Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Живот на контролерите 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Живот на контролерите
Здравейте!
Интересно ми е да знам по колко време обещават от майкрочип и атмел, че могат да работят техните контролери. Потърсих из нета, но нищо не намерих.
А дали в sleep режим биха "живяли" по-дълго? Моята логика е: щом е в слиип режим=> по-малко се нагрява кристала=> по-дълго живее контролера.
За съжаление не се сещам за подходящ термин за случая, а lifetime очевидно не е :)

Сря Юли 09, 2008 5:24 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Точният термин е MTBF (Mean Time Between Failures), но не съм виждал стойност за него за никой от "контролерите за простосмъртни". Обикновено го посочват за компоненти с военно приложение.
За обикновените контролери може да се намери Data Retention Time за Flash, което, предполагам, е един от основните фактори за повреди (разбирай такива, които не се оправят с рестартиране на захранването).
А за такива възстановяеми откази като грешки в RAM и в ядрото въобще не съм виждал статистически данни.

Сря Юли 09, 2008 5:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
аз ти обещавам 10 години....
отделен въпрос е дали платката и другите елементи ще изкарат толкова....

Сря Юли 09, 2008 8:31 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
А бе нека се развалят, че иначе няма да има хляб :)

Сря Юли 09, 2008 8:55 pm
Профил WWW

Мнение 
Благодаря за отговорите :)
все още никъде не съм намерил отговор на въпроса, дали ако докато не се използва контролера в режим на понижена консумация ще живее по-дълго...

Чет Юли 10, 2008 11:28 am
Профил

Мнение Хъх
dan написа:
все още никъде не съм намерил отговор на въпроса, дали ако докато не се използва контролера в режим на понижено захранване ще живее по-дълго...

Ако се тревожиш за живота на чипа, мисли как да пишеш по възможност най рядко в еепрома му или във флаша ако се ползва като еепром че вече и такива има. А дали ще живее повече или по малко всичко зависи от импулсите който биха го повредили дали по захранването или по изводите . Едва ли ще му помогнеш с това занижено захранване аз даже се съмнявам че ще му помогне, но според мен така вече работи на границата на възможностите си и верятно прехода от 0<->1 да се окаже фатален при по ниско захранване, така че върни се на 5V и го пускай в слееп режим ако толкова искаш да го щадиш!!!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Юли 10, 2008 2:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Вероятността да дефектира нещо друго по платката, или самата тя, спойка или квот се сетиш е много по голяма.

Чет Юли 10, 2008 6:57 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
dan , информация от първа ръка:
За новите модели едва ли ще намериш данни щото никой няма да си признае, че 10% от продукцията му не издържа и 1 година :lol:

Аз поддържам машини с дори над 10 годишни платки разработени "когато бяхме млади". При добре проектирана платка MCUто дори и не забива. Само в 1на кафемашина системно гори един от входовете щото тъпанарите без грам защита го включили към "телта" следяща дали има вода в бойлера и при малко утечка...

Най-често срещаните повреди са: 1. Овъгляване заради конденз , 2. Варисторите сложени уж за по-висока надежност , 3. Кофти контакти на реле , 4. Изгорял траф , 5. Някой антипаразитен кондензатор и съвсем рядко недомислен ценер или защитен диод.
Платката трябва да е по-едричка, 1-2мм между писти с 220В обикновено са малко въпреки лаковото покритие. Всъщност добре е силовите елементи да са на отделна платка. Не се щадят R и C елементите за защита и паразити. Най се внимава с масата.

Чет Юли 10, 2008 10:58 pm
Профил

Мнение 
dan написа:
все още никъде не съм намерил отговор на въпроса, дали ако докато не се използва контролера в режим на понижена консумация ще живее по-дълго...

Да, теоретично ще живее по-дълго. Продължителността на "живота" на един полупроводников е в пряка зависимост от температурата на кристала. За силовите елементи е установено, че увеличаване на температурата с 10 градуса на кристала намалява наполовина животът на елемента. Доколкото си спомням отделената мощност на CMOS схемите е пропорционална на квадрата на напрежението и е пропорционален на тактовата честота.
Друг е въпросът, дали наистина при нормална работа на устройството процесорът се загрява и дали има практически смисъл да се терзае човек по въпроса. По-добре провери дали сумарният изходен ток от портовете на процесора не превишава допустимия.

