|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:10 pm
Вървящ текст с светодиоди
| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Вървящ текст с светодиоди
ToHu не си прав. Ардуиното е точно хората с 3 реда програма да размигат светодиода дето е вързан към изход 13 на ардуиното. Все едно някой иска да се научи да кара кола и ти да почнеш да му обесняваш, как работи карбуратора, коляновия вал, деференцияла и ... ECU на автомобила. Първо имаш 3 главни операционни системи уиндоус, убунту и мак. Под различните операционни системи един и същи начин се програмира с различно IDE и с различен компилатор. След, като се пребори с програмната среда, трябва и програматор да си направи, след това да научи периферията и асемблера ами че много по-лесно е да гледаш клипчета с котки в Юутуб нали така. Ако хората не видят веднага резултати се отказват, а да изкопираш проект на ардуино е много лесно и тръгва от раз. После или престава да ти е интересно или почваш да задаваш въпроси от рода на: "Що плюете ардуиното, какво не ви харесва." И от тогава човек разбира, че има и друг начин. Твоите деца като те попитат как да си направят игра, да не би да взимаш книга за 8086 асемблера и да почваш да им обесняваш регистрите и 20 битовото адресиране и сегментиране на паметта?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Ное 17, 2013 1:58 pm |
|
 |
|
nikolaint
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Сеп 23, 2013 7:43 am Мнения: 56 Местоположение: София
|
А можете ли да ми предложите някаква информация на български.
|
| Нед Ное 17, 2013 1:59 pm |
|
 |
|
ike
|
Ако смяташ да се занимаваш с това търси информация на английски(имаш късмет, защото децата ти ще трябва да търсят информация на китайски), ако не смяташ да се занимаваш с това, затвори браузера.
|
| Нед Ное 17, 2013 2:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Какво ще научи, ще научи как да напише 3 реда код .. моля ти се, утре тоя същия човек ще стане "специалист" и ще почне д апиеш отговорен код, и ще драска, драска ... идея няма да има какво става отдолу, и все ще търси нещо готово за одолу, щото той идея си няма как да го напише, как тов аотдолу работи или как да го дебъгне, и когато някой хубавец е объркал инициализацията на някой таймер или порт ще си скуби косите абе това преди ми работеше а сега не ще, ами не ще, щото и идея си нямаш какво всъщност става. Това е много като писачите на РС софтуер, масово идея си нямат какво всъщност правят и как им работят нещата, давай тука тоя .NET и всички прозорци и бутони са наши, то това голямо писане ... после продукт аим се инсталира 2 часа, качва 2 Гб помии, и се чупи на всеки 5 часа, естетсвено няма дебъгване щото никой не знае ония от МС какво са творили в тоя .NET ... та много зависи какво иска да се научи, ако иска да с еучи да пиши на С не му трябва нищо подобно, да хваща едно РС и да се мъчи. Ако иска да се занимава с ембедед нека се занимава с ембедед, ембедед прогрмаист който пише а не знае какво става всъщност не е никакъв ембедед програмист, това е приложен драскач. Ако някой който се е научил и знае кое как става реши да позлва нещо такова е съвсем друго, но това е човек който ако му излезе проблем ще знае къде да го търси, защо се появява и как да си го реши, и като му писне ще изхвърли библиотеката писана от г-н Х и ще си напише негова, ще си прекомпилир ядрото и ще си продължи по пътя. Е на гледам Миро доста ги разцъква разни подобни, не ардуино де, но арм-ве с линукс, чудно ми е ако не е наясно как всъщност работят нещата и не може да се пребори с тоя или оня проблем в линукса дали щеше да може да прави това което прави, въпроса е реторичен. Но ме съмнява Миро да е почнал с нещо от сорта на Ардуино.
|
| Нед Ное 17, 2013 2:39 pm |
|
 |
|
ike
|
Повечето тук сме почнали с Бейсик за Правец 82, но това нищо не значи.
