|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:44 pm
| Автор |
Съобщение |
|
stewie
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 5:18 pm Мнения: 381 Местоположение: България
|
 От прототип към продукт
Здравейте Предстои ми да тествам първия си прототип в реални условия, и ако е успешен, ще ми бъде възложена задача да направя няколко изделия. Броят е малък (около 22), но ми е първи истински проект все пак. Искам да събера малко чужд опит относно пътя от платка (стрипборд) на бюрото до истинско изделие. От моята камбанария стъпките са: 1. Изработка на платка за прототип? 2. Дебъг... 3. Дизайн на платка (опит - минимален с Алтиум и орел кад) 4. Дизайн на кутия (опит - никакъв) 5. Поръчка и направа на платка (SeeedStudio, Китай? Кое е по-добре - да запоят компонентитев завода, или аз да го направя за да съм сигурен, че ще работи?)
6. Сертификация - няма нужда
7. Документация на код и на хардуер (добри практики?)
8. Обслужване?
9. Един куп неща, които не съм предидил
Ще се радвам на всякакви съвети. Също така ме интересува до каква степен е ок да се използва готова платка в изделие. В моя случай използвам Nucleo F303K8, и вместо да правя схема и за микроконтролер, смятам да сложа цокъл и да си ползвам Nucleo-то, още повече, че си има и кристал, и ST-Link, че и лампа да свети. Благодаря
|
| Пет Сеп 20, 2019 4:29 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: От прототип към продукт
Ами отговорите на тия всички въпроси сигурно ще заемат 100-на страници и за да са пълни някой ще трябва да се чеше по главата две три седмици щото много неща изплуват в главата като дойде време да мислиш за тях, ама така в аванс лично аз поне не се сещам  1. Платката за прототип, не е съвсем ясно какво те интересува, но според мен имаш два варианта, или я пускаш някъде у нас избора не е огромен, или я пускаш на някой от китайските сайтове, там избор голям, има тема само за това в Обяви, мисля информацията е изчерпателна. като цяло забрави да праивш една платка за тест, колкот за прототип, и след това друга, загуба на време а и не само. За прототипа пускай платка с размери, форма и спецификация каквато очакваш да имаш в готовото изделие. 2. За дебъг тук пък съвсем не знам какво очакваш да ти се каже, аз нищо не мога да кажа, малко като с дълбока мисъл, отговора е 42, остава да разбереш какъв е въпросът  3. Тук вече насоки много могат да се дават, това че имаш малко опит .. никой не се е родил научен и с опит. Ако питаш за продукт, аз не съм правилният човек, все още съм на Protel 99SE, но и толков ами се налага да правя. Каня се от известно време да подхващам ментора ама само си се каня, то е свързано с това че последните години рядко правя нещо в тая насока. Моето мнение е че ако хващаш нещо, хвани се с нещо което ще ти върши работа и за в бъдеще. За мен това не са малките фрее софтуери, Altium, pads, Alegro, Orcad това не е редът на предпочитание,просто така ми дойдоха. pads и Alegro се изпзолват основно за сериозни неща, такива които на Altium няма как да станат, или ще е по-скоро късмет. 4. Е тук вече мога да изпиша хиляди страници. За малки бройки, а и за средни бройки, ако няма нещо което изисква къстъм кутия моята препоръка е да търсиш нещо стандартно, което с някакви модификации да ти свърши работа. Понякога това е невъзможно, тогава имаш три пътя при малки количества : вакумно формовани детайли, RIM /уретани/, листов материал. Първите две изискват някакъв тулинг. Тук има колега който като че ли успешно усвои RIM и май си ги прави сам. Вакумно формованите кутии са лесни,за не големи има и къде да ти ги направят, то и за големи има ама .. но имат лимитации като конструкция и затваряне. Металните също си имат техните лимитации, най-вече от към форма, ако търсиш херметичност, или малки размери. Както казах мога да изпиша хиляди страници та по -добре ако имаш конкретен въпрос задай го. 5. Виж 1 .... 7. И тук нещата са много обширни. За кода има кой да ти отговори. За хардуера стандартна техническа документация, 3д модели на кутии и т.н., чертежи на тия модели, спецификации, технология ако някъде има нещо специфично което не е ясно. Чертежа не предполага изгледи, чертежа предполага размери, материали,финиш, допуски, грапавости, сглобки, означения и оразмеряване на заваръчни шевове, места на точкови заварки и т.н. На платките нещата са хем п-лесни хем не, за прости платки разбирай 1-2-4 слоя, може да минеш само със слоевете, и тов акоето излиза от када, но е добре да документираш и стака, това е добър навик, дори и за проста двуслойна /нещо което и аз самия често не правя щото била проста двуслойка/ 8. Е тук пък ... значи облужването трбява да е някъде малко преди 1, да речем -3 или -2 ... когато проектираш едни от основните неща за които мислиш е как се използва, за какво се използва, как се обслужва, как се сервизира, кой го използва, кой го сервизира. Има голяма разлика ако правиш изделие което ще се използва и обслужва от немец, италианец или мексиканец, за арабески, негри и др. подобни няма да говорим че там и дълбока мисъл не може да даде точен отговор. п.с. изпозлванеот на готов модул лично според мен може да е оправдано, ако това е модул в някакъв индустриален и доказал се стандарт, COMe, PC104 и др. подобни, или пък е нещо пакетирано в стандартен корпус, имаше навремето такива с 8086 и 80386 в DIP. Иначе лично моето мнение е че не е добра идея.
