Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Електронна шахматна дъска. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Електронна шахматна дъска.
Здравейте! Имам желание да си направя електронна шахматна дъска която, трябва да отговаря на следните условия.
1. Да се свързва с шахматни програми от компютър подобно на DGT E-Boards -http://www.dgtprojects.com/eboard_supported.htm
2. Да има USB връзка с компютър.
3.Да има 64 бутона и 64 LED
С електрониката и микроконтролерите съм на кота 0. Започнах с четене във Форума. Прочетох и книгата на инж. Кенаров " PIC Микроконтролери" .
За реализацията на проекта се нуждая от Вашата помощ която може да се изрази в следното:
1. Препоръки - какво още да изчета. ? Струва ли си да се занимавам с това? Или направо да плащам?
2. С кои микроконтролери е подходящо да се осъществи този проект? Може би LPC2148 ARM7TDMI-S , PIC18F4550 , или други ?
3. Избрах тези защото вече има платки с тях които , може да се купят и може да се добавят към платката със бутоните и LED . Имат достатъчно I/O пинове И USB .
Ще съм благодарен на всеки който, ми помогне с идеи , препоръки и съвети .

Пет Апр 25, 2008 2:09 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Добре, колега поздравявам те за желанието! Въпроса ми към теб е за какво са ти 64 бутона и толкова светодиода?

Пет Апр 25, 2008 6:43 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
http://www.chesscentral.com/electronic-chess-sets.htm

Нещо подобно ли искаш да правиш?

Пет Апр 25, 2008 7:34 pm
Профил ICQ

Мнение 
fan написа:
Добре, колега поздравявам те за желанието! Въпроса ми към теб е за какво са ти 64 бутона и толкова светодиода?

Искам на всяка клетка от шахматното поле да има бутон и светодиод. Това е за да може да се играе направо от дъската без да се гледа към монитора.

Пет Апр 25, 2008 9:16 pm
Профил

Мнение 
Cvetanov написа:
http://www.chesscentral.com/electronic-chess-sets.htm

Нещо подобно ли искаш да правиш?

Не е това. Искам шахматната дъска да е свързана с програмите от компютъра . Те са много по силни тези шахматни компютри. Дават възможност да се играе в internet .

Пет Апр 25, 2008 9:22 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ами има два възмозни варианта защото с бутони е малко .. шантаво.
Имаш 64 полета, под всяко поле рид ампула или хол датчик. Всяка фигура има магнит отдолу, така се зане куде има фигури. От там насетне просто следиш всяка фигура. Примерно вдигаш пешка и я местиш, съответно полето на което е била си мени състоянието както и това на което отива. Така просто ще пазиш една карта която ще ъпдейтвасш потоянно. Недостатък на тоя метод е когато имаш проходна пешка, тогава трябва да има някакъв начин да се укаже каква е фигурата с която е сменена.
Другият вариант е по сложен но по добър, всяка фигура си има идентификатор и се зане точното и положение, няма нужда да пазиш карта с ходовете на фигурите за да знаеш коя къде е.

Пет Апр 25, 2008 9:40 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
Ами има два възмозни варианта защото с бутони е малко .. шантаво.
Имаш 64 полета, под всяко поле рид ампула или хол датчик. Всяка фигура има магнит отдолу, така се зане куде има фигури. От там насетне просто следиш всяка фигура. Примерно вдигаш пешка и я местиш, съответно полето на което е била си мени състоянието както и това на което отива. Така просто ще пазиш една карта която ще ъпдейтвасш потоянно. Недостатък на тоя метод е когато имаш проходна пешка, тогава трябва да има някакъв начин да се укаже каква е фигурата с която е сменена.
Другият вариант е по сложен но по добър, всяка фигура си има идентификатор и се зане точното и положение, няма нужда да пазиш карта с ходовете на фигурите за да знаеш коя къде е.

Да това го знам . Така е на правено в шахматната дъска на руската фирма Шахком-http://www.ruschess.com/Store/Access/board.html
и на Холандската DGT -http://www.dgtprojects.com/eboard.htm
Но това е доста сложно и скъпо. Те и затова са толкова скъпи. Пък и имат недостатък при местене на ход от противника трябва да се гледа към монитора и да се премести хода на дъската. Затова е по добре на всяко поле да има отделен бутон и светодиод . Така може да се мине и без да се гледа към монитора.

Пет Апр 25, 2008 10:00 pm
Профил

Мнение 
Няма нужда да гледаш монитора, то светодиоди може да си има и да светва полето на фигурата и това на което отива. Да го направиш със датчик на хол или рид ампула не е по-скъпо и сложно от това да е с бутон.
С отделни идентификатори също не е толкова скъпо но е сложно.

Пет Апр 25, 2008 10:08 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
Няма нужда да гледаш монитора, то светодиоди може да си има и да светва полето на фигурата и това на което отива. Да го направиш със датчик на хол или рид ампула не е по-скъпо и сложно от това да е с бутон.
С отделни идентификатори също не е толкова скъпо но е сложно.

