Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
моля, за спешна помощ/информация 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение моля, за спешна помощ/информация
Здравейте ,

Домоуправител съм на голям жилищен блок( х) в град (х) ,

Получихме предложение от телекомуникационна компания (лицензирана от комисията за регулиране на съобщенията) предлагаща търговски WiMAX услугите – безжичен интернет, телефон, наети линии, виртуални частни мрежи и MAN свързаност , да разположи базова телеком.станция на покрива на нашия жилищен блок. Много от живущите ( в това число и аз) са притеснени дали тази станция няма да се окаже вредна за съжителство.

По долу ще опиша параметрите на станцията , моята молба към вас е да "разкодирате "символи и значения за да мога и аз да бъда полезен към въпросите на моите комшии. Преди това да споделя оскъдната информация която успях да намеря из НЕТА.

Електромагнитното поле са вълни,които имат висока проникваемост и носят висока енергия в малко пространство. Проникват в абсолютно всяка клетка,молекула,структура на човешкия организъм,където тази енергия се предава,което само по себе си е изключително опасно,независимо колко малко е това количество енергия. Защото след повреждането на една клетка,има огромен шанс тя да не бъде заличена от защитните системи на организма,а да продължи този процес,водейки до ракови заболявания. Относно нормите е редно да се изясним, че те са въз основа на изследвания за краткосрочното въздействие на електромагнитните полета върху човешкият организъм.Доколкото ми е известно изследвания за дългосрочното влияние не са правени ( имам предвид 10 години ).За да събере наличната информация по темата, както и да провокира десетки нови изследвания върху биологичния ефект от използването на новите електронни уреди, Световната здравна организация (СЗО) завърши преди няколко години мащабно изследване в рамките на проекта "Електромагнитни полета" (Elektromagnetic Fields – EMF Project). Целта на начинанието бе то да спомогне за систематизирането на научна информация по въпроса и за създаването на достатъчно подробна база от данни, която да послужи за компетентни прогнози при навлизането на нови технологии в бъдеще.Амбициозната цел на Световната здравна организация бе с тази програма да бъде отговорено и на наболелия и все по-често задаван от гражданите въпрос за потенциалната опасност от развитието на ракови заболявания, в следствие влиянието на електромагнитни лъчения.България се присъединява към начинанието на Световната здравна организация през 1997 г., когато то вече включва съвместните усилия на 25 страни. Още тогава обаче нашите експерти се превръщат в едни от най-активните участници в изследванията, заедно със страните, осигуряващи най-много средства за обезпечаване на дейностите. Водещи в това отношение са Съединените щати, Великобритания, Германия и други. Причината българите често да бъдат избирани като партньори е най-вече в опита, който страната ни има в изучаването на електромагнитните лъчения. Но инф . от там все още няма

1. Ще бъдат стационирани 4 базови антени + електронна апаратура за която нямам никакви х-ки.

2. Честота на излъчване: - два дуплексно спрегнати честотни блока и технология FDD: Down link3566.0-3576.5MHz и Up Link 3466.0-3476.5Mhz.

3. Сила на излъчване :При максимално допустими по лицензия мощности за входа на антената на БС +35dBm / MHzи усилване на антената 21 dBi , реалните максимално възможни стойности са : +20dBm / MHz и 18 dBi , а за крайните станции при допустими +32 dBm /MHz и усилване на антената 21 dBi те са : +16dBm / MHz и 16 dBi . (моля за "разкодиране" на всички съкращения и символи)
Ще се опитам да прикача и някои графики по отдолу.
Имайте в предвид че :WiMAX мрежите ще бъдат в основата на 4G мрежите.Мобилен WiMAX реално ще се пусне в действие през 2008г., когато ще стане възможно ползването на телефон и интернет в движение чрез вградени чипове в мобилни устройства (PDA, преносими компютри, мобилни телефони).

Прикачени файлове:
Base_station_antenna.JPG
Base_station_antenna.JPG [ 57.96 KiB | Прегледано 2230 пъти ]
iziskvaniya_kam_planirane _i_izgrajdane_na_mrejata.JPG
iziskvaniya_kam_planirane _i_izgrajdane_na_mrejata.JPG [ 79.74 KiB | Прегледано 2222 пъти ]
za_granicite_na_chestotnite_blokove.JPG
za_granicite_na_chestotnite_blokove.JPG [ 63.4 KiB | Прегледано 2214 пъти ]
Съб Фев 24, 2007 4:56 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
По-добре на вашия блок отколкото на съседния.
Хем облъчването ще е по-малко за вас хем ще взимате пари.
dBm е децибел спрямо 1mW
3 dB 2 пъти по мощно.
30 dBm е 1W
33 dBm 2W
36 dBm 4 W

Относто опасноста:
Счита се че ЕМИ е дразнител а не дирекна опасност.
Като дразнител натоварва организма и в съчетание с други фактори,
другите фактори може по-лесно да доведат до патогенни изменения.
Тези високи честоти които карат водните молекули да трептят не могат да проникват в дълбочина.
Така че каквото ще става на кожата ще става.
Възрасните хора които по-принцип се сдобиват често с рак на кожата ще са рисковата група.
Особено ако денонощно живеят в стая с изглед към антената.

Съб Фев 24, 2007 7:35 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Най-добре ги изрекетирайте да ви снабдят с лични измерватели на полето за съответната честота (или поне един за домоуправителя) и с него да си мерите облъчването - щото с тия хартийки дето ви ги показват могат да ви мотаят както си искат.
Може да ги накарате да екранират най-близките жилища - има такива плочи от гипсокартони и разни мрежи също. А бе я да се охарчат малко - и така и така ни дерат яко с тия цени за мобилни услуги....
И сключете договор ,че ако се привишат допустимите норми на облъчвне , да бъде спряно съоръжението в срок до 24часа - трябва да стигне за дърпането на шалтера :) .
Контрола му е майката... Щото не се знае после какво могат да добавят после - тарикати разни.

Съб Фев 24, 2007 7:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Моето лично мнение е, че докато си писал този пост пред компютъра си погълнал енергия от EMF (от компютъра и монитора) колкото ако тази базова станция би те облъчвала два-три месеца. Все още, доколкото ми е известно, няма научни доказателства че това лъчение е вредно.

Между другото всеки ден като се разхождаш по улицата или като се печеш на плажа поглъщаш в стотитици пъти повече вредни лъчения. Да не говорим че неизброимо количество сателити ни лъчат отгоре с къде-къде по големи мощности. А за високите честоти всичко твърдо (стени, плочи и т.н.) е преграда и намалява интензитета доста - но по въпроса има по компетентни във форума които могат да го обяснят.

ji4ka ти сега да се разхождат като работници в атомна централа - със значки измерващи погълнатото колчество радиация :)

Освен това лицензираните фирми най-малко могат да си позволят да правят шмекерлъци - нали се сещаш че им отива лиценза и бизнеса. А поне за някой работи имам информация от първа ръка (а и предполагам коя може да е тази фирма - те между другото са две - ако не е едната ще е другата) - та брат ми работи в едната и знам как работят и знам как ги проверяват тия работи от ДКД - наистина сериозно и ги следят под лупа.

Съб Фев 24, 2007 8:29 pm
Профил ICQ

Мнение 
Cekins,
Мисля, че си прекалено голям оптимист за контрола в България. Контролират се тези дето "трябва" да сбъркат. За "свои" хора важат други правила.
Аз на приказки в техниката не вярвам - има си измервателни уреди за целта. Има си и норми които трябва да се спазват. И фирмите, ако искат да не ги гледат с подозрение , трябва сами да предлагат измерванията пред хората , щото иначе намирисва работата.
А освен на хората , ЕМВ влиаят и на близките електронни уреди - не си ли слушал наскоро ГСМ "връзката" по радиото?

Съб Фев 24, 2007 9:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
По радиото напоследък не ама я гледам на монитора от време на време :)
А за другото не му мисли, и това ще стане. Ние в България много обичаме да гледаме с недоверие на всичко. Моя интеренет е по безжична връзка и антената е "над главата ми" - живея на последния етаж и сме я сложили на покрива - само дето си мисля че преди да ме умори антената ще ме убие "простотията" и "мръсотията" която постоянно ни залива.

Съб Фев 24, 2007 10:56 pm
Профил ICQ

Мнение 
Все пак трябва да се прави разлика между лични/частни и промишлени/комерсиални проекти. При последните играят големи пари и когато се постави въпроса (човешки живот vs. печалба)? отговора не е много сигурен.
А от това същото ДКД дето го споменаваш един много "авторитетно" обясняваше как не можело да има четвърти ефирен ТВканал защото нямало честотен ресурс?! И това при условие че ефирните канали за ТВ са 3пъти повече от тези за УКВрадио. За какво например се ползва диапазона 470-860MHz? Аз на такива "експерти" не вярвам - всички там са мутренски слугинаж.

Нед Фев 25, 2007 4:13 am
Профил

Мнение 
Абе реално честотите са доста, обаче при идиотско планиране на ретланслаторите и честотите на които да работят не би ме очудило да са изчерапли по голяма част от възможностите, но да няма ресурс е невъзможно :), не забравяй е тия 3 ефирни програми в момента заемат доста повече от 3 канала.
А относно тоя система на покрива, абе аз все си мисля че няма от какво чак толкова да с епритеснявате, но пък ако може да ги изнудит да ви направят някаква защита направете го, при всички случаи няма да навреди :)

Нед Фев 25, 2007 12:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не забравяйте и телевизиите на съседни държави.
С техните канали също не трябва да има обща точка.

