Здравей ! Благодаря , за препоръките и съветите! Мисля че с общи усилия може и да я сътворим тази дъска!
chessboards , трябваше още 1-я път да си признаеш за шахматната дъска: точно зададен въпрос получава по-точни отговори.
Ами аз още в началото си признах за шахматната дъска . И сега си признавам пак!
Ся, моята идея изхождайки от CMD2014 щото ми хареса:
1. Статичното го зарежи щото е тъпо и в някои случаи е по-неудобно от динамичното.
2. Трябват ти 3-и 8-битови порта: 1-н за сканиране по колони, 1-н да "пали" светодиодите по редове и 1-н с входове който да чете "събитията" в избраната колона. 4-я порт ти остава за к'вото душа иска, ще ти затрябва я за индикация на времето, я за бутон "Анулиране на хода" и т.н.
е
По 1, 2, и 3 точка интересни идеи . Мислех да го правя по друг начин . За бутоните да използвам схема за матрична клавиатура - 8 реда на 8 колони= управление на 64 бутона колкото са и нужни.
3. Предлагам ти да буферираш изходите за да имаш по-голяма свобода в изходния ток пък и с елементарна схемичка ще можеш да регулираш силата на светене за да виждаш през деня без да ослепяваш през нощта

. Освен това с малко добавени диоди можеш да увеличиш светодиодите до 8 на квадратче, и в средата на страните, с тази идея в главата написах 8 колони/реда а не 9.
По точка 3. Мисля че 64 светодиода са достатъчни. в книгата за мироконтролерите на млад конструктор имаше схема как с 4 I/O може да се управляват 12 светодиода. С 9 I/O на същия принцип ще могат да се управляват повече от 64 светодиода . Това е повече от достатъчно.
Това означава че 25 I/O ще са достатъчни за да се осъществи схемата.
4. Шахматната дъска я виждам като печатна платка за да ти развърже ръцете. Върху нея се залепва подходящо нашарено фолио, може и от домашен принтер. Така фацата става свободноизбираема

. На платката са запоени ЛЕДовете, датчиците, буферите и допълнителните диоди - двустранно. Останалото е по-добре да е отделно.
5. Датчиците: Индивидуалният код за всяка фигурка е страхотен ама го запази за Model 5.0 De Luxe

. Mагнитните най-много да те ограничат до фигурки от преносим шах. По-добре е капацитивни - представляват подходяща "рисунка" върху платката, под фигурите е залепен метал (алуминиево "тиксо" напр.), четат се без допълнителен хардуер. Обаче аз съм съгласен с теб, че бутона му е майката: натискаш за да кажеш "вдигам фигурата" и пак натискаш за "поставих фигурата" със съответното светване на ЛЕДовете. Така компа няма да е виновен при недомислени или случайни ситуации. При натиск и едно "пиу" може да се чува

.
Със точка 5. съм напълно съгласен. Само с бутони трябва да се търси решение. Най-малкото защото няма да е нужно да се търсят и правят специални фигури с магнити или други подобни устройства. И най
обикновени шахматни фигури ще свършат работа.
6. Вариант бутони: супер ще е ако намериш кой да ти ги изготви еФтино във вариант "самозалепващо се фолио" ама това май е за Model2.0 и нагоре. Първоначално измисли какво еластично да има около тях за да не ги натиска фолиото от самосебе си. Имам предвид, че горната страна на платката е гладка а бутоните се подават от дупки (и светлината на ЛЕДовете).
По точка 6. Ще се изнамери някакво решение . Все пак е платка с бутони и светодиоди
7. Оттам нататък добре е да се ориентираш към USB свързване - да помагат колегите. Ще ти трябва и програмиране на контролера и драйвер за в компа - търси кой.
По точка 7. Задължително с USB . то днешните PC друго имат ли.
Ако не се оправиш с платката-дъска мога да ти нарисувам схемата въпреки, че не съм най-спеца пък и времето ми е кът.
Затова ще съм безкрайно благодарен!!!
За другия хардуер да помагат колегите а със софтуера май ще се оправяш сам - говоря от личен опит
След като си начешиш крастата и чудото проработи не забравяй да пуснеш 5-10 бройки сред познати на цена 1/3 - 1/2 от чуждите варианти за да ти дойде кефът за Model1.0
За бизнес въобще и не съм мислил . Правя я за собствена употреба. Ако успея въобще да я направя де.
Пък и няма това което търся . Или са DGT Electronic Chessboard и които трябва да поглеждаш и монитора . Това не ме устройва много. Предимството им е че могат да се свързват се най добрите
шахматтни програми като Фриц , Шроьдер , Чесмастер и други. но пък са безбожно скъпи.
тези дни открих и по евтино решение в e-bay на цена стотина лева -http://dreamcheeky.com/index.php?pagename=product&pid=8 но то ми се вижда доста измислено . пък и не се свързва с нищо освен със собствена своя си шахпрограма. Решението на
http://www.chessbaron.co.uk/chess-CMD2014.htm като че засега най ме устройва но и то е доста скъпо.
сега разглеждам LPC-H2148 PROTOTYPE HEADER BOARD FOR LPC2148 ARM7TDMI-S MICROCONTROLLER
а също и
LPC-H2214 HEADER BOARD FOR LPC2214 ARM7TDMI-S MICROCONTROLLER WITH 1MB SRAM AND 1MB FLASH MEMORY
също и PIC-USB-4550 PROTOTYPE BOARD FOR PIC18F4550 MICROCONTROLLER WITH USB
имат си всичко и достатъчно свободни I/O и USB и са готови намират се лесно в България трябва само да се изработи платката с Бутоните и светодиодите . И програмирането разбира се. Най- трудното
Определящо за проекта. Програмистите трябва да кажат с какво ще им е по лесно да работят и осъществят връзка с шахматните програми и микроконтролерите
Мисля, че ако не броим почерпките 100лв са повече от достатъчни за прототипа
и за последното предложение съм съгласен!!! [/quote]