Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Син светодиод на 3.3В Атмега 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Син светодиод на 3.3В Атмега
Искам да закача един RGB (общ катод) към Атмега 128L на 3.3В По описание типичния пад на синия е 3.7В, но много пъти съм виждал работещ син и на 3В, и надолу.
Чудя се дали ще запали ако го закача директно или през някакъв малък резистор, който да ограничи тока до 10мА (за съжаление няма как резистора да е отрицателен :D (3.3-3.7)/0.01...). Благодаря предварително.

Вто Окт 30, 2007 11:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
Mission Impossible.

Aко просто го закачиш през резистор, ще има някакво мижаво светене. На студено няма да има. :cry:
Изобщо не разчитай на това. А ти това 3.3 волта от колко го правиш? Вероятно имаш някакво нестабилизирано > 4 волта? Не може ли да се ползва то?

Вто Окт 30, 2007 2:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
O, имам си +5В та и +12В даже. Чудех се дали не мога са сложа с общ анод към 5В, но тогава си мисля че червения и зеления светодиод ще ми светят и в ниско и във високо състояние на пина.

Явно ще оставя общ анод и ще сложа един по един МОС за управление. Проблема е че тъпия Блутуут (който се закача към мегата) модул има изход за син светодиод, но можело само 4мА да минават оттам, а аз искам да си свети както си трябва. Но пък ако го вържа към Блутуута си спестявам една линия от порта и няколко реда софтвер на програмиста. Ще видим. Мерси все пак.

Вто Окт 30, 2007 3:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А какво ти пречи да сложиш по едно диодче последователно на другите 2 светодида.

Вто Окт 30, 2007 5:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да, виж за диод не се бях сетил - чудех се дали не мога да им сложа по още един светодиод :D , но щеше да е голяма дискотека аи нямаше да работи... Но за обикновен диод 0.7В в повече ... от добрия живот се затъпява...
Сега видях че има многоцветен светодиод с абсолютно отделни отделни изводи за всеки диод(цвят) - червения и зеления към 3.3, а синия към 5 и активно ниско ниво откъм контролера и вероятно ще стане.

Вто Окт 30, 2007 6:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]