Пет Юли 11, 2008 11:21 pm
Профил

Мнение 
Още на първата страничка на даташита пише
"- Flash/Data EEPROM retention: > 40 years"
Едва ли има логика флаша толкова да трае ако контролера ще е скапан до тогава? И какво да му стане? Все едно да питаш дали проводник ще кара по-малко ако по него тече ток. Щом има Правци-82 които все още работят и като се има в предвид качеството на по-старите интеграли, извода е по-скоро оптимистичен. :)

Пет Юли 11, 2008 11:50 pm
Профил

Мнение 
sthx написа:
увеличаване на температурата с 10 градуса на кристала намалява наполовина животът на елемента.

Това и аз съм го чувал от много места. Спекулата е че не ти казват колко "живее" кристала при примерно 20*С. Ако е 1000 години значи и да му съкратиш живота 50 пъти това не те касае.
Аз лично си мисля че най-голям стрес оказват температурните колебания а не самата температура.
Вътре в чипа имаме подложка, силициев кристал, алуминиеви структори, златни проводници, железни крачета и пласмаса. Всяко си се разширава различно. Ако контролера за 30 секунди загрява вътре кристала до 80*С след това в sleep режим се охлажда до 20*С за 30 секунди после пак се загрява до 80*С си мисля че ще издържи по-малко от колкото ако е нагрят до 80*С постояно.

Съб Юли 12, 2008 3:39 am
Профил

Мнение Хъх
ike написа:
sthx написа:
увеличаване на температурата с 10 градуса на кристала намалява наполовина животът на елемента.

Това и аз съм го чувал от много места. Спекулата е че не ти казват колко "живее" кристала при примерно 20*С. Ако е 1000 години значи и да му съкратиш живота 50 пъти това не те касае.
Аз лично си мисля че най-голям стрес оказват температурните колебания а не самата температура.
Вътре в чипа имаме подложка, силициев кристал, алуминиеви структори, златни проводници, железни крачета и пласмаса. Всяко си се разширава различно. Ако контролера за 30 секунди загрява вътре кристала до 80*С след това в sleep режим се охлажда до 20*С за 30 секунди после пак се загрява до 80*С си мисля че ще издържи по-малко от колкото ако е нагрят до 80*С постояно.

Обвивката на чипа е донякъде топлопроводяща а и се слага на топлопроводяща подложка, единствено това може да се случи ако натовариш портовете му с максмималния им ток или ако си му задал по високо напрежение и честота :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Юли 12, 2008 4:22 am
Профил

Мнение 
Много благодаря за отговорите. вече съм по-спокоен. Значи с две думи да внимавам да не товаря много портовете и да разделя силовата от логическата част...

Съб Юли 12, 2008 5:31 am
Профил

Мнение 
ike написа:

Не е точно така. Полупроводниковия кристал не може да се разглежда като обикновен проводник при въздействие на температурата. Той не е еднороден, състои се от много преходи с различен химически състав. И при нормална температура съществува дифузия в кристалната решетка, която довежда да влошаване на "качествата" на преходите и до пълното им разрушаване. При повишена температура скоростта на дифузия нараства многократно.
От електронните елементи единствено на резисторите стареенето се отразява благоприятно - колкото повече време минава, толкова скоростта на изменение на съпротивлението намалява.

Съб Юли 12, 2008 9:29 am
Профил
Аватар

Мнение Въх! От много теория ми се зави свят и затова пак пиша...
1. dan, ти да не разработваш нещо дето ще се шматка хилядолетия из космоса като Войаджъра?
2. В днешни условия 2 годишно PC вече е стаааро.
3. Според МОЕТО ПРЕДЧУВСТВИЕ дори да ползваш флаша като RAM пак няма да успееш да го повредиш преди устройството да омръзне на клиента.

Колкото за другото:
1. вход/изходите изгарят от какви ли не щуротии но не и от прегряване.
2. При икономия на "калай" в запояването на загряващи се елементи съм виждал разлепване, най-вече при променлив температурен режим. Ама става дума за много ватове.
3. Аз оправям какви ли не платки с MCU и без (за управление, де) но досега от полупроводниците съм сменил 2-3 диода и нито един транзистор. За едно MCU писах по-горе но там е виновен разработчика. И въпреки това MCUто работи идеално, само "крачето" е изгоряло.

Ся, със съвременната техника може да е и по-лошо. Ама какво да се чудя след като дори вие едно замасяване не знаете как се прекарва...

Нед Юли 13, 2008 12:34 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща