Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Електронна шахматна дъска. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
ToHu написа:
Ако нямаш желание да се занимава да си направиш моя съвет е да се огледаш в ebay там може би има някоя на изгодна цена.

Благодаря за и оказаната помощ и съветите . Аз съм повече любител на шах. От компютри се интересувам дотолкова . доколкото съвременния шах не може да мине без съвременните технологии. Във всичките мишах програми има възможност за връзка с електронни шах дъски. Но е само за един модел. на DGT . А те са доста скъпи за мен. Ще направя опит за летене дано приземяването да не е толкова болезнено. Ще се опитам да я направя тази дъска.
Въпроса ми в началото беше с кои микроконтролери е подходящо да се осъществи този проект? Може би LPC2148 ARM7TDMI-S , PIC18F4550 ,
или други ? Тезир избрах защото за тях вече има направени платки и те се продават. Ще трябва да се напрви платката за бутоните и LED . И това ще е по лесното. По трудното ще е свързано с програмирането . От там и трябва да е избора на микроконтролер .

Нед Апр 27, 2008 7:25 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Не го баламосвайте човека, бре! Как ще е сложно и скъпо да направи такова нещо? Човекът иска интерфейс за компютър с фаца, нищо повече.
chessboards , трябваше още 1-я път да си признаеш за шахматната дъска: точно зададен въпрос получава по-точни отговори.
Ся, моята идея изхождайки от CMD2014 щото ми хареса:
1. Статичното го зарежи щото е тъпо и в някои случаи е по-неудобно от динамичното.
2. Трябват ти 3-и 8-битови порта: 1-н за сканиране по колони, 1-н да "пали" светодиодите по редове и 1-н с входове който да чете "събитията" в избраната колона. 4-я порт ти остава за к'вото душа иска, ще ти затрябва я за индикация на времето, я за бутон "Анулиране на хода" и т.н.
3. Предлагам ти да буферираш изходите за да имаш по-голяма свобода в изходния ток пък и с елементарна схемичка ще можеш да регулираш силата на светене за да виждаш през деня без да ослепяваш през нощта :idea: . Освен това с малко добавени диоди можеш да увеличиш светодиодите до 8 на квадратче, и в средата на страните, с тази идея в главата написах 8 колони/реда а не 9.
4. Шахматната дъска я виждам като печатна платка за да ти развърже ръцете. Върху нея се залепва подходящо нашарено фолио, може и от домашен принтер. Така фацата става свободноизбираема 8) . На платката са запоени ЛЕДовете, датчиците, буферите и допълнителните диоди - двустранно. Останалото е по-добре да е отделно.
5. Датчиците: Индивидуалният код за всяка фигурка е страхотен ама го запази за Model 5.0 De Luxe :) . Mагнитните най-много да те ограничат до фигурки от преносим шах. По-добре е капацитивни - представляват подходяща "рисунка" върху платката, под фигурите е залепен метал (алуминиево "тиксо" напр.), четат се без допълнителен хардуер. Обаче аз съм съгласен с теб, че бутона му е майката: натискаш за да кажеш "вдигам фигурата" и пак натискаш за "поставих фигурата" със съответното светване на ЛЕДовете. Така компа няма да е виновен при недомислени или случайни ситуации. При натиск и едно "пиу" може да се чува :idea: .
6. Вариант бутони: супер ще е ако намериш кой да ти ги изготви еФтино във вариант "самозалепващо се фолио" ама това май е за Model2.0 и нагоре. Първоначално измисли какво еластично да има около тях за да не ги натиска фолиото от самосебе си. Имам предвид, че горната страна на платката е гладка а бутоните се подават от дупки (и светлината на ЛЕДовете).
7. Оттам нататък добре е да се ориентираш към USB свързване - да помагат колегите. Ще ти трябва и програмиране на контролера и драйвер за в компа - търси кой.

Ако не се оправиш с платката-дъска мога да ти нарисувам схемата въпреки, че не съм най-спеца пък и времето ми е кът. За другия хардуер да помагат колегите а със софтуера май ще се оправяш сам - говоря от личен опит :(
След като си начешиш крастата и чудото проработи не забравяй да пуснеш 5-10 бройки сред познати на цена 1/3 - 1/2 от чуждите варианти за да ти дойде кефът за Model1.0 :)
Мисля, че ако не броим почерпките 100лв са повече от достатъчни за прототипа.

Пон Май 05, 2008 10:35 pm
Профил

Мнение 
Здравей ! Благодаря , за препоръките и съветите! Мисля че с общи усилия може и да я сътворим тази дъска!
chessboards , трябваше още 1-я път да си признаеш за шахматната дъска: точно зададен въпрос получава по-точни отговори.
Ами аз още в началото си признах за шахматната дъска . И сега си признавам пак!

Ся, моята идея изхождайки от CMD2014 щото ми хареса:
1. Статичното го зарежи щото е тъпо и в някои случаи е по-неудобно от динамичното.
2. Трябват ти 3-и 8-битови порта: 1-н за сканиране по колони, 1-н да "пали" светодиодите по редове и 1-н с входове който да чете "събитията" в избраната колона. 4-я порт ти остава за к'вото душа иска, ще ти затрябва я за индикация на времето, я за бутон "Анулиране на хода" и т.н.
е
По 1, 2, и 3 точка интересни идеи . Мислех да го правя по друг начин . За бутоните да използвам схема за матрична клавиатура - 8 реда на 8 колони= управление на 64 бутона колкото са и нужни.

3. Предлагам ти да буферираш изходите за да имаш по-голяма свобода в изходния ток пък и с елементарна схемичка ще можеш да регулираш силата на светене за да виждаш през деня без да ослепяваш през нощта :idea: . Освен това с малко добавени диоди можеш да увеличиш светодиодите до 8 на квадратче, и в средата на страните, с тази идея в главата написах 8 колони/реда а не 9.
По точка 3. Мисля че 64 светодиода са достатъчни. в книгата за мироконтролерите на млад конструктор имаше схема как с 4 I/O може да се управляват 12 светодиода. С 9 I/O на същия принцип ще могат да се управляват повече от 64 светодиода . Това е повече от достатъчно.
Това означава че 25 I/O ще са достатъчни за да се осъществи схемата.

4. Шахматната дъска я виждам като печатна платка за да ти развърже ръцете. Върху нея се залепва подходящо нашарено фолио, може и от домашен принтер. Така фацата става свободноизбираема 8) . На платката са запоени ЛЕДовете, датчиците, буферите и допълнителните диоди - двустранно. Останалото е по-добре да е отделно.
5. Датчиците: Индивидуалният код за всяка фигурка е страхотен ама го запази за Model 5.0 De Luxe :) . Mагнитните най-много да те ограничат до фигурки от преносим шах. По-добре е капацитивни - представляват подходяща "рисунка" върху платката, под фигурите е залепен метал (алуминиево "тиксо" напр.), четат се без допълнителен хардуер. Обаче аз съм съгласен с теб, че бутона му е майката: натискаш за да кажеш "вдигам фигурата" и пак натискаш за "поставих фигурата" със съответното светване на ЛЕДовете. Така компа няма да е виновен при недомислени или случайни ситуации. При натиск и едно "пиу" може да се чува :idea: .
Със точка 5. съм напълно съгласен. Само с бутони трябва да се търси решение. Най-малкото защото няма да е нужно да се търсят и правят специални фигури с магнити или други подобни устройства. И най
обикновени шахматни фигури ще свършат работа.

6. Вариант бутони: супер ще е ако намериш кой да ти ги изготви еФтино във вариант "самозалепващо се фолио" ама това май е за Model2.0 и нагоре. Първоначално измисли какво еластично да има около тях за да не ги натиска фолиото от самосебе си. Имам предвид, че горната страна на платката е гладка а бутоните се подават от дупки (и светлината на ЛЕДовете).
По точка 6. Ще се изнамери някакво решение . Все пак е платка с бутони и светодиоди
7. Оттам нататък добре е да се ориентираш към USB свързване - да помагат колегите. Ще ти трябва и програмиране на контролера и драйвер за в компа - търси кой.
По точка 7. Задължително с USB . то днешните PC друго имат ли.

Ако не се оправиш с платката-дъска мога да ти нарисувам схемата въпреки, че не съм най-спеца пък и времето ми е кът.
Затова ще съм безкрайно благодарен!!!

За другия хардуер да помагат колегите а със софтуера май ще се оправяш сам - говоря от личен опит :(
След като си начешиш крастата и чудото проработи не забравяй да пуснеш 5-10 бройки сред познати на цена 1/3 - 1/2 от чуждите варианти за да ти дойде кефът за Model1.0 :)

За бизнес въобще и не съм мислил . Правя я за собствена употреба. Ако успея въобще да я направя де.
Пък и няма това което търся . Или са DGT Electronic Chessboard и които трябва да поглеждаш и монитора . Това не ме устройва много. Предимството им е че могат да се свързват се най добрите
шахматтни програми като Фриц , Шроьдер , Чесмастер и други. но пък са безбожно скъпи.
тези дни открих и по евтино решение в e-bay на цена стотина лева -http://dreamcheeky.com/index.php?pagename=product&pid=8 но то ми се вижда доста измислено . пък и не се свързва с нищо освен със собствена своя си шахпрограма. Решението на http://www.chessbaron.co.uk/chess-CMD2014.htm като че засега най ме устройва но и то е доста скъпо.

сега разглеждам LPC-H2148 PROTOTYPE HEADER BOARD FOR LPC2148 ARM7TDMI-S MICROCONTROLLER
а също и
LPC-H2214 HEADER BOARD FOR LPC2214 ARM7TDMI-S MICROCONTROLLER WITH 1MB SRAM AND 1MB FLASH MEMORY

също и PIC-USB-4550 PROTOTYPE BOARD FOR PIC18F4550 MICROCONTROLLER WITH USB

имат си всичко и достатъчно свободни I/O и USB и са готови намират се лесно в България трябва само да се изработи платката с Бутоните и светодиодите . И програмирането разбира се. Най- трудното
Определящо за проекта. Програмистите трябва да кажат с какво ще им е по лесно да работят и осъществят връзка с шахматните програми и микроконтролерите
Мисля, че ако не броим почерпките 100лв са повече от достатъчни за прототипа

и за последното предложение съм съгласен!!! [/quote]

Вто Май 06, 2008 10:34 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Защо въобще наблягате на дъската? Според мене става и с най-обикновен шах. Просто трябва едно роботче Робко-1Ш да се програмира да мести фигурките. :) Естествено ще трябва и камерка със софт за разпознаване на образи , но мисля няма да е много трудно защото фигурките са стандартни. И една лазерна показалка с насочване няма да е излишна...
Стана за "Безумни идеи" но не е невъзможно. :D

Ето и нещо по-земно. Полетата да имат изведени някакви контактни площадки, може би концентрични, и да се сканират подобно на клавиатура. Фигурките ще имат отдолу съответни контактни площадки, всяка с уникален резистор между тях и ще затварят контактите - по стойността на резистора ще се разпознава фигурата. Светодиодите са ясни - на вкус или колкото поеме. :wink:

Чет Май 08, 2008 10:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
студентски проект с бюджет $50: http://instruct1.cit.cornell.edu/course ... ml#results

не е лошо ако има студенти във форума да разгледат на какво ниво работят колегите им зад океана ;) понякога не е необходим голям бюджет да направиш нещо голямо: http://instruct1.cit.cornell.edu/course ... alProjects

Вто Май 13, 2008 10:51 pm
Профил

Мнение 
3aek написа:
студентски проект с бюджет $50: http://instruct1.cit.cornell.edu/course ... ml#results

"Reed Switch 128 -- -- Sampled from Hamlin "
Хехе, тия Хамлин кефят - 128 мостри!?! . Не видях и цената на магнитите от неодим. Така и баба знае за 50$. :wink:
Най-интересното в проекта е как с контролера драйвят TV-то.

Сря Май 14, 2008 12:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
chessboards , нямам грам време бе човек, но пиша щото мразя да не си изпълнявам обещанията. Всъщност, аз ти обещах най-лесната част:
1. начертай си контурите на шахматна дъска - 9колони и 9 реда. Станаха 2-а 9 битови (!) изходни порта, това съвсем леко ще усложни софтуера.
2. Активното ниво на колоните е нула а на редовете е единица (+5V напр.). Казахме, че е желателно да излизат от буфериращо чипче. На всеки изход за ред има токоограничаващ резистор според светодиодите, напр.: R = (Vcc - V LED) / Imax = (5V-2V)/0.1A = 30 Ohm .
2и5. Светодиодите се свързват с катода към пистата на съответната колона и анода към пистата на съответния ред.
3. За бутоните ще ти трябват и 8 входа свързани с 10 кОма към захранването (тези резистори са на другата платка). Единият извод на бутона е свързан към съответния изход за колоните а другият към четящия вход. ИЗКЛЮЧЕНИЕ правят бутоните от най-лявата (или най-дясната) колона: те са свързани не към колона 0 или 1 (7 или 8 съответно) а през 2-а диода вземат сигнал от 0+1 (7+8 съотв.), т.е. формира им се специална колона.

Това беше великата шахматна дъска, останалото са подробности като микроконтролери и софтуер :)

EDIT за другите: зарежете високотехнологичните решения, бутона му е майката! Какво ще стане ако случайно съборя някоя фигура?

Чет Май 15, 2008 11:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
chessboards , пусни инфо какво става, бре!

Вто Юни 17, 2008 11:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2