Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
LiMnO2 rechargeable батерии? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение LiMnO2 rechargeable батерии?
Хм, доскоро си мислех, че Li- и LiMnX-батериите не се зареждат, но, както казват умните хора, човек се учи, докато е прост... Както се оказа, има такива презареждаеми батерийки с капацитет около 20-60mAh (примерно ей тук), които биха вършили перфектна работа на определени местенца...
Та въпросът ми е - някой ползва ли такова нещо, или пък да му се намира някаква теория по въпроса, щото аз нищо не намирам :oops:, а 5-те диаграми на сайта на maxell ми се виждат крайно оскъдни... :roll:
Въпросът с доставката още не го коментираме... :D

Вто Авг 28, 2007 5:02 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
е точно тия не съм ползвал, ама съм се заглеждал...

Защо ти е теория? Проблемът им на тоя сорт батерии че не носят на ток и на пренапрежение. Слагаш един читав източник и ограничаваш тока с едно R на < 1мА и готово.
Нали не мислиш че с подобен ток ще имаш температурни или други проблеми? :wink:

Вто Авг 28, 2007 6:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хм, идеята ми е да ги ползвам в едно устройственце поне 10 години без смяна, като консумацията ми е никаква - между 40uA докъм 3mА мах. Принципно професора 'спи', като се буди няколко пъти (2-3-4-5) на секунда за малко (няколко милисекунди). Ама като 'спре тока', батерията трябва да държи минимум 48 часа. В момента го правя с две NiMH 3.6V/60mAh батерии, на които на няколко седмици им 'организирам' цикли на разряд, като преди това поне 2 седмици са се зареждали. Една такава литиево-мангало-оксидна батерия би ми решила всички проблеми със заряд, разряд и прочее глупости - оставям я да се зарежда на подзаряд (да 'църцори' някакъв точец през нея), евентуално със следене на напрежението (може и без него), а ако 'спре тока' - устройството автоматично се захранва от батерията, когато 'дойде', си я дозарежда. Това, което не ми е ясно, е, какви аджеба са тия цикли на заряд/разряд и какво се има под предвид за такъв (и също така що е то възстановяем разряд на тая батерия), след като казват, че това си е типична backup батерийка и не е нужно да се 'цикли', че да и се удължи живота (или поне аз така го разбирам)...

Вто Авг 28, 2007 6:27 pm
Профил ICQ

Мнение 
ами не съм чел подробности, но само от графиката се разбира, че при по-малка степен на разреждане, батерията има по-дълъг живот, т.е. повече цикли заряд/разряд.
Изображение
а от тази графика се вижда, че от една стойност на запазената енергия нататък разряда е почти никакъв:
Изображение

Чет Сеп 13, 2007 5:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]