Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
UW източник във вода 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение UW източник във вода
Здравейте , трябва ми малък УВ източник (или поне така си мисля ) за да активирам влуоресциращото в-во в течността , нз каква мощност ще е необходима за следния пример :
http://www.vbox7.com/play:83ec670d

Нед Яну 13, 2008 7:21 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
В магазин за 1 лев има едни тестери за пари с УВ лампи (черни). Ако искаш обаче истинска УВ лампа отиваш в някой болница и се измолваш за една стерлизираща такава (слагат ги в операционните) - там е истината - не са филтрирани за разлика от тия дето светят виолетово. Направени са от кварцово стъкло, не са боядисани и са даже опасни - могат да те изгорят за 2-3 минути. Ако искаш да правиш това с постоянно течаща вода се прави следната установка : намираш си една кварцова тръба с подходящ диаметър и дължина. После се изработва от подходящ материал (най често неръждаема стомана) друга тръба като на двата края се прави така че да можеш да вкараш стъклената вътре и да уплътниш около стъклото. Вкарваш си лампата във стъклото а във външната част си пускаш течността (трябва да се направят отвори за целта естествено). Принципно така сме правили обеззаразител за кладенчева вода - със 120см УВ лампа (истинска обаче, не като тия от дискотеките) се обработват колкото кубика вода могат да минат през устройството и не остава грам жива бактерия.

Нед Яну 13, 2008 7:36 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
За това ще ти свърши работа дори УВ светодиод. Има ги като ключодържатели по магазините за левче или в някой магазин за чаркове.

Нед Яну 13, 2008 8:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@wolfshark,момко не бъркай нещата !!! Едно е бактерицидна лампа (както наричат още това нещо за което говори Cekins ),а съвсем друго е това за което си мислиш ти.

Пон Яну 14, 2008 7:00 pm
Профил

Мнение 
По принцип всеки син светодиод излъчва и УВ лъчи, друг е въпроса с каква мощност и спектър. Но има УВ и УВ. Делят се на три класа - A, B, C в зависимост от дължината на вълната.

Пон Яну 14, 2008 7:37 pm
Профил

Мнение 
Пазете очите!

Пон Яну 14, 2008 10:30 pm
Профил

Мнение 
Купувал съм бактерицидна лампа (Филипс) от магазини за осветление Вива, към 20лв. беше тръбичката ;)

Вто Яну 15, 2008 9:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
@wolfshark,момко не бъркай нещата !!! Едно е бактерицидна лампа (както наричат още това нещо за което говори Cekins ),а съвсем друго е това за което си мислиш ти.

Само дето на него не му трябва такава лампа (тя и без това е опасна). Светодиод ще му свърши работа, сигурен съм :wink:

Вто Яну 15, 2008 8:01 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
А бе вие коктейли по барчетата не сте ли пили? Всяка колоидна субстанция (или както там му се викаше) "флуоресцира" на синкава светлина. Истинската флуоресценция и УВ лъчи нямат нищо общо. В случая ефекта се подчертава от яркия цвят на мастилото.
Аз ефекта от филмчето забелязах отдавна - бях боядисвал нещо с мастило от маркери. Всякаква светлина върши работа но с "дълбоко синята" се получава най-голям контраст.
След като има специално разработени лампи за такава светлина чуденето е излишно. Продават се почти навсякъде и цената им е няколко пъти по-голяма от обикн. луминесцентка. "Ултравиолетов" светодиод е добра идея, ама ще трябват най-малко 10на за убедителен ефект.

Сега се сетих: не винаги се получава - от мастило до мастило има разлика, номерът е да стане мътнато, колоидно.

Edit2: вчера ми попадна най-обикновена домакинска "лопатка" за загребване на нещо насипно. От най-обикновен полистирол е, но понеже е оцветена в "маркерно" жълто краищата й "светят" съвсем реално.
Обаче номерът с колоидните разтвори е, че променят спектъра на свелината в зависимост от ъгъла на гледане :!:

Последна промяна bongo-bongo на Вто Яну 22, 2008 10:34 pm, променена общо 1 път

Чет Яну 17, 2008 12:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
Светодиод от светеща запалка :)

Чет Яну 17, 2008 9:31 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]