Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Cortex A8 PC за $15 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Cortex A8 PC за $15
Според китайците - 3 пъти по мощно и 40% по евтино от Rassbery Pi
http://www.freesoftwaremagazine.com/art ... omputer_15
Нещата започват да стават леко комични за Интел и Майкрософт и ако не направят нещо революционно следващото поколение компютърджии ще знае за тях само от музеите.

Нед Фев 19, 2012 2:59 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Cortex A8 PC за $15
Остава и да покажат нещо реално, това е наистина много евтино ама кво ще
го правиш толкова. Ако броим частите за $10k+ бройки много под $100 с далеч по-як
процесор (power) това го има от преди над 5 години, да не са и 10.

Къде му е дисплеят, къде са му дисковете, какво PC каква история. Много важно,
че струва $15 някаква гола платка с не много неща по нея (като функционалност).

Че на x86 архитектурата и е време да си ходи с 25 годишно закъснение добре, ама тая
смешка няма да има особен принос в това.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Фев 19, 2012 4:03 pm
Профил WWW
Аватар

palavrov, осъзнай се бе човек. Дето вика tgi - къде тук видя РС? Това на снимката е някаква платка, дето и за чеп не става, камо ли пък за РС :) .
Много хора и технологии погребват Wintel от как се помня, ама на - още си стоят и се радват на просперитет :D .
Разсъждавай малко в следната посока - ARM Holdings, PLC има пазарна капитализация от малко над 7 млрд долара. Знаеш ли колко кеш имат Интел и Майкрософт заедно, а и по отделно :) ?
По болната тема пък за патентите смятам въобще да не отваряме дума :D .

Нед Фев 19, 2012 5:24 pm
Профил

Абе то си е ясно че е гола платка - но това нещо има примерно HDMI и USB - т.е. включваш го към телевизора и му слагаш една усб клавиатура , мишка, добавяш и една MicroSD карта с няколко гигабайта флаш и ето ти го PC-то. По интересното е безпрецедентата цена и леснота с която се постига това. Колкото и пари да имат майкрософт и интел не вярвам да успеят да се преборят с това. То ясно, че няма да стане за месец или година, ама нещата им се изплъзват от контрола и монопола.

Нед Фев 19, 2012 8:04 pm
Профил
Аватар

Тая джаджа е още на хартия, т.е. те даже не са проектирали платката и още се обясняват кой пин за какво щял да бъде ти вече погреба две големи компании :D .
Аз викам да поизчакаме малко да не стане като другите "убийци", дето взеха да си продават 20 доларовите платки за по 1000$ в ибей, за да могат да се финансират :) .

Нед Фев 19, 2012 8:26 pm
Профил

А, ще чакаме - да видим първо Pi-тата дали ще започнат да се продават до края на февруари ... тези китайци пуснат ли го за продажба ще си пограя и с едно такова - то цената му е все едно съм черпил по едно кафе. Гледам че със същия A10 процесор вече продават таблети под 100 евро, че и с Андроид 4 били ... сериозна работа :D

http://www.tabouf.com/knc-m710-cortex-a ... a-p-317626

Даже и с 3G ... но не ми се пробва да купя да видя дали не е бошлаф сайта. Работата намирисва още от хитрото име A10 за Cortex A8 процесор :)

Нед Фев 19, 2012 8:57 pm
Профил
Аватар

До сега колкото китайски таблета съм виждал всичките са пълна пунтамара и не стават за нищо. Така че хич не се захласвай по такива играчки за под 100 евро, щото са си точно играчки. А колко кафета ще е горното "РС" - като (ако) го пуснат тогава ще видим :) .

Нед Фев 19, 2012 9:47 pm
Профил

С тоя процесор има доста таблети, и според тестове от реномирани сайтове хич не е за изхвърляне. Макар и да е специфициран за 1.5GHz, май никъде не го пускат на повече от 1ГХз. Но и това е добре като за китайче.
А на този сайт: www.merimobiles.com има доста продукти с тоя чип. Ако се разровите за "Ainol Aurora" ще видите доста интересен таблет - 1GHz, 1G RAM, 7" 1024x600 Hitachi IPS дисплей ... Вярно че е на 174 долара, но това им е върха. Иначе на 100-тина пак от същата фирма има с 1GHz MIPS. Обаче не е ясно колко от приложенията в маркета ще тръгнат.
Тъй де, думата ми беше да не отхвърляте неизвестните китайски фирми без време - все пак накрая пясъка го преработват същите TMSC или UMC.

