|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:09 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Грешки при компилиране на програмка за 16F676
| Автор |
Съобщение |
|
techboy
Ранг: Минаващ
|
 Грешки при компилиране на програмка за 16F676
Здравейте, първата ми програмка за микроконтролери се овенча с неуспех.
Взех си pic 16F676 да се пробвам с него и написах една лесничка програмка с няколкото инструкции които намерих оттук оттам.
Целта е да натисна 2 бутона на входовете PORTA.0 и PORTA.1 като при единият да се промени състоянието на светодиода, а при другият да се реверсира пак светодиода, но при продължително натискане да светва и изгасва светодиода.
Изходите ми съответно са: PORTC0 и PORTC1
Ето го и сорса
Написах програмката на MicroCode Studio и я компилирам на PicBasicPro и асемблер на MPLAB, но ми излизат следните грешки...
Моля хвърлете един поглед и си кажете мнението.
Дали проблема ми е регистрирането на 16F676 при C компилатори мернах че има "include xxFxxx.bas" където се задава номера на чипа. А тука само пускам командата DEVICE и толкоз.?
Погледнах в PBP папката и имам 16F676.inc и 16F676.bas файл.
Дали съм пропуснал нещо да напиша?
|
| Вто Окт 24, 2006 11:37 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Не ползвам BASIC-о подобни езици за пик, но грешката е лесно преводима и като цяло честно срещана при бързо писане.
DEVICE като дума не може да е на второ място - грубо казано
Виж си синтаксиса в хелп-а на компилтора.
аааа
moment
DEVICE - той го мисли за label - явно ти липстава хедър или бъркаш ключовата дума
Казва "НЕ може label след 1-ва колона  " И е прав  не може label да е там
УСПЕХ!
|
| Сря Окт 25, 2006 12:20 am |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Found label after column 1 - нещо с DEVICE не си го направил както трябва.
А illegal character, най вероятно иска и 16F676.bas
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Окт 25, 2006 12:22 am |
|
 |
|
techboy
|
 решение!
Намерих решение на двата си проблема
"Found label after column..."
премахвам следните редове за регистриране на устройството
и вториият
Необходимо е било пътя до *.bas файла да е по къс от 62 символа. Просто преместих файла някъде по наблизко. например D:/PIC/xxx и стана.
Мерси все пак  Сега да се върна на качването на Кода на пика 
|
| Сря Окт 25, 2006 1:34 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
 Човече то винаги е лесено да изтриеш редовете с грешка, но това не означава , че си премахнал грешката - особено в случея. 
|
| Сря Окт 25, 2006 1:40 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: решение!
 |  |  |  | techboy написа: Намерих решение на двата си проблема "Found label after column..." премахвам следните редове за регистриране на устройството и вториият Необходимо е било пътя до *.bas файла да е по къс от 62 символа. Просто преместих файла някъде по наблизко. например D:/PIC/xxx и стана. Мерси все пак  Сега да се върна на качването на Кода на пика  |  |  |  |  |
Защо не работиш направо с MPLAB на асемблер, там няма да имаш такива грешки , не забравяй че 676 има на последните 4ри байта записан код на честотата му, и в началото на програмата трябва да имаш процедура за изчитане
Нещо такова :
list p=16F676
#include "p16F676.inc"
__config _INTRC_OSC_NOCLKOUT & _WDT_OFF & _PWRTE_ON & _MCLRE_OFF & _CP_OFF & _CPD_OFF
;==========================================================
org 0x000
GOTO Main
DATA 0x00
DATA 0x00
org 0x004
GOTO Prekysvane
Tmp equ 0x26
Tmp1 equ 0x27
Status1 equ 0x22
;----------------------------------------------------
Main
CLRWDT
clrf PORTA
clrf PORTC
CLRF INTCON
MOVLW B'00000111'
MOVWF CMCON
BSF STATUS,RP0
CALL 0x3FF MOVWF OSCCAL
MOVLW B'10000100'
MOVWF OPTION_REG ;w -- > option reg
CLRF ANSEL
MOVLW B'00100111'
MOVWF TRISA
CLRF TRISC
BCF STATUS,RP0
..............................
..............................
|
| Сря Окт 25, 2006 9:22 am |
|
 |
|
techboy
|
plameniv да ама немога да резбера това MPLAB и тези адреси ли какво са DATA 0x00, много необятно ми изглежда. В университета сме писали на PASCAL и затуй се хванах с Microcode studio (Като програма на която пиша) и PIC BASIC PRO(на която компилирам) и асемблирането го прави MPLAB. Тя MicroCode STudio ги свързва тези програмки и ми вади .HEx файла като резултат.
Горната програмка не тръгна на пикчето, написах мн. по-лесна да видя какво ще стане.
Като резултат тя "почти" тръгна да кажем. Имаше за цел да подава 1 на изходите на които имам светодиоди. И през един 3 светодиода да светят. Като цяло светят но слабо и като докосна MCLR пина с пръст светят силно както им е реда.
Вероятно наистина зациклих с туй дефиниране на DEVICE.
Интересното е че на софтуера за програмиране на микроконтролера имам следните опции
и се чудих дали оттука не се определя дали да имам MCLR, FOSC и пр.
|
| Сря Окт 25, 2006 11:52 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Hm
 |  |  |  | techboy написа: plameniv да ама немога да резбера това MPLAB и тези адреси ли какво са DATA 0x00, много необятно ми изглежда. В университета сме писали на PASCAL и затуй се хванах с Microcode studio (Като програма на която пиша) и PIC BASIC PRO(на която компилирам) и асемблирането го прави MPLAB. Тя MicroCode STudio ги свързва тези програмки и ми вади .HEx файла като резултат. Горната програмка не тръгна на пикчето, написах мн. по-лесна да видя какво ще стане. Като резултат тя "почти" тръгна да кажем. Имаше за цел да подава 1 на изходите на които имам светодиоди. И през един 3 светодиода да светят. Като цяло светят но слабо и като докосна MCLR пина с пръст светят силно както им е реда. Вероятно наистина зациклих с туй дефиниране на DEVICE. Интересното е че на софтуера за програмиране на микроконтролера имам следните опции  и се чудих дали оттука не се определя дали да имам MCLR, FOSC и пр. |  |  |  |  |
Кое не можеш да разбереш, че то толкова лесно и удобно е направено че няма на къде , само малко от ASM трябва да отбираш
Няма да ти тръгне защото не си заложил това което ти казах , а това което аз ти пуснах се слага в началото на програмата за инициализация на регистри честота и чак след това си слагаш това което искаш да прави , и за да го прави циклично се прави един затворен цикъл
Нещо такова
;Начало
;.....
;.....
Loop
;.....
GOTO Loop
|
| Сря Окт 25, 2006 12:08 pm |
|
 |
|
techboy
|
ами май при BAsic Pro e нещо такова:
Но ми вади грешки когато го пусна с тия редове
Ilegal opcode (pic16F676) и на 6te реда с тези инициализации
|
| Сря Окт 25, 2006 12:57 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Hm
Дава ти грешка защото най вероятно не е така начина да си заредиш конфугарацията на контролера.
Аз мога да ти дам съвет само ако го правиш на асемблер , който работи с BAsic Pro той да каже
Има си google за тази цел потърси например това pic16f676 pas и все някъде ще изскочи някой готов код и само си го преправи
Но ако сега започваш да се занимаваш с тия неща много по лесно ще ти е да си купиш книгата на младконструктор , микроконтролери 1 част, там има доста добри обяснения нищо че повечето са за 16F84 само си сменяш настройките в MPLAB за този процесор и готово.
Пропуснах да ти кажа че преди да правиш запис във флаша на този контролер , прочети последните 4 байта и си ги запиши на лист, преди всеки запис ги въвеждай най отдолу и тогава , иначе ще изтриеш това което е дал пройзводителя за честотата и ще трябва да го правиш с външен кварц 
|
| Сря Окт 25, 2006 2:10 pm |
|
 |
|
techboy
|
Намерих Проблема!
При PicBasic Pro се дефинира така:
@ DEVICE PIC16F676, WDT_ON, PWRT_ON, PROTECT_OFF, MCLR_ON, INTRC_OSC_NOCLKOUT като за асемблер си използвам пак Pic basic Pro.
Половината ми светодиоди светнаха, но останалите които си споделят пиновете с A/D входовете ми светят слабо.
Това ли е инструкцията за спиране на А/Д входовете? ADCON1=7 при PicBasic Pro? 
|
| Сря Окт 25, 2006 4:14 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Hehe
 |  |  |  | techboy написа: Намерих Проблема! При PicBasic Pro се дефинира така: @ DEVICE PIC16F676, WDT_ON, PWRT_ON, PROTECT_OFF, MCLR_ON, INTRC_OSC_NOCLKOUT като за асемблер си използвам пак Pic basic Pro. Половината ми светодиоди светнаха, но останалите които си споделят пиновете с A/D входовете ми светят слабо. Това ли е инструкцията за спиране на А/Д входовете? ADCON1=7 при PicBasic Pro?  |  |  |  |  |
Ми лека полека ще си изчистиш грешките , виж моя пример по нагоре , в него има една инструкция CLRF Ansel 
|
| Сря Окт 25, 2006 4:40 pm |
|
 |
|
techboy
|
Яд ме е че няма литература като хората за PICBasic Pro и се мъча да издърпвам оттук оттам дефиници и команди, и писането им.
|
| Сря Окт 25, 2006 5:12 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Mda
Абе я мини на асемблер и всичко ще си дойде на място
Инсталираш си MPLAB и почваш в него да си бачкаш като хората има си всичко от А до Я за да си тестваш програмата трасираш за грешки и т.н. преди да флашнеш пикльото 
|
| Сря Окт 25, 2006 6:45 pm |
|
 |
|
techboy
|
 Хареса ми да пиша на PBP
Това MPLAB ми е много необятно....
Ще се мъча така и накрая ако пак нестане.
Или ще изкормя всеки крак на 16F676 като се смея на глас  и се наслаждавам или ще мина на MPLAB  и ще гледам как ме погълва животното
|
| Сря Окт 25, 2006 7:25 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|