| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Сензор за влажност?
Eeee зависи, аз затова съм писал че зависи от много неща, соли, какви торове ще слагаш и какво ли не, но общо взето ако е суха няма електорлит който да провежда, солите са непроводими ако не са разтворени или неразтопени.... та така.
|
| Пет Май 03, 2013 10:33 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@Н'бабане Гт'муан'га, Каква точност има тоя датчик? Сравняван ли е с някакви еталони? Можеш ли да го нарисуваш и да качиш рисунката, че от описанието не ми стана всичко ясно?
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пет Май 03, 2013 10:35 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе ... тръба пълна с вода, ако почвата е суха ще поема повече вода за единица време, а датчика за налягане всъщмпст мери ниво предполагам, или просто като е затворена системата почва да мери подналягането което с еполучава, нещо такова ще да е.
|
| Пет Май 03, 2013 11:07 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Гадаеш! И аз погадах, пък реших да не се правя на по-умен от колкото съм и да попитам. 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пет Май 03, 2013 11:15 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
ами точно така е. датчика за налягане мери нивото на вода в тръбата. смята се промяната в нивото за определено време при предварително известен диаметър на тръбата. точността беше доста прилична, не се сещам за цифра, но това се ползва за рисърч в тяхната катедра по агрокултури. много проста система с 8-битово контролерче. ще поровя в архива за повече детайли и ще кача нещо.
добавка: току що прегледах проекта. mpx5010gp е сензора (другия е за много по-високо налягане). директно отива в ADC на контролера. тръбата е с фиксиран диаметър 10 сантиметра и височина (над почвата) 50 сантиметра. причината да е толкова голяма е да се повиши точността; за поливачка обаче може да е много по-тънка и къса тъй като точността не е от такова значение там. всичко друго е елементарен софтуер.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Май 04, 2013 2:49 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Аз бих го направил по твърда програма, т.е. без мерене, например да пускам по една капка на минута.
|
| Вто Май 07, 2013 5:24 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Е, така не е достатъчно сложно.  А и има опасност да се преполее - някои растения не го търпят.
|
| Сря Май 08, 2013 3:28 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами закачи няколко електрода на растението и следи какви вълни излъчва - като почне да ожаднява ще почне да крещи че е е жадно - номера ще е само да го чуеш  С малко експерименти сигурно ще се разгадае лингвистиката 
|
| Сря Май 15, 2013 9:57 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
рек, виж на какво попаднах по случайност в един стар брой на рте...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Май 21, 2013 9:17 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Преди време се занимавах с по-сериозни влагомери. За най-добри се смятат микровълновите влагомери - методът е безконтактен и може да измерва количеството вода без да има голямо значение плътността на другите вещества. Но не е много лесно да се направи, нито пък е евтино.
|
| Вто Май 21, 2013 9:59 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
|
| Сря Май 29, 2013 11:17 am |