Нед Фев 19, 2012 10:12 pm
Профил

Е ти що мислиш че не си правя труда да ги пробвам ... миналата година купих един Archos 10 за 300 евро, на другия ден го върнах в магазина бесен и си взех парите обратно - след това купих един iPad и не съжалявам нито за един цент от горницата.
Това обаче не ми пречи да се впечатлявам от цената на тия ментета - едно време в техникума една учителка ме остави на поправителни по философия, и тогава ми влезе в главата що е то мяра - когато количествените изменения се превърнат в качествени.
С това драстично сваляне на цената на ARM, MIPS пазара се изкриви толкова много, че стана поредния shift и wintel започва да става вчерашна технология.
Лично аз ще мога да си върша работата с едно такова скопено пц - колкото да пусна един текстов редактор, гну туул чайн, и да програмирвам през usb, jtag или ethernet желязото. Другите неща за които ползвам пц-то горе долу могат да се правят на телефон/таблет и то в някои отношения по удобно отколкото преди.
Скоро се наложи да си търся работа и като влезна в някой сайта и пусна търсачка за 'embeddet' основно излизат обяви за ARM и Embedded Linux - Windows CE го няма, имаше една с Java, всичко останало е C/C++ и Linux. И това ако не е тенденция, здраве му кажи.

Нед Фев 19, 2012 10:21 pm
Профил

Dimitar написа:
Разсъждавай малко в следната посока - ARM Holdings, PLC има пазарна капитализация от малко над 7 млрд долара. Знаеш ли колко кеш имат Интел и Майкрософт заедно, а и по отделно :) ?
По болната тема пък за патентите смятам въобще да не отваряме дума :D .

Няма значение колко кеш имаш и колко патента имаш, ако не правиш нищо. За това става дума.

Само през последните дни и месеци един куп компании пуснаха десетки АРМ-чета. Не говоря за стандартните Samsung, OMAP–те на тексас...
Huawei HiSilicon пуснаха 4-куров Cortex-A9 и твърдят че е два пъти по-бърз от Tegra 3 на NVidia, a тегра-та съвсем не е в класа на 5-доларовите "играчки" като тая на Allwinner. Но Allwinner все пак са най-големия производите на чипове в Китай и нормално да прави масовки...
Но говорех за по-известни нам компании. Примерно Renesas - е оня ден пуснаха двукуров А9 с един куп джунджурии (систем ин чип). Писах за Infenion че и те пуснаха АРМ "играчки".
Freescale и AMCC - известни с техните чипове с power архитектура сега и те правят АРМ-чета. Аз наистина очаквам от AMCC доста сериозен чип за сървъри. Още няколко фирми атакуват пазара на сървъри с АРМ чипове.
Google пък работят с Marvell върху Google TV... отново с АРМ чипове...

Изобщо ако трябва да изброя кой произвежда или разработва нови АРМ чипове наистина МНОГО ще се затрудня. По-лесно ще е да изброя кой НЕ прави... От големите май само Майкрочеп не правят (все още) армчета :D :D

Същото е в областта на софтуера... Майкрософт изкарват повече пари от продажби на Андроид, отколкото от собствения си мобилен ОС. Няма лошо, нека печелят. Ама ако продажбите им продължават да се топят като ланския сняг... само със стари патенти едва ли ще издържат дълго като Кодак.

Та мисълта ми е, че АРМ си се развиват с едни не лоши темпове. Докато другите архитектури една по една отиват в киреча при това без бой. Естествено Интел си държат (засега) техния бизнес, но и те не проявяват никакво желание за конкуренция. Ако продължават да лежат на стара слава не ги чака нищо добро...

