Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Какво е мултипроцесорна система (...) 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Какво е мултипроцесорна система (...)
Имам да правя дипломна работа на тема "Млтипроцесорна система на базата на комуникация по серииния порт изпълнена с mc8051 (един главен и два подчинени)" така обаче в книгата която имам не пише какво значи МУЛТИПРОЦЕСОРНА СИСТЕМА а в училище ще го учиме месец преди крайния срок на дипломната. за това реших да пусна тема във форума някой да ми обясни накратко. А ако на някой му се занимава може и да ми каже цялата дипломна работа как ще стане от към хардуер това би ме улеснило вместо да пускам 100 теми, но от друга страна нека сам си се мъча тъкмо повече ще науча... :)

Чет Дек 28, 2006 3:35 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Млади момко, един въпрос имам към теб.... Английски знаеш ли? Ако не... лошо... много лошо... Ако знаеш... пак лошо... но не чак толкова... Я напиши в Goolge multiprocessing и виж какво ще ти излезе... Между другото... Това дипломна работа за техникум ли е или за университет... Защото ако е за университет... и ти задаваш тоя въпрос.... Леле... по-добре да не продължавам...

ЕДИТ: сега видях че споменаваш училище... Браво... кое е това училище ако не е тайна?

Чет Дек 28, 2006 3:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Адаш, англииски почти незнам, но знам че това е лошо... Мислех си да не излагам училището но е ТУЕС. Принципно съм 12 клас, но изобщо не ми се занимаваше през годините с процесори, контролери, микроконтролери и прочие(по скоро с усилвателна техника), но ми натресоха тая дипломна работа и сега се гърча.

все пак мерси за multiprocessing-a ще почета но много се съмнявам да разбера на 100% нещата.

Чет Дек 28, 2006 3:49 pm
Профил

Мнение 
Леле.... Лошо... Не разбрах само що да излагаш училището.. както и да е... При това обяснение... Май ще е по-лесно да си намериш някой който да ти напише дипломната.... Още повече, че не ти се занимава с процесори... Това ме навява на мисълта, че не си в час много много с цифровата техника изобщо..... Лошо... Няма защо насила да се мъчиш... За съжаление тук не е мястото където ще намериш помощ за твоя проблем... До колкото следя форума.. едва ли някой от форумджийте ще се навие да седне да ти прави дипломата... Не ме разбирай криво... Успех все пак...

Чет Дек 28, 2006 4:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
разбирам те много добре. все пак не съм тръгнал да търся в този форум хора които ще ми правят дипомната работа, а хора които да ми помогнат да си я направя сам. ето ти например ми помогна доста само с една думичка...

не че не ми се занимава с процесори, интересно ми е като чета за тях, но материалите са много, всеки контролер има различни инструкции за програмиране, а и като цяло материята е за хора с умствени възможности много над моите (не казвам че съм тъп) тоест доста ми е сложно. а и като съм изпуснал първите две години от изчислителната техника в училище става още по голяма боза...

както и да е мерси засега ако ма нещо пак ще пиша нещо.

Чет Дек 28, 2006 4:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мултипроцесорна система - задачките се разпределят по няколко процесора, прост пример, нещо което ще можеш да разбереш - представи си, че трябва да направиш система за управление на 5 ЕЛ. мотора, която да има LCD и бутони за управление - не е трудно да се направи и в един процесор, в случая обаче си разделяш задачките по 3-те процесора. Главния процесор ще управлява самите мотори, единия подчинен процесор ще следи състоянието на клавиатурата, другия подчинен процесор ще показва на LCD скоростта на всеки мотор (примерно). Периодично (на всяка 1 секунда примерно), главния процесор пита процесора за клавиатурата има ли натиснат бутон, и ако има кой номер е (1-9 например). При някакво събитие (натиснат бутон 1), главния процесор подава команда към LCD да се изпише числото "1" на дисплея и през това време спира/пуска мотор 1. Връзката между 3-те процесора е серийна - RS232 или например I2C. Главния процесор се нарича така, защото той прави обръщения към останалите, а "подчинен" е защото той чака някой да се обърне към него и само тогава извършва някаква операция или дава някакъв отговор.

Това е простичък пример, на практика удобствата са доста, в много от случаите се налага да направиш сложна задача, като например управление на поточна линия, но за целта трябва да го изпълниш с процесор, който не е достатъчно бърз да се справи със всички задачи едновременно. Слагаш допълнителен процесор, в който извършваш част от задачите. Недостатък - налага се да пишеш за повече от един процесор едновременно - процеса на писане и дебъгване става доста по-сложен отколкото ако имаш само един процесор.

Надявам се да ти помогне като за начало :)

Чет Дек 28, 2006 5:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мерси много, това ми беш едоста полезно като пример, тъй като по енциклопедиите не се дават или поне не много или поне не съм разбрал да има...

Чет Дек 28, 2006 5:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
щом в заданието има 8051, вероятно задаващия е имал предвид донякъде уникални куция му сериен порт, който има режим за 9-битова комуникация, като 9-тия бит е именно за идентифициране на обмен между отделните процесори. щом е за дипломна работа, вероятно ще те тикат към тази щоротия.

а иначе... мулти-процесорна система значи система с повече от един (централен) процесор.
възможните конфигурации на връзката между процесорите са колкото можеш да си представиш+N (N e голямо число).
това е много дълбока вода и трябва само да се плъзнеш по нея в обзора.
инче си измисли нещо като това, дето хищника предлага, за да се дипломираш все пак :wink:

Чет Дек 28, 2006 9:56 pm
Профил

Мнение 
Лелееее.... eдно време с такива теми се правеха дисертации. :) Нещо не ми харесва комбинацията между серийните връзки и мултипроцесорната система, но ако стриктно разшифроваме името, те не се изключват взаимно.
NiKOLAN, не се отчайвай - гони си консултанта всяко междучасие и всичко ще си дойде по местата. Така е предвидено. :)

Чет Дек 28, 2006 10:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
е, транспютрите се връзват точно със серийни връзки помежду си.
много жалко, че пазара тръгна в друга посока. но може пак да се върне на това място... не ми се мисли какво огромно транспютърно поле могат да натикат само в един кристал ала-Р4

Чет Дек 28, 2006 11:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]