| Автор |
Съобщение |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
 FTDI MProg ...error...
FT245BM... опитвам се да запиша еепрома с MProg, но ми реве: Error reading device...
Смених няколко еепром-а - без резултат.
С USBView го виждам, но немога да програмирам еепрома.
На някой да му е позната ситуацията 
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Пет Дек 08, 2006 2:29 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ако драивера на които си инсталирал е версия различна от версията която си върви с Mprog е такъв ефекта понякога. Виж дали драйвера и Mprog са последните версии.
Ако не е от това е вероятно да не си чете еепрома. Закачи анализатор на SPI-я и виж какво става там.
|
| Пет Дек 08, 2006 2:54 pm |
|
 |
|
nickich
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Драйверите са последните от сайта, както и МПрог-а.
Пробвах и с малко по-стара версия на МПрог - пак нищо
Проблемът е 4е не мога да зака4а анализатор, само с осцилоскоп гледам 4е нещо шава когато му кажа да програмира.....
|
| Пет Дек 08, 2006 3:01 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: FTDI MProg ...error...
в началото когато си взех такива чиплета имах проблем...
появява се при нестабилност на генератора на честоа! докато не сложих 1мегаом паралелно!
и ако има проблем с масата.......например сложих commonmode choke coil на плюс 5 волта и маса(да си подтисна смущенията от компютъра към девайса и обратно). тогава със сигурност дава тази грешка! само индуктор на плюса трябва да се сложи.
иначе разни там ресет сигнали , PLL кондензатора 33нф и т.н предполагам си спазил?!?
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Дек 08, 2006 3:30 pm |
|
 |
|
nickich
|
Дивайса го храня от отделно захранване, не е от ПЦто.
По схемата всичко изглежда да е наред на пръв поглед, само това 1 МОм не съм госложил, ще пробвам .
|
| Пет Дек 08, 2006 3:42 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
MYXATA
попаднал си на някакви кофти кварцове. Имам 4 различни вида платки с FTDI и съм пуснал към 15-20 броя с всевъзможни кварцове. Не е имало проблеми от такова естество.
nikich
Ако не е в опроводяването на еепрома проблема значи е в драйверите все пак.
Може да ги разкараш и да сложиш драйвера дето е в комплекта на Mprog-a
|
| Пет Дек 08, 2006 4:05 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Преди време имах някакви такива дребни проблеми с MProg, оказа се че най-новите версии са нещо осрани. Използват вече комбиниран модел за драйверите ( COM и DLL в един драйвер ) и нещо оттам не искаше. Върнах се на по-стара версия и се оправи. Сега работа със старата версия и няма проблеми.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Дек 08, 2006 8:12 pm |
|
 |
|
nickich
|
Резистора на кварца не помогна
Преинсталирах драйверите... пак не става
Най-старата жерсия на Мпрог-а, която имам е 2.8а и с нея не става.
някой има ли постара версия и драйвери да пробвам..
|
| Пет Дек 08, 2006 10:51 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
С кой драйвер се мъчиш да го подкараш ? С VCP (Virtual COM port) драйвера няма да можеш да го програмираш. Още първия път преди няколко години като палих FT232 забелязах в документацията, че ще можеш да програмираш чипа само ако му инсталираш драйверите от директорията на Mprog. След това излезе по-нова версия на D2XX драйверите и Mprog заработи с тях, но първоначално имах същия проблем като твоя. Погледни в директорията на Mprog за тези драйвери. Също така, опиши малко по-подробно - устройството ти разпознава ли се от Win (горе спомена всъщност че го виждаш с USBview), като какво го разпознава, в MProg вижда ли се въобще (би трябвало да се види ако e с D2XX драйвера и натиснеш Scan). Постни и един screenshot къде излиза тая грешка
|
| Съб Дек 09, 2006 12:49 am |
|
 |
|
nickich
|
В директорията с драйверите на МПрог-а има един файл "FTDI D2XX Drivers.url" който ме закара на сайта на ФТДИ. Няма драйвери в тая директория. Дръпнах ги от сайта им. Драйверите ми са D2XX версия 2.0.0.0 .
Като кажа на МПрога да сканира ми казва:
Number Of Blank Devices = 1
Number Of Programmed Devices = 0
- познава го, но когато се опитам запиша нещо - реве "Error reading device"
Kато му кажа да прочете еепрома:
Read EEPROM successful Device 0
0000 : FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF .. .. .. .. .. .. .. ..
0010 : FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF .. .. .. .. .. .. .. ..
0020 : FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF .. .. .. .. .. .. .. ..
0030 : FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF .. .. .. .. .. .. .. ..
0040 : FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF .. .. .. .. .. .. .. ..
0050 : FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF .. .. .. .. .. .. .. ..
0060 : FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF .. .. .. .. .. .. .. ..
0070 : FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF .. .. .. .. .. .. .. ..
А като му кажа да го прочете и парсне:
ERROR - Read EEPROM failed Device 0
|
| Съб Дек 09, 2006 1:22 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Това според мен е проблем с интерфеиса към EEprom-a.
Нещо май си объркал по връзването. Да не би да имаш лоша споика на чипа,припой ги с поялника тия пинове.
Не е лошо все пак да го вържеш на анализатор да видиш какво става по SPI
|
| Съб Дек 09, 2006 8:37 pm |
|
 |
|
nickich
|
@Nikola Kirov, Прав си!
Току що, след безкрайни и безуспешни преинсталирания на драйвери и смяна на еепром-и, реших да сменя еепром-а с последният ми останал ... и то зе 4е тръгна  .
Немога да проумея как след няколко еепром-а, с този тръгна ?? Както и да е, ще пробвам старите с някой програматор да видя дали има живот в тях.
Благодаря на всички за помощта!:)
Може би скоро ще ми е нужна още за писането на софт-а за вин-а...
|
| Съб Дек 09, 2006 10:04 pm |
|
|