Нед Фев 19, 2012 11:03 pm
Профил

Тъкмо щях да се развихря, колко Dimitar не е прав и miro_atc взе, че ме изпревари.
Dimitar следващата играчка която, ще си купиш ще е с АРМ и Линкус, няма да е с Интел и Уиндоус.

Пон Фев 20, 2012 12:18 am
Профил
Аватар

Миро, ARM-ве могат да правят и 10000 фирми, идеята е, че това все още са играчки и е "леко" смешно да се твърди как Wintel били на прага да изчезнат. Това ми беше мисълта. Отделно тоя филм, както вече казах сме го гледали няколко пъти и все не завършва с гибелта на Wintel :) . Да не забравяме, че ARM-вете са все в портативни дрънкулки и че дабъл клика е патентован от Майкрософт :D . Ти колко работа лично ще свършиш на един таблет без мишка, та взе та отписа уиндоуса и интел? Също така изтискването на цената от въпросните АРМ-ве ще остави печалба само да ги принтят на силиции. Никоя от тия компании няма да може да развива архитектурата. Т.е. остава само компанията, дето я е измислил и тя както вече споменах струва "жълти стотинки". Аз лично не бих отписвал толкова лесно големите :) .

Пон Фев 20, 2012 1:07 am
Профил

Абе май няколко компании могат (да развиват архитектурата) - мисля че Marvell и Qualcomm са по-големите, които имат такъв лиценз.

Пон Фев 20, 2012 9:32 am
Профил

Dimitar, гледаш много повърхностно на нещата...

Имаше едно време монопол на wintel, вече няма такова животно. Аз лично от известно време не ползвам *нито един* продукт на Майкрософт. Може и да съм посетил някой сайт хостван с Windows... ама едва ли е бил сериозен сайт. За мен М$ са прочетена книга, която все по-рядко ще отварям и то само ако някой ми плаща да го правя. Парите нямат нищо общо, просто имам фундаментални разминавания с М$ за това как трябва да се прави софтуер. Все едно да накараш ДедоБоре да се качи в Тико/Смарт или да накараш мюсулманин да яде свинско ;-)
Като се има предвид, че М$ изтърваха момента да влязат и в мобилния сектор и в облаците.... не виждам как си им представяш бъдещето им.

В софтуера може и да имам религиозни разбирания, но що се отнася до хардуера.... там нямам никакви предубеждения. Не съм чак такъв фен на АРМ колкото ти изглежда, нито мразя х86 или РРС или която да е друга архитектура. Напротив, интересно ми е да работя с различни архитектури. Единствено към Майкрочеп не проявявам никакъв интерес.
Според мен АРМ нямат никакви особени предиства, нито особени недостатъци като архитектура. Просто се специализират в нисконсумиращи неща. Докато Интел харчат луди пари за DC/DC в чип, в технологии за охлаждания. Абсолютно различни сфери.
То е ясно, че в бъдеще АРМ може би ще опрат до технологиите дето Интел сега развива. Но и обратното е вярно. В смисъл Интел и сега мога да направят нискоконсумиращи, или поне с отделни домейни и да не върти постоянно вентилатори... Просто нямам никакво обяснение защо Интел не правят нищо в тая посока. А те със сигурност могат да направят много и със сигурност има търсене за подобни неща. Но не го правят... и ако продължават да не правят нищо в тая посока без никакво съмнение АРМ ще навлезе и в РС сектора. И ще навлезе сериозно.

Пон Фев 20, 2012 10:58 am
Профил
Аватар

$15 е поредния блъф проверих цената на този процесор е $14 за 10K поръчка а да стане $7 трябва някой да поръча 200-300K процесора и не виждам тези аматьори как ще го направят

чакам поредния сеир от Raspberry Pi в края на месеца, освен големия шум досега не видях нищо да е излязло от тях
линукс на 128MB RAM с HDMI не знам колко ще е полезен, коментарите им за това как искали да произвеждат в англия но разбираш ли данъците ги спирали ме разсмяха искренно

Пон Фев 20, 2012 12:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 69 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща