|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:09 am
| Автор |
Съобщение |
|
elektronchika
Ранг: Популярен
|
 проблем с ULN2003
не знам колко от вас са използвали тази ИС, поне на мен до преди няколко седмици ми беше непозната. Представлява 7 "високоволтови" (50В) инвертора, на които входното им може да е от 2,5 до 5В. Проблема е че на изходите им не получавам правоъгълни импулси а някакви смешни аналогови сигналчета. На входа й подавам бих казал идеялни правоъгълници. Прикачвам и схемата, в която е ползвам - управление за стъпков мотор. В него се използва ULN2803, но тя има 1 инвертор повече, т.е. 8, но на мен ми трябват само 4 и затова си взех 2003, която е двойно по-евтина
|
| Съб Дек 24, 2005 1:59 pm |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Провери правилни ли си я свързал.
|
| Съб Дек 24, 2005 2:06 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
"идеялни" -> идеални електорнчик
Подал ли си +24V на двигателя,този чип е с изход с отворен колектор. Ако очакваш без двигателя да има нещо на изходите разбира се няма да има.
|
| Съб Дек 24, 2005 2:21 pm |
|
 |
|
elektronchika
|
съжалявам, явно съм допуснал грешка в идеАлните
разбира се че съм закачил двигателя на изходите и много добре знам какво е изход с отворен колектори и че без закачен двигател няма да стане. и да, имам 24В подадени на двигателя. няколко пъти проверих дали всичко ми е свързано наред. След като пробвах различни компинаций за свързване на моторчето, стигнах до там, че сега се върти, но изпуска по някоя стъпка, което не ми харесва. И най странното е че сега само на един от изходите на ИС-ката не са хубави правоъгълниците. На другите са горе-долу добре.
|
| Съб Дек 24, 2005 3:01 pm |
|
 |
|
IceBurn
Ранг: Минаващ
|
Аз преди съм я ползвал със стъпкови матори от 5.25" флопита и нямаше проблеми. Изтъваше стъпки единствено когато честотата на стъпките стане прекалено голяма (т.е. ъгловата скорост е по-голяма от тази на която е способен мотора).
|
| Съб Дек 24, 2005 3:09 pm |
|
 |
|
elektronchika
|
и на ниски и на високи честоти го прави това. Същата схеми си ползвал, така ли?
|
| Съб Дек 24, 2005 3:28 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Това по скоро прилича да не си свързал правилно двигателя. Пак провери свръзването.
|
| Съб Дек 24, 2005 3:28 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
къде е вързано краче 8, респ. 9 на ULN-a?
ако и на ниски честоти не реаботи като хората, стъпковия двигател най-вероятно се управлява по друг начин
|
| Съб Дек 24, 2005 3:34 pm |
|
 |
|
VANK
Ранг: Ориентиран
|
1. Провери дали си свързал 9-то краче към маса
2. Махни двигателя и сложи товарни съпротивления (от изходи 15,16,17,18, примерно 3ком), към захранване. Гледай на тях какво се получава, трябва да имаш хубав сигнал.
Ако не е така, сменяй чипа! Ако сигналите са читави, значи с двигателя нещо не е наред- или не се управлява така, или е повреден.
|
| Съб Дек 24, 2005 5:22 pm |
|
 |
|
elektronchika
|
краче 8(9) ми е свързано към маса  пробвах с 3 двигателчета. сега(по-точно след няколко дена  ) ще пробвам и със съпротивления на мястото на намотките на мотора.
|
| Съб Дек 24, 2005 7:05 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Интересно ако беше едно двигателче д речем че не е точно стъпково, т.е. се управлява по друг начин, ама с 3 ........без товар на моторчето не трбва да имаш проблеми при ниски скорости, а изтърването на стъпки е съвсем нормално в тая схема на управление според мен, но само при натоварване. Ако искаш надеждно управление трябва да си гарантираш стръмен фронт на импулса, PWM, токов генератор за малки мощности, или просто резистор към по високо напрежение, всичко това подобрява стръмността. Но без товар или с малък не би трябвало да имаш проблем.
|
| Съб Дек 24, 2005 8:58 pm |
|
 |
|
elektronchika
|
започнах да пробвам различни комбинаций на изводите на мотора (само 4-те, крайните, средните са си на 24В) и при едната моторчето се завъртя без без да изтърся стъпки и импулсите си станаха нормални - само малко отскоци има в горната част на импулса. При честота 60-70Hz вече започва найстина да изтървя стъпки. И искам да питам дали тази честота е добра - ниска ли е или висока за едно маломощно стъпково моторче?
И още един въпрос - чувал съм, че за да се увеличи якостта на стъпков мотор ако е за номинално напрежение например 10В, то да се захрани с 50В, но тога през намотките му да се ограничава на номиналният му. Така тока нараства по-бързо и се получава по-голяма якост. Има ли такова нещо? На мен ми звучи логично.
|
| Сря Дек 28, 2005 3:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами а по горе това се опитах да ти кажа, за да е добър фронта ти трябва токово управление, обикновенно това се прави с PWM, но ако моторчето ти е малко и не гълта много може с геератор на ток с един транзистор, подобрението е значително.
PWM ма и друго предисмтво, можеш да го управляваш в микростъпка, но пък ако вържеш един DAC на токовия генератор същатат работа, за малки мощности дори може да ги драйваш с Усилвател. Микростъпката обаче не гарантира изпълнение на стъпките, там вече си е добре да има обратна връзка.
А за честотата, 60 Hz ... това какво иде, 3600 стъпки в минута ...........ако етолкова не е много.
|
| Сря Дек 28, 2005 7:18 pm |
|
 |
|
elektronchika
|
не е много, но нормално малко ли е? за сега се спирам на варианта с генератор на ток с транзистор. четох в нета и останах с добро впечатление  [/quote]
|
| Сря Дек 28, 2005 7:53 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами принципно колко е нормално пише на смиа ти двигател, но примерно за малко двигателче обикновенно номограмата момент/скорост отива до към 3000 об/мин, не е гаранция че всички ще се въртят с толкова но според мен всяко трябва да стига поне 1000. Най -добре му изрови описание от производителя. 1000 rpm ако ти е 1.8 градуса са си доста висока честота, над 3 khz. Осцилоскоп имаш нали, все пак с нещо ги гледаш тия импулси, та виж какво е напрежението, и по интересно измери тока. Тия транзисторчета в ULN аз много вяра им нямам, ползвал съм ги замо за нискочетотни истории, тук ти трябва висока скорост, и ако си на номинално захранване ниско Vsat а то при тях май не е много ниско.
Виж пусни го на 24 или 30 V колкото там държи ULN, и му сложи генератор на ток.
|
| Чет Дек 29, 2005 1:06 am |
|
|