Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Питане относно проект за програматор 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Питане относно проект за програматор
Здравейте, имам интерес към хардуера, компютрите и електрониката като цяло, та от известно време насам реших да си направя програматор - нищо конкретно към някой специфичен чип, да е универсален. Няма да крия, че съм много бос в някои неща, но поне основните мисля, че горе-долу ги знам. Същият този програматор мисля да го ползвам и като дипломна защита догодина, тъй като съм студент специалност Компютърни системи и технологии. В интерес на истината на нищо конкретно не ни учат в университета, но това е отделен въпрос... Имам опит с програматори като E3 Flasher и Progskeet - Програматори за NOR и NAND чипове - за извличане и записване на информация. Ясно ми е, че те са много сложни и не целя да правя подобни схеми :) Добър съм с поялника, имам си условия за работа, само не знам от къде да започна, като например части, схеми и т.н. Ще съм много благодарен, ако някой удари едно рамо да ме насочи от къде да почна :) Благодаря предварително!

Сря Юни 25, 2014 2:38 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Питане относно проект за програматор
hibernate написа:
........от известно време насам реших да си направя програматор - нищо конкретно към някой специфичен чип, да е универсален........... Имам опит с програматори като E3 Flasher и Progskeet - Програматори за NOR и NAND чипове - за извличане и записване на информация. Ясно ми е, че те са много сложни и не целя да правя подобни схеми :)
Нещо тука не се връзва - хем искаш да е универсален, хем EZ Flasher ти е сложен... За начало използвай Гугъл. Ето ти един пример:

http://www.digital-circuitry.com/MyLAB_ ... WILLEM.htm

И престанете да се оплаквате че нищо конкретно не ви учат в университета - там се дават основите а конкретните работи всеки сам си ги учи стига да има мерак и акъл.

Сря Юни 25, 2014 9:47 am
Профил ICQ

Да, явно под универсален идва и проблемът, че проектът става много сложен - това, което ми прати ми изглежда непосилно да го направя . И само да доуточня - не става въпрос за EZ Flasher, а за E3 Flasher, който е направен да препрограмира само NOR чипове.
За университета мнооого мога да споря, като цяло в електротехническо училище се учи много повече и се набляга на практиката, за разлика от университета, в който уча. Сега, ще ме извинявате, ама не може да излезеш инженер без да си пипвал поялник и без да се учили как да си реализираш поне елементарни схеми. Това е само част от безумията, но е отделна тема. Благодаря за отговора.

Сря Юни 25, 2014 1:49 pm
Профил

Защо пък универсален програматор , и защо изобщо програматор? Там има много софтуер. В крайна сметка
идеалният универсален програматор е нещо просто като концепция, сложно като схема и много софтуерно.
Направи си управление на готварската фурна през андроидския телефон. Ще има от всичко по-малко и ще е завършено изделие. Пък с програматора може да се бориш до пенсия :-)

Сря Юни 25, 2014 3:17 pm
Профил

Не знам, просто ми стана интересно като обработих няколко чипа, а всъщност чак сега разбирам, че не е толкова просто. За съжаление нямам Android телефон, така че всякакъв вариант с него отпада :)

Сря Юни 25, 2014 3:59 pm
Профил

хибернатов - ама ти си малко демоде студент, ще знаеш - имаш претенции към ВУЗ-а (не без основание предполагам) и освен това нямаш Андроидски телефон. Под Андроид в случая имах предвид фурната да я направиш IOT- управляема. Ако много държиш да караш със старата проста Нокиа - сложи на фурната GSM модул и я управлявай битонално с бутоните на Нокията , или с смс-и. А тя да ти праща смс като е опечено пилето.
Аз не съм демоде, а направо дъртофелник и май не трябваше да ти спамя темата, но...
да ти кажа - зорът е да се хванеш да правиш нещо смислено , с обозрими срокове на завършване.
Дори един сигурен потребител да имаш - напъни се за него. Така се научават нещата - като правиш нещо необходимо.Успех, и не спирай да питаш :-)

Сря Юни 25, 2014 8:26 pm
Профил
Аватар

stefan63 написа:
......Така се научават нещата - като правиш нещо необходимо....

Аз съм още по-голям дъртофел и да ти кажа: много пъти съм си сменял професията, повечето пъти с успех, но той идва само покрай нещо реално и необходимо. Ако искаш да е красиво само на теория: да беше кандидатствал за някаква субквантова физика или както му се вика.
Или стани политик, ама ще те сърби непрекъснато гъза.

Сря Юни 25, 2014 11:30 pm
Профил

Не знам колко съм демоде студент, но това, че нямам Android базиран телефон, според мен не е болка за умиране. Не ми харесва идеята да правя устройство, което да може да се управлява от Android. Време имам - още една година, за тая година би трябвало да съм си завършил проекта, но яко ме "сецнахте" за първата ми идея за програматор. Интересна ми е материята, имам желание, но явно нямам достатъчно опит и нужни знания за целта. Имам опит с много други неща, в електрониката съм от скоро - година, година и нещо. Явно трябва да се разровя и да разбера сам какво да направя за проекта си.

Чет Юни 26, 2014 7:00 pm
Профил

Ако искаш нещо съвсем просто ето ти:
http://www.lancos.com/prog.html
Ама все си мисля, че това вече няма как да мине за дипломна работа...

Чет Юни 26, 2014 7:34 pm
Профил ICQ

това за демодето си беше шега, драги.
имаш достатъчно желание и знания , ние ти даваме акъл с какво да не се захващаш - т.е. акъл от позиция на опита (който може и да е порочен )- който ти още нямаш. така че слушай и обмисляй. решенията са си твои.

Чет Юни 26, 2014 8:13 pm
Профил

Цитат:
Не ми харесва идеята да правя устройство, което да може да се управлява от Android

Да не мислиш , че това днеска, (и вчера, и утре,) дето го работя ми е харесвало?
Ама имам 2 деца и жената е пред съкращение.

Чет Юни 26, 2014 8:15 pm
Профил

Благодаря на колегата Koleto, ще го разгледам подробно предложението!
stefan63, благодаря и за съвета, който ми даде. Ясно ми е, че вие сте хора със стаж и много опит в тази сфера, така че съм склонен да вярвам и да се вслушвам.
А относно това за харесването... В интерес на истината някои от нещата, които ги правя, са просто от задължение. Въпреки че съм студент редовно обучение, ходя на 2 работи и допълнително се занимавам с ремонт на компютри, конзоли и т.н. Лесно няма, а и малко хора познавам, които могат да се похвалят, че животът им е по мед и масло :)

Пет Юни 27, 2014 7:03 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]