Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
инвертор за 3-фазен мотор - как работи? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение инвертор за 3-фазен мотор - как работи?
и по точно - как работи инвертор (1фазен вход, трифазен изход) с малък филтров кондензатор?
При голям кондензатор входната част е изправител, при малък кондензатор - импулсен стабилизатор? Как се постига добро косинус фи?
Математиката съм я позабравил, но може би някой ще съумее да го обясни без сложни формули ?
поздрави

Сря Яну 09, 2013 11:53 pm
Профил

Мнение Re: инвертор за 3-фазен мотор - как работи?
Не разбирам точно какво значи малък и голям кондензатор. По принцип освен да се изправи мрежовото напрежение и после да се инвертира с някаква мостова схема не виждам по какъв друг начин може да работи един инвертор.

А относно това, което споменаваш за импулсен стабилизатор и как се постига добро косинус фи, най-вероятно имаш предвид активна схема за корекция на фактора на мощноста. На английски се води PFC (Power factor correction), най-добре просто потърси за active PFC с гугъл и ще видиш за какво става въпрос.

Чет Яну 10, 2013 4:44 pm
Профил

Днеска пак позачетох из мрежата (всъщност - повечето неща от тая техника са ми мътни , и затова попитах тук, май темата беше за раздел "академия").
При 3P-3P инверторите се говори за кондензатор 10 микрофарада при инвертор 10-15киловата. Не знам какви са "стандартните" стойности, но доколкото схванах - "малките' са около 2-5% от големите. В някои писания се говори за управляем входен изправител, но не можах да схвана смисъла му- може би нещо на тема спиране /рекуперация. Интересното е , че смущенията в мрежата намалявали доста (инвертор с "малък" спрямо инвертор с"голям" кондензатор).
За 1P-3P изглежда не стоят така нещата - било перспективно,ставало, но да речем за битови задвижвания,например пералня. Има проблеми - например непостоянен момент . И изглежда точно тук факторът на мощността не е особено добър.
active PFC ще потърся, стана ми интересно.

Чет Яну 10, 2013 6:38 pm
Профил

ммм не знам за други но нещо въпроса ти не е много свързан. Дали ще е 1-3 или 3-3 принципно няма съществени разлики, само тая дето в едната изправителя ти е 3 фазен а в другата монофазен. От там и ралзиката в натоварването на входа и изискванията към филтриращите кондензатори. При 3 фазен изправител пулсациите са с по висока честота, съответно кондензатора може да е по-малък. Дали е битово или индустриално няма значение, въпроса е в мощността. Не се използва за големи мотори просто защото натоварва неравномерно мрежата изправителя е по натоварен чисто като ток през компонент де и може би смущенията са по осезаеми, най вече заради по голямата консумация от една фаза.
Това дали изправителя е управляем или не зависи от това как е реализиран самия инвертор. Ако говорим за рекуперация нещата са съвсем различни.
Фактора на мощността е номрлано да не е добър ако се позлва просто обикновен диоден изправител, но тов апък няма нищо общо с непостояния момент.
Струва ми се бъркаш различни понятия и проблеми, може би четеш на език който не разбираш много добре.

Чет Яну 10, 2013 6:50 pm
Профил

Сигурно бъркам страшно много неща.
Цитат:
При 3 фазен изправител пулсациите са с по висока честота, съответно кондензатора може да е по-малък

Мисля си ,че второто не е следствие на първото, както и да е.
Под малък и голям кондензатор се разбира промяна в схемотехниката и най вече алгоритмите - 95% разлика в кондензатора (за стар и нов 3P-3P инвертор) си е сериозна промяна.

http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/31196/TMP.objres.127.pdf?sequence=1
това четох днеска.

Чет Яну 10, 2013 7:20 pm
Профил

Според мене това което описваш е един инвертор с пасивна и един с активна корекция на фактора на мощноста. Този с пасивната има филтър състоящ се от голям кондензатор, индуктор и разни други такива на входа, които поне малко да оправят косинус фи-то. Другия може да мине с по-малък кондензатор на входния филтър, защото след него има активна PFC схема (някакъв вид импулсно захранване), което се грижи да черпи ток във фаза със напреженито.

Чет Яну 10, 2013 8:03 pm
Профил

ToHu e прав , че май съм забъркал голям тюрлюгювеч и в постовете и в главата си. Всъщност се нядявам да намине някой разбиращ и да поизясни нещата.
3P-3P с малък кондензатор звучи логично, има мощност във входа и
алгоритмите сигурно могат да се преориентират, след като са се проявили нови изисквания - по-евтини кондензатори с по-дълъг живот, по добър фактор на мощността.