|
| Пет Сеп 20, 2019 6:36 pm |
|
 |
|
syscop
|
По т.3 - ако не е нещо много специално в общия случай няма значение какъв продукт ще използваш. Най-добре този с който се справяш добре. Друг е въпросът дали не трепеш мухата с топ...
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Сеп 20, 2019 6:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Тук не съм съвсем съгласен, не е въпросът за конкретният проект а за навика и уменията, защо да си губиш времето да изучаваш нещо лимитирано, или да кажем по-точно трудно за работа или неудобно за големи проекти, когато можеш да придобиеш навик и да изучиш нещо което ще ти е полезно и за вбъдеще. Съжалявам че навремето не се хванах с ПАД-са, най-вече защото нямаше от къде да го взема, но имаше алегро, което също не е зле за сериозни неща. Същот е и със софтуерите за механичен дизайн, защо ти е да учиш солид или inventor ами защото утре ще трбява да начертаеш нещо с малко по-сложна форма, или малко по-комплексно и всички фрее продукти, които не са и инженерни по принцип няма да ти свършат никаква рбаота, и пак ще опреш до тях ама ще си си губил времето да разучаваш нещо друго. И ако за Пад-с може да кажеш че това е доста сложен и комплексен продукт със странни хрумвания, то при много други софтуери не е така, примерно да разучиш солид или инвентор не отнема повече време от колкото гугъл скеч и др. подобни, дори обратното, същот е и за Алтиума и Оркада, какво им е по-сложното от Протеуса или някой от другите ?
|
| Пет Сеп 20, 2019 6:55 pm |
|
 |
|
syscop
|
Ако знаеш какво правиш почти няма значение какво използваш. Кад-а няма да мисли вместо теб! Има малки изключения, където лафа "и а мога, и тате може, но козата си сака пръч...", важи с пълна сила, но в повечето случаи не е така. Пълна лудост да ползваш например mentor expedition за pic/avr с два светодиода. Не че не може, може. Ами ако трябва този продукт да го купиш? п.п. Pads от поне 20-тина години има учебна версия. Два месеца се чудиш що за човек е измислил изчадието, после каквото пипнеш друго псуваш как може да не са предвидили това или онова 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Сеп 20, 2019 7:06 pm |
|
 |
|
michev
|
Според лицензното споразумение, не можеш да влагаш техните нуклеота в комерсиален продукт.
