|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:59 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
zax
Ранг: Популярен
|
 лиценз за радио мрежа.
Здравейте момчета, Целта на задачата е изграждане на опорна мрежа за SCADA на базата на радио-модеми->5-6бр. в равнинна местност като дистанцията на която ще се работи е под 5км (нивото на работата е изготвяне на оферта - засега). Основната цел е ясна - премахване на кабели и лесно добавяне на нови възли в системата. Техническото решение същo не е кой знае какъв проблем, но бих се радвал ако споделите опит. Засега съм се спрял http://www.racom.eu -> RipEX като оглеждам и http://www.satel.com -> SATELLAR-2DS. Честотния спектър който ми се иска да ползвам е 432MHz или нещо такова, разбира се на този етап може да се смени. Мрежата под радио-модемите може да е изградена на 485 под ProfiBus, но имам предпочитания към Ethernet. Основният въпрос обаче остава с лицнезирането на радио-спектъра. Трябва ли изобщо да има лиценз и да се регистрира някъде нещо? До каква мощност е допустимо да се работи без лицензи? С каква антена може да се работи без да се занимавам с КРС (доколкото е обвързано с горното). от моето ровене в нета не става ясно изобщо какво е положението, като се цитира положението основно с радио-любителите, което изобщо не ме интересува. има един сайт на КРС http://www.crc.bg/section.php?lang=bg&id=115и въпроса явно има отношение към "ДИРЕКЦИЯ "РАЗРЕШИТЕЛНА ДЕЙНОСТ И ЧЕСТОТНО ПЛАНИРАНЕ"". Засега се въздържам да им се обадя. Там има разни закони обаче ако трябва да ги чета подробно че и да ги тълкувам Благодаря  п.п. с функцията за търсене не намерих подобна тема.
_________________ бързина, това е да бръкнеш 100 пъти в контакта за 1секунда и да не те хване тока .....
|
| Пет Яну 20, 2012 6:43 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: лиценз за радио мрежа.
Баш по въпроса не е писано, ама иначе за чесотите и мощностите е обсъждано. На 433 можеш 10mW максимум. При това има и някакви условя. Има и други "свободни" честоти ама и те са също толкова свободни. Ама щом ще правиш такива работи може и да ти се наложи да се позапознаеш със закона...
|
| Пет Яну 20, 2012 10:41 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Купуваш си нужния брой Wifi 2.4ГХз модеми с насочени антени и не се занимаваш с лицензи
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Яну 21, 2012 12:53 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Това наистина за случаи като твоя е най-доброто решение. Да се занимаваш с КРС и да искаш честота за 5 модема си е живо губене на време, нерви и най-вече - пари. Другия вариант е GPRS.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Съб Яну 21, 2012 10:40 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Не е чак толкова голям проблем занимаването с КРС. Ще ти вземат парите, няма да те върнат  . Там проблемът е , че не се знае каква точно честота ще ти дадат. Лентата обаче е твърдо фиксирана на 12,5 kHz ,а устройствата трябва да отговарят на стандарта ETSI 300 086. Цената не е много висока - по спомени отпреди няколко години - около 200 лв. на година + някаква първоначална такса. Все пак, трябва да се провери, цената зависи от много неща. Има смисъл, ако имаш почти непрекъснат обмен на данни и с GPRS би излязло много скъпо (ако си на трафик), или пък ако трябва да имаш много голям брой устройства. Другото предимство е, че честотата е само твоя и никой няма право да излъчва на нея. И трето-не зависиш от оператори.