От друга страна - 1P-3P си е на много места неизбежно, та се опитвам да разбера - някой произвежда ли такива, какви са им недостатъците и кога могат да се преглътнат.

Чет Яну 10, 2013 8:46 pm
Профил

Ако те интересува има ли 1-3 инвертори отговора е ИМА http://www.elinvent.com/index.php?m=756&lang=1 ето ти едни такива, естетсвено е да има тъй като има много малки двигатели които с еуправляват честотно, кой ще пуска 3 фази за 200 W мотор.
Нямат недостатъци, като имаш малък мотор вземаш такъв, аз изобщо не знам има ли 3-3 за такива малки мощности, това вдига цената а е напълно излишно.
Само да спомена, тия на елинвент не ги препоръчвам, просто това е първото което ми попадна. Инвертори се предлагат от всички по големи фирми, телемеханик, сименс, шнайдер и още един куп.

Чет Яну 10, 2013 9:08 pm
Профил

Цитат:
От друга страна - 1P-3P си е на много места неизбежно, та се опитвам да разбера - някой произвежда ли такива, какви са им недостатъците и кога могат да се преглътнат.

извинявам се , имах предвид - с "малък" кондензатор.

Чет Яну 10, 2013 9:27 pm
Профил

това което казваш малък кондензатор РАДОЛИН е писал по горе "power factor correction"
или на прост език - импулсно.... освен корекция има и предимството което казваш ти - малък кондензатор
при стандартен 3 фазен изправител. фазите се застъпват предостатъчно и дефакто може и без кондензатор, но слагат за филтър
при 1 фаза обаче изправеното напрежение слиза до 0 , а ток към кондензатора тече само за кратко време при върха на синусоидата, при което в паузата между 2 полувълни ток не тече, тогава кондезатора захранва устройството между двете полувълни, за това трябва голям кондензатор
когато се ползва PFC кондензатора може да е малък, защото "импулсното" зарежда кондензатора почти през цялото време на полувълната, при което паузата без ток между полувълните става много по малка

такава схема съм срещал на много места, по скъпите компютърни захранвания също я имат, често дори и малки захранвания за лаптоп

Чет Яну 10, 2013 10:09 pm
Профил

nik, с някои неща съм съгласен , с други не.
Не съм гледал схема на захранване с активна PFC, но мисля ,че компютърът и моторът са твърде различни, съответно и PFC тук би било нещо много по-сложно (както моторът е много по-прост от компютър) .

Нека се отклоним за малко - колко е кондензаторът в инвертор, който познавате(и какъв е инверторът)?

Чет Яну 10, 2013 10:26 pm
Профил

мога да ти кажа за мое pfc: за 1500 Вт - 4.4мкФ. Реално много зависи обаче от входния (мрежовия) филтър. В моя случай ( с доста приличен мрежов филтър) може и с <2.2мкФ.

Стефане, тази работа не става така, както си я замислил. Фани и прочети какво точно прави PFC-то, как се правят инвертори и т.н.. Двете нямат почти нищо общо.

Чет Яну 10, 2013 10:32 pm
Профил

stefan63 написа:
nik, с някои неща съм съгласен , с други не.
Не съм гледал схема на захранване с активна PFC, но мисля ,че компютърът и моторът са твърде различни, съответно и PFC тук би било нещо много по-сложно (както моторът е много по-прост от компютър) .

Нека се отклоним за малко - колко е кондензаторът в инвертор, който познавате(и какъв е инверторът)?

товара след кондензатора няма значение колко е сложен
принципа е идентичен и най често PFC работи самостоятелно, без значение какво има след това, инвертор за мотор или компютърно захранване или нещо друго, PFC дефакто е изправителя който осигурява постоянното напрежение за следващото устройство без значение какво е то

Чет Яну 10, 2013 10:33 pm
Профил

dan,
- нищо не замислям :-) , само опитвам да се образовам.
- твоето PFC е за какъв товар, или е част от инвертор?
nik,
"PFC работи самостоятелно, без значение какво има след това.."
Ако крайният товар изисква еднофазна синусоида 10херца 220волта , как PFC осигурява добър фактор? Схемата ще е същата като на компютърно захранване?

Чет Яну 10, 2013 10:55 pm
Профил

PFC е на входа, след греца на захранването и осигурява постоянно напрежение към следващата схема, ПФЦ прави корекция на консумирания ток от мрежата до кондензатора а не на тока който отива по нататък

Чет Яну 10, 2013 11:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща