Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Регулируем постояннотоков усилвател 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Регулируем постояннотоков усилвател
Здравейте!
В момента работя по един проект за магнитометър. За да не се губи време с проектиране на усилвател за сензорите, ре6их да потърся интегрална схема, която да има регулируем коефициент на усилване и да е за постоянен ток. не е необхóдима голяма мо6тност, т.к. после 6те се вклу4ва АЦП. 6те ми трябжа само по-висок коефициент на усилване по напрежение(и това да се регулира цифрово или с един аналогов сигнал). не знам дали много добре обясник какво търся, но 6те се радвам на всяка помо6т :D
поздрави и предварително благодаря!

Сря Авг 16, 2006 11:51 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
http://www.maxim-ic.com/DigitalPotentiometers.cfm

слагаш го в обратната връзка на операц. усилвател и си контролираш усилването(има и комбинирани оп.амп + прог. ресистор). ако правилно съм те разбрал де...

Сря Авг 16, 2006 1:22 pm
Профил

Мнение 
ами и да и не. това, което ми дава6 като линк е готино, но пак, например, изхода 6те трябва ръ4но да се балансира(офсет напрежението). затова идеята ми бе6е хем регулируемо, хем вътре6на компенсация и балансиране.
но пак мерси за линка :)

Сря Авг 16, 2006 1:34 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Виж този ОУ:
AD602JR - VARIABLE GAIN AMP IC
$27.68 в К-1 електроник

управляваш усилването с +/- 1V max от -10 до +30 dB

Сря Авг 16, 2006 2:14 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
бе не ръ4но бре!!!!
от АЦП като имаш препълване.. подаваш от контролера сигнал и намаляш усилването...докато величината е в границите необходими да точно измерване.....

Сря Авг 16, 2006 2:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dr.UmriGo написа:
затова идеята ми бе6е хем регулируемо, хем вътре6на компенсация и балансиране.

ако съм те разбрал правилно, искаш кръгъл квадрат. автобаланса автоматично изкарва усилвателя от категорията "посотянотоков". моят съвет - накъсваш сигнала още на датчика със някакъв аналогов ключ и усиулваш променливотоково. това е единствения начин да нямаш разни офсети, забрави за какъвто и да е автобаланс на постояннотоков усилвател, това е просто оксиморон.

Сря Авг 16, 2006 9:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Почти всеки сигма-делта ADC има PGA на входа си и оттам можеш да варираш с усилването от 1 до 127 пъти. Ако ти трябва по-голямо усилване, просто постави на входа постояннотоков усилвател с фиксиран коефициент на усилване. Ако и това искаш да регулираш, избери си ADC с входен мултиплексор и на различните входове подай сигнала, усилен по различен коефициент, напр 1 и 1000. Повечето ADC имат регистър, с който можеш да си избереш "отместване" в доста големи граници, при това прецизно, така че "настройката" също не би трябвало да ти е проблем.

Сря Авг 16, 2006 9:44 pm
Профил ICQ

Мнение 
Много мерси за отговорите. идеята да накъсам сигнала много ми допадна. направо срам ме хвана, 4е не се сетих сам :oops:
то и ИЦ-то по-горе ми хареса, но на4алството не хареса цената :D хаха, ама как да му преведа "с трици маймуни не се ловят"? :D :D :D

Чет Авг 17, 2006 12:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
"с трици маймуни не се ядат" ако не харесва кво ли ще каже за "с пръдня боя не се прави"?

Чет Авг 17, 2006 12:54 pm
Профил

Мнение 
Ами няма нужда от трици .... ама пак си тръгнал въпроса от средата да го задаваш. Значи, ак оискаш голям динамичен обхват регулируемото усилване е една възможност, друга възможност е логаритмичен усилвател, много елегантно решение, особенно като имаш и процесор който да обработва данните. А акогониш малък офсет и висока точност, не че с логаритмичен няма да сане, но какъвто и да е, има си усилватели с накъсване на сигнала, те сами си оправят офсета и не са безумно скъпи. AD имат хиубавинеща, ама повечето са на доста високи цени, в мого случаи неоправдано високи за апаратурата вкоято искашда го ползваш.

Чет Авг 17, 2006 3:27 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Най-лесното и най-евтино решение, което ми идва на ум е цифров потенциометър в обратната връзка на ОУ. В Комет има няколко вида, като най-евтиния е 2 лв!