|
| Нед Яну 22, 2012 3:49 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Че какво му е на стандартното WIFI с насочена антена? http://www.ebay.co.uk/itm/150MBPS-11N-W ... 43a8de7d72Цената на access point e толкова ниска сега че не си заслужава да се прави каквато и да е смешна мрежа на 433Мхз дето не се знае как ще работи, особенно като всичко що се прави като дистанционно за аларми за коли, къщи е на тази честота и е така зашумено че си нямаш и идея!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Яну 22, 2012 4:17 pm |
|
 |
|
Ицо
|
Само да уточня, че ако правилно съм разбрал автора на темата, тук не става дума за мрежа,изградена на свободни честоти- щом във въпроса присъства думичката "Лиценз". Когато получиш лиценз за честота от КРС, мощността , с която е разрешено да се излъчва е поне 5 вата, честотата НЕ е 433 или друга свободна, и никой друг няма право да излъчва в региона , за който е получен лицензът. "Зашумяването" е характерно за свободните от лиценз диапазони, а 2.4 ГХз също е сред тях
|
| Пон Яну 23, 2012 9:49 am |
|
 |
|
zax
|
Здравейте, извинявам се за късния отговор. Както писах по горе трябва ми за SCADA система която по правило работи с голям поток от данни който се обменя непрекъснато. В този ред на мисли дали 12.5 kHz няма да е прекалено малко ? КОето изключва идеята за ползване на GPRS и др такива при които плащането се реализира на трафик. Цената от 200лв на година + някаква първоначална такса е приемлива все пак става дума за система за работа. Но остава проблема с тичането за регистрации. Ицо, имаш ли идея какви честоти дават при такава регистрация? Т.е. дали ще мога да ползвам тези модеми? Те си имат модификации за доста широк честотен диапазон де. Засега съм се насочил към свободни честоти, но и там има ограничение на мощността именно защото са свободни и ако лъчиш с голяма мощност ще блокираш всички около теб. Все пак аз безпроблемно ще мога да лъча на 5 и повече W при тези модеми които съм загледал. Т.е. се очаква да нямам проблеми с зашумяването - просто ще подтискам останалите но и предвид многото железа наоколо пак може да имам проблемни точки. Принципно ще огледам варианта за ползване на стандартно WiFi оборудване, но ако ще разполагам много точки в краищата на сградите по добре ще е да тегля кабел. Друг въпрос, може най безпроблемно да се измери зашумяването в даден честотен диапазон ?
_________________ бързина, това е да бръкнеш 100 пъти в контакта за 1секунда и да не те хване тока .....
|
| Пон Яну 23, 2012 10:22 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
спектрален анализатор, ненасочена антена и записващ компютър. седмица-две, може и месеци
|
| Пон Яну 23, 2012 12:50 pm |
|
 |
|
Ицо
|
Така си е. Но дори да направиш тези измервания и всичко да е ОК, нищо не пречи утре някой да дойде, да сложи собствени устройства и да "зашуми". Човекът си е в правото, диапазоните са свободни. Отделен е въпросът доколко всеки има право да излъчва, с какви антени и за какви цели в т. нар. "свободни" диапазони. Но това е друга тема. Относно разрешените диапазони - КРС обикновено дават честоти за PMR (Private Mobile Radio) в диапазоните: 50 , 150 , 400 MHz Напоследък-предимно в последния , другите са доста запълнени. 12.5 kHz наистина е малко. Ако караш по стандартния начин -аналогово радио и модем, максимумът който можеш да постигнеш обикновено е 2.4 kbps. Ако се налага, може да вземеш втори канал. Линковете, които си дал се отнасят за модеми по новите стандарти Digital PMR. С тях би постигнал по-голяма скорост. Но тук възниква един нов въпрос - дали КРС дават лицензи по новите стандарти. Аз не зная, скоро не съм се занимавал с това. Ще трябва сам да провериш. Би трябвало да дават , защото законите и стандартите са хармонизирани с тези от ЕС, но знае ли човек.... Ако дават, тогава е лесно, стига устройствата да имат необходимите сертификати (пише, че имат). Има и още един въпрос - преди време имаше изискване : този , който ще използва мрежата, да притежава лиценза. Ако е клиент, той трябва да си извади лиценза. Може и това да се е променило, трябва също да се провери. Казано накратко - както всяко нещо в БГ, ще трябва сам да се информираш, четейки законите и наредбите.
|
| Пон Яну 23, 2012 3:43 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
няма проблем да се лицензира QAM16. за нагоре - не съм сигурен, но не би трябвало да не може. ама те и цените набъбват нетриятно
zax, решението зависи по-скоро от нуждата за обмен на данни - обем, латентност, посока - т.е. какво ще се обменя технологията (как) е следствие
|
| Пон Яну 23, 2012 4:06 pm |
|
 |
|
zax
|
Благодаря на всички, точно както казваш Дедо, първо се определя какво и колко ще минава по тази мрежа и тогава определяме каква точно връзка ще се използва. В случая се очаква да се види каква е разстановката с радио-модеми или с оптика или със съществуващата заводска мрежа. Ще прегледам закона 
|
| Сря Яну 25, 2012 11:48 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|