|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:29 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
идиот съм 2: direct digital synthesis с 8-битов atmel
| Автор |
Съобщение |
|
egasimus
Ранг: Ориентиран
|
 идиот съм 2: direct digital synthesis с 8-битов atmel
синтезаторите още са ми мерак; крайната ми цел за момента е да изкарам от един контролер (спрял съм се на attiny2313 или attiny26) четири осцилатора - два с обхват 15-5000Hz и два с обхват 0.1-10Hz, като честотите им се задават чрез серийна връзка. мислех го на принципа direct digital synthesis / wavetable synthesis, а аналоговите сигнали да извеждам чрез софтуерен PWM. ей тук ми е вдъхновението, но при него е пак с 4-битов DAC, а и контролерът извежда само една честота: снощи правих някакви сметки, според които при клок 24MHz, 20 операции на процесора, за да се произведе цикъл от звуковата вълна, квантизация 16 стъпки (16 стойности във wave таблицата) и резолюция 4 бита (16 стойности на pwm) се получава максимална честота 24000000/(20*16*16)=4687Hz, което на теория е добре, ама идея нямам това дали е реалната максимална честота, или трябва да се дели на 2, за да се получи честотата на найкуист... абе кво съм смятал и аз не знам... някой може ли да ми даде съвет, най-вече да ми каже - това изобщо постижимо ли е? този генератор на сигнал уж работи до 200-300 кхц, а най-сложното, което ще възпроизвеждам на този етап, е синусоида...
|
| Вто Ное 01, 2011 4:02 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
 Re: идиот съм 2: direct digital synthesis с 8-битов atmel
Ами според мен ако ползваш хардуер ще е несравнимо по-лесно. Това дето го описваш се прави с около 15 реда код на С и без никакво натоварване на микрото. PSoC1 ще ти свърши много по-добра работа от тия ATtiny. Дръпни си един PSoC Designer (free) от Cypress.com и разгледай PWM компонента. Това наистина е работа за максимум 1/2 час и 15-на ред код. Друг вариант е с новите PIC10F3xx, обаче тях още не съм ги копал 
|
| Сря Ное 02, 2011 9:41 am |
|
 |
|
egasimus
|
супер, ще разгледам! само че има ли ги по магазините тия чипове, или трябва да се изписват... иска ми се да е нещо евтино, в dip корпус, и да го има във всеки втори магазин за чарколяци, за да бъде достъпно за самодейци. щото ето какво са направили някои хора с атмега: http://meeblip.noisepages.com/и с 89c2051: http://www.sdiy.org/labolida/аз искам да взема най-доброто от двата дизайна (цифрови осцилатори, аналогови vcf и vca) и да го направя евтино и компактно. вариантът, на който съм се спрял в момента, е само нискочестотните осцилатори да са с pwm, а двата високочестотни да се смесват софтуерно и да се извеждат чрез простичък резисторен ЦАП, примерно 8 или 10-битов... даже пиновете на attiny-то ще стигнат.
|
| Сря Ное 02, 2011 10:08 am |
|
 |
|
kiiid
|
Бе те хубаво са направили ама това са си еквилибристики дето ако не си хобист са си безсмислени. Нещата могат да са много по-прости. Има psoc в dip и с 8 или 14 пина така че не е проблем
|
| Сря Ное 02, 2011 11:33 am |
|
 |
|
egasimus
|
на мен целевата аудитория са именно хобистите. в тия среди напоследък има някакво раздвижване. самият аз съм любител и правя тия неща за... ми най-вече за губене на време. така или иначе продукт от това нещо няма да излезе, не ми е и цел. кажи някакви модели psoc и цени за единични бройки 
|
| Сря Ное 02, 2011 11:37 am |
|
 |
|
kiiid
|
Съветвам те да започнеш с 8c29466. След опимизация поме да го събереш после в този например: http://www.cypress.com/?mpn=CY8C24123A-24PXI$1.91 го дават и може да се купи направо от сайта. Но като начало разгледай софтуера защото той е 50% от цялата работа. Там не ти трябва чип в началото.
|
| Сря Ное 02, 2011 12:02 pm |
|
 |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Kiiid, тези чипчета ме Фпечатлиха, но във фарнела ги дават по 10 Евра едното  ти директно от cypress ли ги купуваш? Ако "да"- за колко време ги доставят ? Как е положениято при тях с развойните средства? Гледам, че имат някакво програматорче CY3217 за няма и 50 $... Изобщо какво ти е впечатлението от тези PSoC-и, лесно ли се почва с тях? А за pic10f3xx- както гледам в сайта на мокрочип все още дават само семпъли от тях.
_________________ Хайде де!
|
| Пон Ное 07, 2011 4:27 pm |
|
 |
|
tommyboy
Ранг: Минаващ
|
Дипломната ми работа беше на тая тема и ползвах dsPIC33 на 80Мхз вадеше сигнал с честота на дискретизация около 1.2МHz, за настройката на стъпката се спрях на 1Hz, но си спомням, че теоретичните възможности бяха няколко mHz. Ползвах 12 битов ЦАП (AD5424) , след него имах буфер от ОУ с двуполярно захранване и най - накрая, но много важна част LC филтър с честота на спиране около 500KHz тъй след това се получават огледалните честоти, и други нежелани съставки. В алгоритъма на ДЦС бях добавил рандомизиране на фазовата дума тъй като при определени "лоши" честоти се получава силна нежелана спектрална съставка огледална на реалната, която се генерира. Но за тая работа ще ти трябва и осцилоскоп задължително и също трябва да се наблегне на филтъра. Аз сега лично си чеша крастата с едно FPGA спартанец да реализирам хардуерен ДЦС с 16-битов ЦАП само, че изграден с резисторна матрица.
|
| Пон Ное 07, 2011 6:22 pm |
|
 |
|
kiiid
|
 |  |  |  | dan написа: Kiiid, тези чипчета ме Фпечатлиха, но във фарнела ги дават по 10 Евра едното  ти директно от cypress ли ги купуваш? Ако "да"- за колко време ги доставят ? Как е положениято при тях с развойните средства? Гледам, че имат някакво програматорче CY3217 за няма и 50 $... Изобщо какво ти е впечатлението от тези PSoC-и, лесно ли се почва с тях? А за pic10f3xx- както гледам в сайта на мокрочип все още дават само семпъли от тях. |  |  |  |  |
Ами директно от тях ги купувам. Идват за 3-4 дена. За почването, аз как почнах с тях навремето: разглеждах някакъв AppNote (за източник на ток с PSoC май беше), та оттам си смъкнах дизайнера и след една седмица вече се бях хванал с мои проектчета с тях. Едва ли е имало по-лесен за научаване контролер за мен поне. То си е бая RAD там, като едновремешния борлански C-Builder. Колкото до развойните средства - аз там винаги съм минавал с един прост MiniProg. Имам и CY3210-DK което е максимума за PSoC1 ама никога не съм го ползвал. Пиковете 10F3xx доколкото виждам вече могат да бъдат купени от MicrochipDirect. Още не съм се заигравал да им видя екстричките въпреки че изглеждат интересни - в посоката на PSoC вървят.
|
| Вто Ное 08, 2011 1:57 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|