MCP41010-I/P - Digital Pot, 256 steps, SPI, 10kohms, single ch

Пет Авг 18, 2006 12:26 pm
Профил ICQ

Мнение 
Накъсах сигнала от сензора (1кХз), но после не6то не мога да се оправя с разделителните вериги. пробвах ги какви ли не, и само с кондензатор, и с комбинации с резистор, не и не... или усилва само резките промени от сензора, или офсет напрежението се предава по стъпалата....
ако го накъсвам с по-висока 4естота 6алтера не ба4ка като хората...идеи?

Пет Авг 18, 2006 4:40 pm
Профил

Мнение 
Не схваюам какво и защо накъсваш, има ОУ с автобаланс на изхода, нямаш никакви проблеми с офсета, по точно едвали ще го направиш, а относно усилването то няма общо с нулирането на изхода, ако искаш го прави логаритмичен, както бих ти предложил аз, а ако искаш линеен с променливо усилване.

Пет Авг 18, 2006 7:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Не схваюам какво и защо накъсваш, има ОУ с автобаланс на изхода, нямаш никакви проблеми с офсета, по точно едвали ще го направиш, а относно усилването то няма общо с нулирането на изхода, ако искаш го прави логаритмичен, както бих ти предложил аз, а ако искаш линеен с променливо усилване.

Стига сте лъгали човеко, бре!
На него проблемът му не е с дрейфа на усилвателя, съвременните ОУ са безумно точни за целта ( има и 10uV offset без да са чопъросани, автонулирани и т.н. ). Проблемът му е в дрейфа на датчика. И точно това трябва да се компенсира. Ако там ще се прави модулиране на сигнала, за да се избегне дрейфа, то трябва да се модулира МАГНИТНОТО ПОЛЕ преди датчика, а не електрическият сигнал СЛЕД него. Ама магнитен модулатор струва майка си и баща си и освен това е нелинеен и крив като п*чи косъм!
Пич, айде изплюй камъчето каква машина на времето правиш, барем се сетим за някоя полезна идея.

Пет Авг 18, 2006 7:51 pm
Профил ICQ

Мнение 
ами шефа ми има някаква идея да правя магнитомер, с който да изчислявам магнитното поле под повърхността на земята. знам че звучи налудничаво, но е възможно. проблема е, че той е скръндзав до побъркване, та ако може от днес за утре да го направя и нищо да не струва- най-добре. Идеята е следната: измерваме полето в поне две то4ки(една над друга) в даден момент, след което смятаме градиента и определяме по какъв начин се получава такова поле(изчисляваме нещо като магнитна карта). ама той не гледа, че едно такова нещо струва 10 000 евро, без да смятаме лаптопа, и ми прави живота черен. например днес маса време загубихме с един колега да го убеждаваме, 4е е трудно с 12 В. батерия да се направи +/- 12 В стабилизирано захранване. верно си е, че той е инжинер и по закон трябва да знае повече от мен, ама.... за пример мога да ви дам това, че искаше да включа Хол-сензор на мястото на бобината в металотърсач, който произвеждаме и да започнем да мерим магн. поле :D а за усилвател ползваме ТЛ064... щом металотърсачите работели с него- и това трябва да може :lol: :lol: :lol: та на моменти ми идва да зарежа всичко и да ходя да мия чинии в магдоналдс!
а техническия проблем сега е такъв: усилвателите не са никак балансирани и ако направя постоянно токов усилвател- най-малката пулсация на захранването например праща крайните стъпала в 0 или 1. и прокарах сигнала през аналогов шалтер тип 4016, като го накъсах с 1 кХц, и директно след шалтера всичко е ОК. само дето след първия разделителен кондензатор импулсите просто изчезват. ако включа по-голям кондензатор пък- тотално се сбърква всичко. и за това си мислех за някоя от всички тези нови ИС-та, ама както не знам къде и какво точно да търся :( истина е, че бях забравил много от теорията и трябваше да си поприпомня това-онова, но все още не намирам много адекватен изход от ситуацията. мислил съм си да ползвам сигнала от сензора като модулиращ и после да го усиля по най-дивашкия и бърз начин, но не знам какъв обхват ще имам( имам предвид в какви граници ще мога да меря). но идеята не е много удачна, по редица причини...
а съм в самото начало... :(

Съб Авг 19, 2006 12:43 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща