|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:45 am
Ротационен енкодер. Как да чета движението му?
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами те почти всички възможни начини се изредиха, ама да ти кажа аз как съм го ползвал този енкодер : на портБ с прекъсване (портБ.0 или 1) само на единия изход. При прекъсване го дебоунсвам малко и после сменям фронта на прекъсването. Проверявам в какво състояние е другия пин и определям и посоката и това е. При следващото цъкване пак се генерира прекъсване. Дебоунсването в прекъсване е малко кьорава работа ама на мен ми вършеше работа.
|
| Пет Авг 24, 2007 5:39 pm |
|
 |
|
steve
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 11:13 am Мнения: 13 Местоположение: Варна, България
|
В момента на платката имам вързан енкодера и на същите изводи и бутони. Така мога да пробвам и с двете. Пишейки леко тъп код за бутоните установих, че и енкодера работи. Не както би трябвало да бъде кода, но все пак е напредък. Главната програма проверява 3 бутона, 2 от които са вързани за енкодера.
Ето и програмката:
if (!PORTBbits.RB6)
{
if (curr_val<30)
{
curr_val += 1;
}
move_cursor(0x00);
itoa(curr_val,curr_val_txt);
write_rom_str("> ");
if (curr_val<10)
{
write_char(' ');
}
write_ram_str(curr_val_txt);
write_rom_str(".0");
write_char(0x00);
write_char('C');
while (!PORTBbits.RB6) // wait for button release
delay_ms(50);
}
if (!PORTBbits.RB7)
{
if (curr_val>0)
{
curr_val -= 1;
}
move_cursor(0x00);
itoa(curr_val,curr_val_txt);
write_rom_str("> ");
if (curr_val<10)
{
write_char(' ');
}
write_ram_str(curr_val_txt);
write_rom_str(".0");
write_char(0x00);
write_char('C');
while (!PORTBbits.RB7) // wait for button release
delay_ms(50);
}
Правят се и други работи (пише се това : > 12.0°C, като стойността в ляво от точката се мени при натискане на бутоните), но идеята е ясна. Въпросът е, че тези паузи заемат доста време и накрая може да се окаже, че нещата започват да стават бавно. Тоест трябва да помисля за прекъсвания на всяка цена и то с приоритет, че да не стават още проблеми.
_________________ "Има само две безкрайни неща, Вселената и човешката глупост. За първото не съм съвсем сигурен."
Алберт Айнщайн
|
| Пет Авг 24, 2007 5:54 pm |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Абе човек - ти ме шашкаш!!!
При наличие на такъв процесор /за 18-ката говоря/ се занимаваш да правиш часовника с друг и т.н. Че той с лекота може да се справи с всичкото това дето казваш.
Значи часовник за реално време си правиш с пика - примерно с прекъсване на тимер 0 /с висок приоритет за да не се може нещо да му пречи/ и софтуерен брояч;
Всички останали времеви интервали които ти трябват - взимаш софтуерно от това прекъсване.
В него можеш да си четеш и енкодера - съвсем спокойно.
Серийния порт си го ползвай за каквото искаш - ама иначе ако само трябва да пращаш данни - направи си софтуерен порт - че пращането се прави лесно а хардуерния ти остава за по-сериозни задачи.
Абе изобщо - една 18-ка може да се справи с всичко това.
За пример!
Аз съм си направил контролер на парното и бойлера, с часовник, клавиатура и какво ли още не - и то с 16Ф684 - че тогава нямах 18-ки. Следи температурата в 4 точки, управлява помпа, клапани, захранване на бойлера и още един билюк работи... И при мене подсветката на дисплея намалява плавно като не го закачаш, ама не гасне напълно, че да можеш да погледнеш и вечер какви са температурите по дисплея. Пика е с отделно захранване с акомулаторче, така че и часа помни ако спре тока, че даже и в последната версия пише лог файл в ММЦ карта с малко компромиси де щото не му стига рама. Настройките се помнят е ЕЕПРОМ-а на чипа. Всичкото това с една келава 16ка на около 4 мХз, та затова хващай и чети, че да ползваш хардуера по-пълноценно.
|
| Пет Авг 24, 2007 7:41 pm |
|
 |
|
Yanek
Ранг: Новодошъл
|
Наистина не виждам какъв е проблема да имаш прекъсвания от енкодера. Да помислим: ако не използваш прекъсване, означава, че за да имаш 100% гаранция, че няма да изпуснеш импулс трябва да кибичиш постоянно на входовете от енкодера. Това води до почти 100% разход на времето за работа на процесора за почти нулева работа (точните пропорции можеш да си ги сметнеш). В това няма нищо лошо, ако няма друго за вършене и ПИК-а трябва да пие кафе. Обаче погледнато от професионална гледна точка, не е особено коректно, и дори леко обидно, освен ако няма друг начин. Обаче има и то доста по-удачен. Например с прекъсване по порт В при промяна на състоянията на някой от пиновете 4:7. В нормалния случай инкремент или декремент на 3 байтов брояч ще ти отнеме около 10-12 инструкции. Другото важно нещо е филтъра. В случая с енкодера ще ти е трудно да реализираш добър софтуерен. Ако това устройство наистина отговаря на името си, то производителя трябва да се е погрижил за относително добрата форма на импулсите, ако не е - ще ти се наложи да помислиш за хардуерен. Ето малко код на асемблер по начина по който съм го реализирал, макар не точно с този тип датчик. А и В са на ПОРТ В 5 и 6 (или обратно). На 7 имам бутон за нулиране на брояча, но орязвам кода за да не се пречка.
 |  |  |  | Код: movf PORTB,w movwf Temp ................... .................. .................. rlncf Temp,w xorwf Temp_old,w movff Temp,Temp_old btfsc WREG,6 bra Dec_Counter
incfsz counterl,f return incfsz counterh,f return incf counteru,f return Dec_Counter decf counterl,f incfsz counterl,w return decf counterh,f incfsz counterh,w return decf counteru,f return
|  |  |  |  |
Така орязан кода може малко да се оптимизира, но ви го поствам без корекции. На мястото на точките разбира се е премахнатия код.
|
| Пет Авг 24, 2007 10:05 pm |
|
 |
|
steve
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 11:13 am Мнения: 13 Местоположение: Варна, България
|
И на мен ми е кеф да си играя с тия чипове и да чета и да се уча, но точно в момента се мъча просто да сътворя нещо дето работи, защото си имам доста по-важна работа, а именно дипломна  . След още 2 седмици се надявам да съм завършил и да ми остава малко повече време да уча PIC-овете. До тогава само ще си играя да подкарам това и онова по някакъв начин, защото до сега съм си играл да пускам светодиодчета и да чета бутони с процесори от 12-та и 16-та серия. Сътворил съм цяло едно работещо нещо (едни светлинни ефекти за лъскав вентилатор) и то на Асемблер. С програмиране на С се занимавам общо взето откакто почнах да си правя дипломната работа. И за РС не програмирам на С. Там ползвам Delphi. В началото като си взех компютър почнах на Pascal, а преди това съм си играл с Basic. Просто не харесвам тоя език, но за PIC-ове нямам голям избор. Пък и никога не е късно човек да научи нещо ново нали
П.П.
Ако някой има интерес към дипломната ми работа може да погледне ТУК. През повечето време работи непрекъснато схемата и ще продължи така поне до 5-ти септември, когато ми е защитата.
_________________ "Има само две безкрайни неща, Вселената и човешката глупост. За първото не съм съвсем сигурен."
Алберт Айнщайн
|
| Съб Авг 25, 2007 1:41 pm |
|
 |
|
Yanek
Ранг: Новодошъл
|
Нещо ти е счупен линка или при мен само не се отваря.
Освен ако това не е адреса на личното ти ПК, а ти си го изключил или нямаш нет. 
|
| Съб Авг 25, 2007 5:02 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Това използване на енкодера ми се струва излишно.Сложи си 2 бутона UP/DOWN.Реално погледнато е същата работа като енкодера - на енкодера му трябва един вход за такт и един за посока на такта,а в някой случаи и външни схеми.Вържи бутоните към прекъсване и си готов.Това да натискаш бутон,че след това да въртиш енкодера,.... абе не си усложнявай живота.
P.S. На изкуственно усложняване на схемаат не се гледа с добро око на дипломна защита - важното е оптималния инженерен поход.
|
| Съб Авг 25, 2007 5:16 pm |
|
 |
|
steve
|
Има и бутони вързани, но това е за експерименти. Просто го имам енкодера и искам да го ползвам, а и изглежда доста по-добре и е по-удобен за ползване. В крайния вариант ще има само енкодер и никакви бутони. Той има вграден бутон. Друго не ми трябва. И освен това този проект няма много общо с дипломната освен датчика. Дипломната е на тема "Дистанционно измерване на температура посредством Ethernet" като е указан датчик TCN75. Терморегулатора си е мой проект. Целта е да заменя един друг регулатор от подово отопление, който ползвам за радиатора в стаята. Абе дълга и широка стана с тоя регулатор ама нали трябва някъде да се упражнявам.
Сайта от дипломната не винаги бачка заради нета в университета. И при мен не се показва понякога. Не е свързано с комп. Всичко е на една платка (PICDEM.net 2 на Microchip). Направо към LAN кабела и толкова. Работи от време на време. Не съм слагал аз нет в кабинета и нищо не мога да направя повече, за да работи. Иначе е яко да гледам как в кабинета е 37-38 градуса по обед, докато в моята стая е "едва 32"  .
Алберт Айнщайн
|
| Съб Авг 25, 2007 9:39 pm |
|
 |
|
speedblue
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 1:41 am Мнения: 276 Местоположение: София
|
Понеже стана дума за различни начини... и ето какво сътвори братовчед ми който се учи на PIC-ове от скоро  ))
Тва чудо работи безотказно освен това  )) Можеш ей така за спорта да пробваш и него  ))
|
| Пон Сеп 03, 2007 5:09 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Остава братовчед ти да е в 5-ти клас  Направо ме разби, кода прилича на гърмяща змия!!!
|
| Пон Сеп 03, 2007 5:35 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
WOW  Абе и 5-ти клас да беше щеше поне да се сети да ползва for  Ползвайте прекъсванията бе хора, ползвайте таймерите и всяка периферия която има под ръка - затова са я сложили...ротационен енкодер може да се чете с два пина от старшата тетрада на PORTB (4-7) и да дава прекъсване, остава проста обработка от 10-ина реда 
|
| Вто Сеп 04, 2007 8:59 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Интересен подход към проблема. Три малки проблема:
1. Не е прегледно.
2. Не е оптимално по отношение на ресурсите ( и време, и обем памет ).
3. Има поне 2 ситуации, при които ще зависне трайно. Задача за домашно: кои са те?
|
| Вто Сеп 04, 2007 10:12 am |
|
|