каквото си искаш (на твоя отговорност). Но то обикновено се прави по поръчка на банката - тя казва искам такава и такава карта. Има карти, които сами си пазят ПИН-кода, както е при GSM-картите. Три неуспешни опита и край, картата сама се блокира.
Това е с цел никой (освен собственика) да не знае ПИН-а (дори банката).
Кво точно е станало си нямам идея - може картата да си е вдигнала флага че е блокирана, ама софтуера да не го проверява. Дори и блокирана, картата продължава да се идентифицира и ако ползват само това... кофти. Възможно е автоматичната блокировка да е изключена и по принцип ПОС-а да трябва да я блокира. А той пък да не поддържа точно тоя тип карти, но пак трябва да го има и бъга с идентификацията към сървъра.. Възможно е да са качили собствен софтуер в картата и той да бъгва...
Абе хиляди възможност за сгафване има. За съжаление аз нямам идея какво точно, иначе тук ли щях да пиша ;-)

Вто Дек 20, 2011 2:03 pm
Профил
Аватар

Е да то тука журналята са за бой. Вместо да кажат - картата е магнитна или чипосна, на тая и тая банка е и т.н. Ама ги е шубе....

Пък и на масовия потребител тия неща са му през оная работа - важното е че някой, някъде са го хакнали. Най ме издразни една интервюирана (слушах я по радиото, няма я в тоя репортаж), май беше от КФН.

- добре де хората какво да правят щом картите са несигурни?
- Сигурни са!
- ама ето в конкретния случай имаме пробив във сигурността?
- това е технически проблем.
- е какво да правят хората при такъв "проблем"?
- ами да си пазят кода и да не го дават на никой.
- е да ама то явно и без код става?
- това е технически проблем.
- е хората как да се доверяват на картата тогава?
- Ми то си е отговорност на хората, да се грижат за картите си. Трябва да внимават...

Да хванеш и да го удушиш....

Вто Дек 20, 2011 2:21 pm
Профил ICQ

навремето 96-2000г докато бях в англия шефа ми беше немец и редовно той плащаше бирата или манджата с кредитна карта. Като повечето "терминали" по него време бяха едни машинки в които с едно валече се притиска картата към бланка, Затова всички кредитни карти и до ден днешен ги правят с релефни букви и цифри ;-)

Та мисълта ми е, че по него време нямаше ПИН код. В англия не си длъжен да носиш лични документи, така че и това не се проверяваше. Просто ти трябва да имаш карта и да може да се подписваш, даже и наличност/лимит не се проверяваше.

Вто Дек 20, 2011 2:44 pm
Профил

По принцип банката или институцията издала картата знае кода (паролата), когато си на терминал с магнитна дебитна карта винаги си пишеш паролата, кода отзад с 3 или 4 цифри е подпис и няма нищо общо с паролата, подписа отзад се води все едно че си се подписал ръчно и е за онлайн плащания. При някой кредитни карти паролата при терминал е за допълнително осигуряване ако не си сигурен че някой няма да те подпише ръчно но повечето не изискват парола.
Може някой банки да поддържат блокиране на карта при поредно погрешно въведена парола, но след като се обадиш ще ти пращат някаква парола в писмо, както и първата парола се изпраща с оделен плик (писмо), уж направен така че да не се вижда като се праща, по принцип никога не ги пращат заедно с картата в един плик но например ОББ ги събира на едно място в сейфа и като идеш на гишето и ти ги дават накуп :)
Има организации със специален договор към карто издателите за който при плащане онлайн не се изисква и подписа отзад., всичко е въпрос на доверие и договор.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Вто Дек 20, 2011 3:22 pm
Профил

Абе принципно не е точно така, има си стандарт PCI, който важи за картите и банковите транзакции, тъкмо съм на тая вълна в момента. Всяка карта има ПИН, въпросът е че някои карти не изискват ПИН при ПОС транзакции, отново, ПОС не ATM което са две различни неща. Половината ми карти не изискват ПИН, на жената почти всички, издадени са от US банки и нямат чип, конкретно BOF, City, Chase .... и още една ама аз нямам от нея та не помня коя беше.

Пет Дек 23, 2011 6:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]