Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
таймери и атмега8 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
woody написа:
Реконструктор написа:
Nikola Kirov написа:
При влизане и преминаване към вектора му прекъсванията хардуерно се забраняват автоматично.

Това сигурен ли си? Аз като идиот си ги забранявам в началото и ги пускам в края. :(

RTFM :)

Желязото ти забранява прекъсванията автоматично като влезе във вектор, иначе няма как да ти гарантира че няма да тресне друго (и после друго и т.н.). Ти като решиш че си готов да обработваш вложени (nested), ги разрешаваш. Обикновено самото прекъсване което си влязъл да отработваш си остава маскирано докато изрично не го потвърдиш (acknowledge). Излизането от прекъсване в масовите архитектури възстановява флаговете на прекъсване - демек пак ги разрешава.

Добре, остава теоретичният въпрос - какво се случва, ако обработката зацикли твърде дълго и причината за чакащото прекъсване отмине - например юзера си дигне пръста от бутона. Има ли прекъсване или не, след като свърши зацикленото?

Чет Юни 25, 2009 6:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Зависи от типа на прекъсването (edge или level triggered) и типа на interrupt контролера. RTFM отново помага.

Чет Юни 25, 2009 6:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мноо смешно! Никой ли не е чувал на какви пикове са способни потенциометрите?!
Връщам темата към корените и де, т.е. върнете се на стр.2 и прочетете michev и BONGO. След това аз (аутсайдерът) бих сложил нарастване в необходимата посока с максимално разрешената скорост но преди това бих проверил дали това нарастване не е прекалено голямо. Тази обработка ако е на ASM не би попречила на нищо.

Чет Юни 25, 2009 6:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе Рек що не вземеш да му резнеш достъпа до повечето раздели на бОНГО? Тоя човек има проблеми нещо с връзката с главния мозък. Знае не знае и дращи навсякъде където прецени че може да вмести някоя глупост.

Чет Юни 25, 2009 9:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Никола, че не разбираш от маси не пречи - няма нито да ти оправям платките нито да се надпиваме.
Че не разбираш от Пикове - никой не е съвършен.
Ама да не можеш да видиш къде е издънката и да задълбочаваш задълбаването...

Чет Юни 25, 2009 9:31 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Мисля че както вече се каза , не може да се пренаредят приоритетите, но тези имащи флагове, може да разрешиш I-бита и да забраниш всички други с изключение на тези който желаеш да се случат (като си запазиш сам статус регистъра). Не съм го правил , но така пишат учените.
Ако се стряскаш от пиковете от потенциометъра, монтирай си две пуканки бутони, за нагоре и надоли по скалата и страшния потенциометър отпада.Ето и един пример от братята :D
http://radiokot.ru/lab/controller/10/
Ако поразбирваш и от PID (а не като мене)......

Чет Юни 25, 2009 9:56 pm
Профил

Мнение 
Цитат:
Точно същото си правя в момента. Smile С mega88 и WinAVR. И не знам защо трябва да ползваш прекъсване за намаляване/увеличаване на стойността - просто в основния цикъл на програмата си прочитай регистрите на PWM таймера (можеш да го правиш винаги) и действай.

Реконструктор, харесева ми идеята и така мисля да го направя.
Относно потенциометъра - това е готово изделие с изгоряла PWM част (не е с контролер) и идеята е да се замени PWM с микроконтролер. Потенциометъра няма как да се премахне или замени с нещо друго, тъй като това е свързано с механични промени (които няма да се случат :D ).

Поздрави,
Мичев

Пет Юни 26, 2009 11:00 am
Профил

Мнение 
а с какво е реализирано? ако е с нещо от рода на tl494-при тях тези работи май се правят точно с кондензатор( интегрираща група). Кажи подробности.

Пет Юни 26, 2009 12:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2