Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
ARM dev tools? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: arm gnu toolchain
@Dimitar
Библиотечката изглежда читава ;-)
Би трябвало да става да се ползва и с ОС и без РТОС, за разлика примерно от атмлеската пък и повечето за АРМ7 дето не стават нито с ОС нито без ОС ;-)

шопов написа:
нищо не съм писал за дебъгер; това според мен не е съвсем основна част на развоен пакет; освен това, gnu наборът от инструменти генерира изпълними файлове в elf формат, с dwarf дебъг информация; комбинацията elf/dwarf е установен от дълго време, де факто стандарт

Бе то за стандарт стандарт е, ма ща видиш колко мъка има на тоя свят ;-) Като за начало гледай да нямаш интервали в пътищата. Повечето дебъгери (ползвал съм 3-4) не успяват да се справят и не намират сорс файловете ако има интервали в пътя им. Подобен проблем има понякога и с туловете. На новата ми машина го няма, но преди си го имах, така и не разбрах какво, но се дънят много тулове и маке прави странни грешки и компилатора и линкера...

Цитат:
защо пакетът на codesourcery? защото включва подръжка на thumb2, т.е. armv7-m (cortex) ядра

Ми аз не знам що мислиш че само там има тулчейн... GNU туловете са едни и всички ползват едно и също за да си го прекомпилират за квото им трябва. Ако искаш пий вода директно от извора и си компилирай сам инструментите. Но аз ти препоръчвам yagarto - пичът само това прави следи като излезе нещо изтества го и го включва в тулчейна. И документация се стреми да поддържа и тулчейна му е нейтив и всичко необходимо като дебъгер/среда е дадено...

Цитат:
въпрос на избор; може би така съм свикнал; в никакъв случай не съм gnu или linux фанатик; освен това, ако човек не го мързи твърде много, gnu инструментите могат да се интегрират в някоя графична развойна среда, аз лично съм ползвал rowley crossworks (на такава ми казаха да работя, за което ми и плащат), знам, че и eclipse е такава някаква графична среда, но не съм я позвал - много ми е интересно да прочета ако някой тук я е ползвал, да сподели впечатления и опит; хубаво ще е да се чуят мнения

Ми Еклипс е нещо като "черешката на тортата" от опън сорс неща. Ако ползваш само текстов редактор, може да не ти хареса. Но иначе има толкова възможности, че просто е необятно. Постоянно излизат хиляди плъгини и разни доработки и дефакто може да го ползваш за какво ли не. Но специално за разработка на софтуер е супер удобен, улеснява те в организирането на проекта, комиплации, дебъгване, търсения, сравнявания, версии, бякъпи и кактото се сетиш. Всичко може да се интегрира към Eclipse. Аз последно много се кефя на CVS-a... Стъкмихме си сървърче и няколко човека от различни места бачкаме по общи сорсове и всеки през 5 мин. бърника някъде, но благодарение на Eclipse всичко се вижда и е супер удобно. Не като да дивееш по разни конзоли или пък да ползваш 1000 инструмента.

Цитат:
на мен цялото упражнение ми струва много труд и мъка, но крайният резултат, според мен, си заслужаваше, доволен съм

Ми мъка е... много мъка има в "отворения" свят. А ползите се усещат след доста време. Но има далавера и то голяма, особено ако бачкаш по-големи и по-сложнички проекти...

Сря Дек 03, 2008 3:04 pm
Профил

Мнение 
oпс... "This version of YAGARTO does not support the Cortex-M3 cpu".... сега го видях ;-)

Сря Дек 03, 2008 3:09 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: arm gnu toolchain
шопов написа:
... знам, че и eclipse е такава някаква графична среда, но не съм я позвал - много ми е интересно да прочета ако някой тук я е ползвал, да сподели впечатления и опит; хубаво ще е да се чуят мнения

Ти си свършил по-трудната част от задачата. Интегрирането към IDE е къде по-лесно. За Eclipse мисля, че е достатъчно да зададеш съответните environment variables. Както каза miro_atc интервалите в пътищата са проблем. При мен от тях се трови make. Аз също ползвам YAGARTO и не се главоболя с компилиране на компилатори. Но преди време бях изненадан неприятно от промяна в поведението на компилатора при преминаване към по-горна версия. При използване на:
#define PINSEL0 (*((unsigned volatile long * const) 0xE002C000))
Като погледна генерирания асемблер откривам, че навсякъде счита не само стойноста като volatile, ами и самия указател. И всеки път презарежда и адреса дори да го има вече изтеглен в регистър при предходни операции. А това презареждане при ARM е или четене от литерал пуул-а или две-три инструкции за зареждане в регистър на константа, която не може да се кодира в самата инструкция(както е в повечето случаи). Това поведение не се повлияваше от никоя степен от оптимизациите на компилатора. Претърсих документацията на gcc да открия някакъв ключ, който да определя специфична оптимизация - без успех. Пробвах различни начини да го излъжа в сорс кода - също без успех. Определено беше инициатива на компилатора. Например в един къс цикъл, където се полира някой хардуерен регистър, компилатора решава да запълва времето на процесора между полиранията със зареждане адреса на регистъра.
От скоро съм с инсталирана последната версия на YAGARTO с нея върви вече gcc 4.3.2 и този проблем го няма.

Та това е съдбата на ползващия опън сорс, особено на наготово билдвани инструменти.
Не знам дали това поведение на компилатора е било определено при билдването на toolchain-a или беше feature на по-новата версия. Тоест не знам дали ако сам си билдваш инструментите можеш да промениш нещо. Аз лично не мога да отделя време и за това. Макар че така опознаваш по-добре нещата и имаш по-голям контрол, нещо толкова желано от човек ползващ "bare metal", най-мъдрото в ситуация като горната е просто да си останеш на старата версия(ако я пазиш). Нещо което и всяко Windows dummy(като мене) може да направи.

Нед Дек 07, 2008 10:05 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2