Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
умножаване на честотата на квадратна вълна 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
egasimus написа:
ба... че може... ама трябва да се оптимизира някакси...

какво има да се оптимизира? мериш периода в таймерни клокове, делиш периода на коефицента на умножение, сетваш програмируемия делител с получения резултат. по-просто и оптимално от това няма на къде. дори на асемблер е няколко реда, ако ползваш само степени на двойката за коефицент.

Съб Апр 09, 2011 7:24 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
juzi, принципно си много прав. сигурно си има и причина никой да не го е направил това нещо досега, но все пак ми е интересно да опитам. ефектът, който използвам за източник на правоъгълния сигнал, се нарича slacktave и е разработен от любител. ето тук е един негов вариант, а ето тук има и примери как звучи. на мен ми харесва и както си е, но от него ми се пусна мухата да си направя китарен синт, всъщност бас синт, който да "дава" друго, освен правоъгълник. наистина едно от нещата, които ме притесняват, е равномерността на правоъгълните импулси, тъй като те определят равномерността на "склона" на saw-вълната. slacktave-то е твърде простичко, знам, и сама по себе си надали ще е надежден източник на клок. тепърва ще разглеждам тракинга на boss oc-2, pearl octaver, ehx synth. ще видим, ще чуем...

zaphod-е, видях аз, че под T/2 няма как да се падне. оттам нататък с проц или с дискретна cmos логика е въпрос на обстоятелства. единствено мога да се надявам на аналогово удвояване на честотата още преди "оквадратяването" (но на идеята с диодите нещо не й хващам цаката), +бонговите "иглички". ако успея така да учетворя честотата, тракингът ще се подобри. с програмируем делител изходният сигнал ще се поизравни и "зъбците на триона" ще се издигат равномерно. всичко това на теория, де.

Съб Апр 09, 2011 5:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2