Бллагодаря за съвета . Тук е момента да си призная че наистина съм много бос и електрониката и в микроконтролерите . Ще почета още. Дано се оправя. Иначе съм готов да плащам на тези които знаят. Стига да е в рамките на разумното!

Пет Апр 25, 2008 10:23 pm
Профил

Мнение 
То плащането винаги е в рамките на разумното, на зависи чий разум, не знам колко струва подобна дъска, но едва ли разработката от някой ще е по евтина от самата дъска, така на първо четене веднага мога да ти кажа долната граница, около 2000, като това включва и мисул как да се реализира в истинския живот :) .. горната е към 20.000 ако го искаш готово за производство.

Та в тоя ред на мисли ако си мераклия по добре чети и питай, за акъл пари не вземаме, поне аз не вземам за колеги не знам.

Пет Апр 25, 2008 10:26 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
То плащането винаги е в рамките на разумното, на зависи чий разум, не знам колко струва подобна дъска, но едва ли разработката от някой ще е по евтина от самата дъска, така на първо четене веднага мога да ти кажа долната граница, около 2000, като това включва и мисул как да се реализира в истинския живот :) .. горната е към 20.000 ако го искаш готово за производство.

Та в тоя ред на мисли ако си мераклия по добре чети и питай, за акъл пари не вземаме, поне аз не вземам за колеги не знам.

Холандската струва около 500 евро. Руската около 400 долара. Ако я има на по ниска цена бих си я купил. Дано някой все пак някой направи това производство. Няма много подобни дъски да се продават в интернет. Шахматни компютри има много но такива дъски няма.

Пет Апр 25, 2008 10:49 pm
Профил

Мнение 
Ами предполагам защото търсенето е малко, нормално за неща които не се продават масово цената им да е висока.
Това е просто и елементарно за производтво, но едно такова производство за да се започне трябв ада се инвестират 50-60 хил, след това самото производство струва пари и си има доста добавени разходи, съответно те се разпределят м-у продадените бройки, имайки в предвид че който го прави цели и печалба, и едва ли е си губи времето за малка печалба увеличава цената на продукта докато достигне печалбата която му е нужна.
Просто имаш нещастието да си един от малкото заинтересувани от подобен продукт.

Съб Апр 26, 2008 10:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
Вчера не беше ясно, дали искаш да си направиш дъската заради тръпката или просто ти трябва такава и смяташ че направата е по-евтина от купуването на готова. Многократно по-евтино е да си купиш такава. Дъските които си споменал вероятно имат възможности, които ще ти е трудно да реализираш. В гугъл има дъски с вградени една камара гамбити и доста силен алгоритъм (поне според описанието).

Ето още два линка. Съвета ми е да наблегнеш на гугъл и да купиш готова.

http://www.chessbaron.co.uk/desktop_chess_computers.php

http://www.chessbaron.co.uk/chess-CMD2014.htm

Съб Апр 26, 2008 10:39 am
Профил ICQ

Мнение 
Ако нямаш желание да се занимава да си направиш моя съвет е да се огледаш в ebay там може би има някоя на изгодна цена.

Съб Апр 26, 2008 2:15 pm
Профил

Мнение 
Cvetanov написа:
Вчера не беше ясно, дали искаш да си направиш дъската заради тръпката или просто ти трябва такава и смяташ че направата е по-евтина от купуването на готова. Многократно по-евтино е да си купиш такава. Дъските които си споменал вероятно имат възможности, които ще ти е трудно да реализираш. В гугъл има дъски с вградени една камара гамбити и доста силен алгоритъм (поне според описанието).

Ето още два линка. Съвета ми е да наблегнеш на гугъл и да купиш готова.

http://www.chessbaron.co.uk/desktop_chess_computers.php

http://www.chessbaron.co.uk/chess-CMD2014.htm

Да наистина точно това ми трябваше. Бях ги пропуснал тези. Мислех ги само за шах компютри. Не забелязах че имат връзка с компютър и шахматни програми. Макар и не професионални. Все пак е добре . Много по-добре от вградения модул в самия шах компютър.
If you want to also include connection to your PC, there is a PC connector link lead supplied and will, with free downloadable Arena 1.99#4 program, allow you to play against any UCI program (Rybka, Hiarcs, Fruit etc), and also pass games to your PC, save games, convert games to pgn/ChessBase, etc. The mains adaptor included in this price. Here's the full spec.
Хареса ми идеята за указване на ходовете с 81 светодиода вместо с 64. при достатъчно I/O пинове може и така да се направи.
И все пак с бутони ми се струва че ще е по евтино да се реализира.
Цената е много висока за мен. Иначе за самия продукт според мен си заслужава даже е малка заради материалите които са вложени в него . То само качественото дърво си струва даже и да няма никаква електроника в него. Но за всеки влак си има пътници
Благодаря за помоща и новите идеи . Весели празници.

Нед Апр 27, 2008 6:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща