Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
shift на аналогов сигнал AC/DC 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: shift на аналогов сигнал AC/DC
Ако сигнала ще се обработва от процесор - отмести го твърдо със суматор на +5в и след това софтуерно си го обработвай както искаш.

Чисто аналогово - задачата не е никак лесна и ако се гони и бързо установяване (гонят се преходни процеси и т.н.) нещата стават почти невъзможни.

Пон Авг 19, 2013 10:32 am
Профил
Аватар

Wise написа:
Да, винаги трябва от нулата да започва, независимо от амплитудата.
Приблизително де - да кажем около нулата....
Центърът се мести в зависимост от амплитудата.
//Входният сигнал винаги е центриран
Нулата е условна - имаме 2 жици за вход и други две - за изход. Входната нула може да няма общо с изходната.

Е това не е "level shifter", последното е стандартно и широко разпространено нещо.
Без да си кажеш какво точно правиш едва ли някой ще може да помогне. То и ако си
кажеш няма гаранции де :) .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Авг 19, 2013 11:27 am
Профил WWW

Уфф, благодаря на всички отзовали се!
Оказа се, че мога да въздействам на входния сигнал и да го преместя винаги от нулата нагоре/или надолу. сега само ще го усиля и това е!!!
Не знам как са го направили китайците, но си работи идеално / променям плавно амплитудата от 0 до 5 волта и получавам " залепен" за нулата сигнал - т.е. мени се офсета на средната точка.
Е това ми стига - просто усилване с един операционен и - воала!

//А иначе теоретично ме гризе де, как да стане

Пон Авг 19, 2013 12:00 pm
Профил ICQ

С пиков детектор мосля, че ще стане. Изправяш и филтрираш положителната полувълна на сигнала. Това напрежение го използваш и за офсет на нулата (то е точно половината).
Ако сигналите са ти малки - изправителя ще трябва да ти е активен (за да избегнеш пада върху изправителния диод).
Разбира се, ще трябва да предвидиш и някакво разреждане (през резистор) на "филтриращия" кондензатор зареждан до пиковото напрежение. Това ще ти задава "времеконстантата на възтановяване".
Времеконстантата на заряд можеш да я зададеш с друг резистор през който да зареждаш въпросния кондензатор.

Кофтито на тези схеми е, че им трябва време за установяване.

Не знам какво е приложението, но всичко това аз бих го направил софтуерно с процесора.

Пон Авг 19, 2013 1:20 pm
Профил
Аватар

Амиии... Виждал съм такива чипове на Linear - номера е с превключване на кондензатори - в единия такт сврзва кондензатора към входа (диференциален или къвто ще да е) а в следващия такт си го включва към еднополярното (или квото и де) захранване. Така винаги прехвърля напрежението спрямо твоята нула (или минус) - другото може да е където си иска. Обаче за какви скорости може да се направи - незнам. Специално там където съм го виждал това изпълнение е на тензо датчици дето нямат нужда от някво невероятно бързодействие. Но пък явно това се справя с мнооого малки напрежения, щото тензото вади в повечето случаи разни миливолти...

Пон Авг 19, 2013 2:49 pm
Профил ICQ

По принцип това е готово китайче, което прави по желание синусоида, триъгълни и правоъгълни импулси в рамките на 1херц-1мегахерц. Доста чарколяк има...Няма как да пипам там...Амплитудата се настройва с врътка, оказа се, че и отместването спрямо нулата се настройва с врътка. НО - можеш да отрежеш част или цялата отрицателна част, или част или цялата положителна, запазвайки формата на сигнала, но губейки от амплитуда. Демек ако е центриран сигнала можеш да имаш от 0 до 9 волта размах, но ако го преместиш над /под нулата се ограничаваш от 0 до +4.5 или съответно -4.5 волта. Иначе си бачка перфектно.
На мен ми трябва просто по-високо напрежение 0 до 10/12 волта.

Така последно се оказа, че трябва да усиля амлитудата на сигнал (1 херц - 1 мегахерц ) 2-3 пъти. Това някак ми звучи по-поносимо. Трябва да намеря по-бързичък операционен, а ако се захранва униполярно - още по-добре!
//за себе си го правя в единична бройка и да - аналогово трябва!

Пон Авг 19, 2013 4:06 pm
Профил ICQ

Тази схема отговаря на условията ти (само си оправи времеконстантата на пиковия детектор според нуждите ти)

Усилвателя ще е добре да е раил то раил (поне към маса) по вход и изход.

Прикачени файлове:
Shifter.jpg
Shifter.jpg [ 130.16 KiB | Прегледано 1556 пъти ]
Пон Авг 19, 2013 4:12 pm
Профил

Мда, нещо като това което ти е дал emil, аз вече се обърках какво точно ти трябваше, но явно си реши проблема от източника. Тъкмо мислех да ровя за нещо каот това което emil ти е дал, има гоправнео преди доста време. Интересно обаче защо не ми е попадал тоя чип на Linear за който говори Cekins.

Пон Авг 19, 2013 4:44 pm
Профил
Аватар

Бе какви времеконстанти какви схеми без да е казал какво прави. Явно не иска да каже
всичко в публичен форум, то не че това пречи на чесането на езиците ни де ама ако
ще си рисуваме схеми за тая цел поне първо да решим какво ще е приложението :D :D .

Пон Авг 19, 2013 4:53 pm
Профил WWW

Майчице мила колко съм зле в тази техника.... :oops:

Благодаря, момчета!

Това ще го налепя тези дни - от спортна злоба! Не съм сигурен честотно как ще се държи.
Иначе рейл ту рейл не е важно - за до 1 волт няма грижи отместването.

///TGI ккаво общо има приложението? Искам да си направя сигнал генератор, като имам такъв вече, но малко не отговаря на изискванията ми.

ето това имам:
http://www.youtube.com/watch?v=KArRNJFDmps

//добавено какъв ОУ ще предложите? 1 Мегахерц май не е много класика, та да питам де...

Пон Авг 19, 2013 4:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами аз в момента си правя нещо от спортна злоба и почти съм изръчкал де що има операционни (по документи де :) ) та засега ми хваща окото LMH6645/6/7 - 55MHz с 1mv офсет и 12 волта захранване - в случая се примирявам с не-точно-рейл-ту-рейл изход и не-много-малкия офсет в полза на бързодействието. За малкия размах просто ще си го захраня с повече от колкото ще ми трябва максимум на изхода и двуполярно захранване за да хвана нулата, а офсета ще го преживя някак, а и няма да е с голям гейн. Всичко останало дето съм прегледал е или бавно, или с голям офсет или нещо друго не ми харесва. И това при положение че съм изръчкал голяма част от "хай-тек" операционните на аналог, тексас и линеар...

Тони, говоря за това http://www.linear.com/product/LTC1043

Пон Авг 19, 2013 8:50 pm
Профил ICQ
Аватар

В класа на тоя дето си си харесал е AD8652, ползвам го и си оправдава парите.
Само до 5 волта е но е RRIO. Освен всичко е с MOS входове и нисък шум, комбинация
дето май не съм я виждал другаде, не и за относително бърз усилвател. Е, не е най-евтин естествено.

Пон Авг 19, 2013 9:14 pm
Профил WWW
Аватар

Даже е по-добър откъм офсет и откъм slew rate обаче тия 30 миливолта отдолу ми трябват. Ако беше до +6-7 волта примерно, щах да му шляпна едно -1 -2 волта отдолу и да си докарам нулата. Затова гледам да е някой дето може на +/- 5 волта, че -5 се правят лесно от +5. По принцип ми стига да е Vdd-1 на изхода, ама нулата си я искам. Ако нещо ти идва като идея, кажи че аз вече се омотах тотално...

Пон Авг 19, 2013 9:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Ми нахрани го през един диод отгоре и през един отдолу, т.е. ако броим пад върху диод 0.5 волта
между -0.5 и + 4.5. Някак ще направиш някакво отрицателно, невисоко, и ще го ограничиш
с диод след разумен резистор и толкова. Инак усилвателят се държи прилично, то на ADI
усилвател да не си покрива спецификациите още не съм видял де. Нито на NSC/TI разбира се
но тях съм ги виждал да хитреят на дребно (на времето специфицираха обратни тоци при
25C Tj , не Ta, Burr-Brown (и те TI....) май ги занасяха за това в една реклама в EDN
началото на 90-те).

Вто Авг 20, 2013 1:14 am
Профил WWW
Аватар

Ейи, виж това не ми е идвало на идея - благодаря много. По принцип ми беше минало през акъла за някакъв такъв вариант, ама мноо ми се вижда пълнене с допълнителни чаркове... То ако става въпрос май и 10V/us ще ми стигнат по принцип, ама имам и разни други лоши мисли за тоя сигнал и като мине през тях ще се забави още.

Вто Авг 20, 2013 10:30 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща