Аз съм правил веднъж нещо подобно с RS485
RS485 разделено с галванични разделители на AD. UTP кабел за Lan беше кабела за връзка. Всяка крайна точка с 2 конектора в паралел. Един да влезе линията един да излезе. Ключе за включване терминираща верига е удобно да бъде изведено на всяка точка и при монтажа да се щтракне само на крайното по линията.
Захранване на крайните точки по линията през DC-DC а на PH чиповете на крайните точки директно от линията.
Преди да влезе в PH чипа сигналите е добре да минат през малки резистори с малка мощност и след тях супресори. Линията влиза и излиза без да минава през резисторите,тоест отклонението към чипа само минава през резисторите. При голямо пренапрежение по мрежата резисторите да могат да прекъсват. Така и нодовете оцеляват при пренапрежения и не пречат на останалите здрави после.
Захранването на всяка крайна точка минава през самовъзстановяващ се предпазител последователно с нормален на по голям ток или резистор с такава функция /това го разбрах след първата сериозна гръмотевична буря че трябва да е така/.След предпазителите супресор.
Протокола при повечко смущения задължително с потвърждение от крайното устройство за приет пакет.
Отчети факта че крайното устройство може да приеме пакет а да ти се скапе отговора. Трябва да се въведе брояч за поредния номер на пакет за да избегнеш дублиране на пакети.
В общи линии това е изпълнението на RS485 за тежки условия. Това съм го правил за обект където често падат мълнии наблизо и връзки около 100 метра устройство до устройство като имам и репитери с които линията е около 3 км в единия си клон. Преди повече от година е пуснато в експлоатация след въвеждането на допълнителния предпазител поддръжката на системата си я прави щатния им техник. Понякога някой предпазител или резистор да смени и това е.
И е правено с АТMega16 ки които определено не са най устойчивите контролери като за тази цел.
И не правете като мен. Като правите надежна техника и не сте си прибрали парите залагайте софтуерни капанчета. Още не съм си прибрал по голямата част от парите от това

:)