Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Микровълнов датчик 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Микровълнов датчик
Едно време се ползваха в алармите на колите (може би и сега ги има). Имаше с една или две зони и т.н. Искам да използвам такъв вместо инфрачервен датчик за светване на лампи например, но да действа на по дълго разстояние - 10-30 метра. Доста търсих, но почти нищо не намерих като теория, схеми и най-вече параметри (даже и на готовите датчици) - работна честота, каква зона може да се установи като размери, колко устойчиво е на смущения и т.н. Някакви идеи или линкове по въпроса?
Вероятно най-добре ще е да взема един или няколко и да си поиграя, за да видя какъв ще е резултата.

Вто Сеп 02, 2008 1:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Преди години проектирах такъв. Моя докарваше чуствителност до няколко метра. Имах 2-3 заводски под ръка за сравнение и те бяха под 10 метра.
Говорим за датчици за аларми за коли. Мисля че с датчик с такова предназначение и конструкция не може да се докара работа над 10 метра.

Иначе имаше някакви насочени за по голямо разстояние. И не бяха хич евтини. Но много години не съм копал в тази област и съм забравил как се водеше този тип.

Вто Сеп 02, 2008 1:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
10 метра също не са никак малко, при положение че е усточиво на смущения. Ето един който го рекламират за 30 метра

http://www.voltimum.co.uk/news/3679/inf ... tches.html

Идеята всъщност е че хората искат да ползват така наречения UWB радар (1-3Ghz), но там нещата не са още изяснени - все още се продава само като развоен кит и т.н. Иначе отчита растоянием на теория до няколкостотин метра, май...

Та аз реших да опростя нещата и да ползвам микровълнов датчик от кола или 10GHz модулче от един детски скоростомер(в невъзможни идеи го бях поствал). И затова копая по въпроса.

Вто Сеп 02, 2008 2:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами това е май точно за твоята цел правено като гледам. Вземай смело. :)

Вто Сеп 02, 2008 2:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]