|
| Нед Ное 17, 2013 2:53 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами според мен значи много, щом си почнал на това значи и ти както повечето тук си се развивал по един съвсем естетсвен път. Ако сега на теб ардуино ти се струва нещо удобно за някакви дребни проектчета, или просто за хоби е много добре, но ако преди 25 години някой ти го беше бутнал в ръцете със все развоя му дали щеше сега да си на нивото на което си? Значи тук според мен се прави една много голяма грешка да с еследва мод аи тенденции, дай сега като има армове защо да си губим времето да учим прости 8 битови контролери .. по същата логика може да с екаже за какво ми е да знамкакво е резистор и кондензатор, я ги виж тия армове и тия FPGA-та, да ама не. Това не е като да караш кола, що да се уча на такава без синхронизатор като всички имат синхронизатори ... или що да уча DX7 като вече иа DX11, има неща при които да учиш нещо старо е безсмислено поради еволюцията, но има други в които всъщност ти не учиш старото, учиш принципите. По горе си писал че хората като не видят резултата веднага се отказват, и много добре, такива които нямат желанието и хъса да получат резултата не са за тая работа и по добре да не се знаимават. Тази работа си е призвание, не е задължение, и точно такива бързи развойни среди според мен създават нискоквалифицираните специалисти с големите претенции. Това като изкачването на Килиманджаро, организират едни туристически разходки, по най-леките и безопасни маршрути в най-доброто време, и после тия си мислят че са направили голяма работа, и при първия опит на истинско изкачване или се връщат след втория ден или влизат в списъка на изчезнали/загинали.
извинявам се че оспамихме на човека темата, но лично според мен да се хваща с ардуино ще е голяма грешка ако иска да се разива професионално в тая област.
|
| Нед Ное 17, 2013 3:06 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
къде ме набъркахте  Всяка работа си е различна... аз не бих правил обобщения. Зависи какво правиш. Ако някой пише на ниско ниво стекове и осове няма да стигне далеко, ако не навлезе в детайлите. Но ако целта е само да разцъка или просто да си направи продукт не винаги е задължително да знаеш всичко. Е примерно като разцъквахме цинка даже един колега от тоя форум помагаше и аз постоянно му обеснявах че няма смисъл да задълбава. Там целта ни беше просто да видим дали ще стане да се портне стар продукт в новия хардуер. Ако стане - стане. Всъщност се видя че става и става добре, но въпросът е че ако имаше голям проблем нямахме намерение да го борим, щяхме просто да се откажем от цинка и толкоз. Та в такива случаи задълбаването е безсмислено. Xilinx са си разработили някаква система и ако не ти върши работа гориш. Тъпо е да сядаш да я разучаваш щото като почнахме беше по един начин, после пуснаха друга система а сега в момента трябва и вече Vivado-то да е готово. Демек самите Xilinx три пъти сменят коренно система и са похарчили предполагам доста милиони докато си изчистят концепциите. Мисълта ми е, че понякога и ние гледаме като индианци... следваш инструкциите "цъкни там, цъкни тук". Действаш без да мислиш и нямаш избор. Това също е умение, не всеки се справя само с абстрактното ниво без да е в час с детайлите.
|
| Нед Ное 17, 2013 4:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами набъркахме те  идеята беше че е дно е да ти трябва IP стек и да се чудиш да си го пишеш или да позлваш готов, съвсем друг е да трябва да светнеш един светодиод и да се чудиш дали да науча как да си конфигурирам едно просто процесорле и да мигна светодиода или да взема аз ейтова ардуино дето даже и не знам какъв му е чипа и ос-а, ама пук всичко става за 10 мин и после си пея ... някак второто не ми допада. просто да почваш да с еучиш и да се абстрахираш изцяло от желязото отдолу не ми изглежда сериозно.
|
| Нед Ное 17, 2013 6:45 pm |
|
|