|
| Пет Сеп 20, 2019 8:59 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Syscop, не е баш така. Вземи някой засукан кад, дори и добър, примерно про инж и отиди някъде с модела да ти изработят нещото, знаеш ли кога ще стане, почти никога. Дори и с инвентара е така. Производителите не наливат пари в нещо дето не е популярно, не е като при pcb да изкараш гербер и да ходиш където ти скимне. Всичко що е различно от машинен елемент за струг/фреза който може само по 3д да се работи не става да се дава в не активен формат, разбирай експорт в степ, игис, парасолид и подобни. Два примера, шийт метал, за който много ко структури губят време да правят разгъвки, и за чий, да може после някой от тях да прави 3d. Каква ще е призмата, какъв ножа, какъв е к фактора на материала, на коя машина ще се прави... Как може да правиш огъвки без тия неща, никак, правиш някой реже огъва и почва корекции... винаги давам шийт метал на солидския модел, и на ръка всичко това става за няколко часа или дни, зависи колоо голям е модела, със скрипт става за минути. Пример две, даваш модел за матрица, ти си специалист, правил си 186 и си предвидил всичко...да ама хуй муй не иска наклон 2 градуса а 3.5, не му харесва как си трупал обем около колоните има си негова идея, иска тук таме да промени нещо... като има наивен солид директ о работи с фючърси те, ако има степ почва всичко от 0....
|
| Съб Сеп 21, 2019 1:25 am |
|
 |
|
syscop
|
ОК, всяка работа си има тънкости, някой път се налага да се съобразяваш с най-различни условия. В конкретния случай, колегата има да прави нещо, което изглежда на пръв поглед не толкова сложно. Той не е дал кой знае какво инфо, ама щом ще слага готов дев борд...
|
| Съб Сеп 21, 2019 9:12 am |
|
 |
|
stewie
|
@mitchev, благодаря. Трябва да ги чета и аз тези неща, не да чакам да ми ги каже някой...
Като цяло изделието е просто - един сензор за въздушен поток с I2C изход, един STM32F303 с модбус интерфейс, един MAX485 и захранване, схема за рестарт и няколко конектора. Продуктът няма да бъде комерсиален, в смисъл че няма да се продава - ще се ползва само в завода, в който работя.
Смятам да ползвам Алтиум, не че не може с Circuit Maker, но Алтиум е доста търсен от работодателите (с мисъл за бъдещето).
|
| Съб Сеп 21, 2019 1:27 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами по-добър избор е от циркуит мейкър или протеус. Мен в pads ми харесва концепцията, конкретно начина на правене на компоненти и библиотеки, сигурно за някои изглежда извратен но доколкото го разгледах идеално ми пасва на мисленето, но за сега само тая част съм разгледал. Алегро то също е търсено, но предполагам не в БГ, там рядко се прави нещо което да го изисква, а алтиума е по-евтин. Ами за тая цел тоя stm доста овъркил, с хардуера не е като с каьовете, ама пък ако ти пасва на концепцията... Тая работа може да я свърши всеки 8 битов контролер. Модбъса ти ли го пишеш или използваш готова библиотека?
|
| Съб Сеп 21, 2019 3:59 pm |
|
 |
|
stewie
|
Греда с Алтиум, няма пари за лиценз... Ще се ориентирам към KiCad или някой друг безплатен софтуер. От гледна точка на работодателя няма смисъл от закупуване на лиценз при условие, че ще правя платки от време на време само. От моя гледна точка, това е много жалко, защото Алтиум се ползва доста в индустрията, ама това е положението.
Модбуса го пиша аз, но доста орязано - саму фукция 4. STM32 действително е овъркил, но предлага доста хардуерни улеснения като таймери за модбус и CRC, няколко 5-волтови входове и STM Cube за лесна конфигурация. Другата причина за ползване на STM32 е, че имам опит само с него и PIC.
|
| Вто Сеп 24, 2019 2:32 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Идея:
За PCB консервативната Мента ми предложи: В момента нямам време за по-подробно търсене, но по спомен имаше к'ви ли не неща.
|
| Вто Сеп 24, 2019 3:05 pm |
|
 |
|
kalata23
|
Ментата е много хубаво нещо, особено със спрайт.
|
| Вто Сеп 24, 2019 3:36 pm |
|
 |
|
syscop
|
Или с мастика...
|
| Вто Сеп 24, 2019 3:50 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами вземай някакъв стар Altium. Примерно Summer 09 и го лекувай. Лекарството е промяна на два байта в изпълнимия файл + лицензен файл. Нищо че е стар, нещата са същите (новите версии просто имат допълнения). Едва ли някой може да те спре да се учиш у вас. Circuit Maker пак е на Altium, би трябвало интерфейса да е подобен. До колкото знам е безплатен и орязан откъм удобства.
|
| Вто Сеп 24, 2019 3:57 pm |
|
|