Нед Фев 25, 2007 1:08 pm
Профил

Мнение 
Това за съседните държави го кажи на турците дето са ни "осрали" цялото крайбрежие с техния кичек, а тука нашите се свиват като глисти. И по-принцип УКВ-предавателите са си локални по природа. А новите измишльотини с цифровата ефирна телевизия? Всичко е за да запазят монопола на бтв и нтв и паричките от рекламки.
Пак ви казвам - ДКД е мутренски слугинаж!!! (Както и дупедатите в НС, де)

Нед Фев 25, 2007 5:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@ji4ka,
Много приказки "на едро" изписа по тая тема!
Цитат:
Най-добре ги изрекетирайте да ви снабдят с лични измерватели на полето за съответната честота (или поне един за домоуправителя) и с него да си мерите облъчването - щото с тия хартийки дето ви ги показват могат да ви мотаят както си искат.

Ти виждал ли си такова нещо? Я ми препоръчай един модел да си купя.
Апаратурата, с която се мери напрегнатост на електромагнитното поле я носят поне двама души.... :D
Цитат:
И това при условие че ефирните канали за ТВ са 3пъти повече от тези за УКВрадио. За какво например се ползва диапазона 470-860MHz? Аз на такива "експерти" не вярвам - всички там са мутренски слугинаж.

Не си ли чувал, че има международна конвенция коя страна, колко и кои телевизионни канали може да ползва и с какви мощности?
Това, че турците нарушават международните правила не ни дава правото и ние да го правим.

@domoupravitel
Няма никакви проблеми за живеещите в блока! Антените не излъчват надолу към сградата - тя е в мъртвата зона, в радио сянка.
Но се попазарете за парите, това ще ви покрие много от общите разходи на блока.

Нед Фев 25, 2007 6:17 pm
Профил WWW

Мнение 
Идеята ми е да си държат лично нещата под контрол и много да не се доверяват на "зависими" специалисти. Не съм против предавателите, обаче това, че нещо е в норма трябва да се докаже с измерване ,а не с "честна дума".
Цитат:
Апаратурата, с която се мери напрегнатост на електромагнитното поле я носят поне двама души.... :D

Ако е от Балканската война може и на влак да се носи :) Погледни си на ГСМ-а има една антенка с чертички до нея - какво според тебе мери това чудо? Има си уреди които сканират целия ефир и показвът какво и колко се излъчва. И по-прости уредчета има. То ако електрониката не може да се мери, кое тогава?
Цитат:
Не си ли чувал, че има международна конвенция коя страна, колко и кои телевизионни канали може да ползва и с какви мощности?

И какво пише в тази конвенция - че в България може да са само 3? Няма никакъв проблем щом в София има 30 радиа, да има и 50-60 ефирни ТВ канала. Не бъдете наивни -всичко е заради паричките от рекламките.
То по едно време "не можеше " да има и повече от един ГСМ оператор, ама после се оказа че можело. Абе заливат народа с помия и го убеждават ,че е чиста водица.

Нед Фев 25, 2007 10:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Идеята ми е да си държат лично нещата под контрол и много да не се доверяват на "зависими" специалисти. Не съм против предавателите, обаче това, че нещо е в норма трябва да се докаже с измерване ,а не с "честна дума".
Цитат:

Ако е от Балканската война може и на влак да се носи :) Погледни си на ГСМ-а има една антенка с чертички до нея - какво според тебе мери това чудо? Има си уреди които сканират целия ефир и показвът какво и колко се излъчва. И по-прости уредчета има. То ако електрониката не може да се мери, кое тогава?
Цитат:

И какво пише в тази конвенция - че в България може да са само 3? Няма никакъв проблем щом в София има 30 радиа, да има и 50-60 ефирни ТВ канала. Не бъдете наивни -всичко е заради паричките от рекламките.
То по едно време "не можеше " да има и повече от един ГСМ оператор, ама после се оказа че можело. Абе заливат народа с помия и го убеждават ,че е чиста водица.

Глупости на кубчета!

Пон Фев 26, 2007 12:12 am
Профил WWW

Мнение 
Цитат:
Глупости на кубчета!

Само три думи ,но колко мисъл е вложена в тях! Не са нужни числа, факти ,аргументи. Елегантно и даже аристократично някак си звучат.

domoupravitel,
Остави ги тия любовни песни ,колко модерна и полезна била тая апаратура дето ще ви я слагат на покрива. Това отгоре си е бизнес върху вашата частна собственост. Предполагам ,че тия работи с някакъв договор се уреждат. Искайте им на тия юнаци нормите за ел.магнитни лъчения и писмени гаранции, че са спазени. Освен това има и по-битови аспекти тая работа. Те ще искат да ги захранвате от някои електромер, ще им трябва постоянен достъп за профилактика и ремонти, не дай боже някаква авария да предизвикат. Тези неща трябва да си ги уточните предварително. Пък като сравните неудобствата с печалбата си направете избора. А най-добре вижте ако някъде другаде има монтирана подобна апаратура, разпитайте колегите ви дали са имали някакви проблеми.

Пон Фев 26, 2007 2:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@ji4ka - Нищо лично,но преди време имаше едно момче,Маниака му викаха(от доста време не се е появявал),та твоя стил на писане нещо почва да заприличва на неговия.....

Пон Фев 26, 2007 2:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща