Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Относно интегралните схеми... 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Относно интегралните схеми...
Винаги съм се чудил защо има интегрални схеми с повече от един GND извод. Въпроса ми е защо се проектират по този начин и аджеба каква е причината да не се обединят тези няколко в един извод.
Благодаря предварително!!!

Пет Юни 07, 2013 7:13 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Относно интегралните схеми...
Изображение
Колкото повече Vcc и GND изводи има, толкова по-лесно тока влиза. ;)
На един съвременен процесор LGA1155 или LGA2011 половината пинове са земя и захранване. Процесора консумира 120В при напрежение 1В това значи, че трябва да се прекарат 120А, през 1 пин ... доста трудно.
Сега си представи какво е положението при микроконтролерите. Имаш контролер с 10 порта по 8 пина. По документи трябва не само да може да отдаде 80*20мА ток, но и да sink-не също толкова например при 80 броя 20мА светодиода свързани към Vcc и за да ги светнеш трябва да им подадеш логическа 0. Ако имаш само 1 пин и съпротивлението му заедно с пистата, ако е 1 Ом можеш ли да сметнеш, колко ще е падежа на напрежението и с колко ще ти е повдигната земята?

Забравих да допълня, че при някой контролери освен дигитална земя има и аналогова земя, не съм сигурен но може би при RF контролерите да има и антенна земя.

Пет Юни 07, 2013 7:55 pm
Профил
Аватар

Ми има - Rfgnd :) що да няма :)

Пет Юни 07, 2013 8:17 pm
Профил ICQ

Има естествено, дори не само аналогова и дигитална, сега на едно просто процесорле, айде dsp хилаво има няма 50 крака, има 3 маси, цифрова, сигнална и I/O и 4 различни захранвания, като пък всеки тип маса или захранване с по 2-3 пина.
Едно се прави поради причината която ike отбеляза, възможността да вкараш /изкараш ток от него. Друга причина е че както платката има нужда от добър laoput така и чипа вътре си има layout който е съобразен с много фактори, и от там може да има допълнително изисквания към различни части на подложката да се подава маса или Vdd максимално "истинско". като цяло колкото захранващи пина имаш, редно е да са свързани всичките и то съблюдавайки всички правила за опроводяване и наличие на кондензаторчета, понякога и феритчета.

Пет Юни 07, 2013 8:48 pm
Профил
Аватар

ike написа:
По документи трябва не само да може да отдаде 80*20мА ток, но и да sink-не също толкова например при 80 броя 20мА светодиода свързани към Vcc и за да ги светнеш трябва да им подадеш логическа 0.

Аз не знам за микроконтролер, на който всички пинове да могат в един и същи момент да доставят по 20-25 милиампера ток. Даже един един единствен порт с 8 пина е трудно да достави такъв ток, какво остава за всички портове. Обикновено казват какъв е максималния ток за един пин и колко пина едновременно могат да го осигурят. За другото иначе си прав - едно от нещата (основно при компютърните процесори) е заради високата консумация, но има и още една много важна причина - EMC/EMI. Т.е. не е все едно дали всички маси отиват до другия край на корпуса в един пин или са си разпределени равномерно.

Пет Юни 07, 2013 8:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]