| Автор |
Съобщение |
|
yanko8605
Ранг: Ориентиран
|
 Re: Мъничко помощ за траф ...
|
| Пон Мар 03, 2014 10:32 am |
|
 |
|
yanko8605
|
хахаха .... защо 1000мА вад 5 ампера .,.. заминало ли е ?
|
| Пон Мар 03, 2014 10:33 am |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
Тези 5А, са ток на късо....
|
| Пон Мар 03, 2014 10:50 am |
|
 |
|
yanko8605
|
Благодаря на всички ... В коша и за нов ... Изхода на вторичната намотка няма никакво съпротивление ...
|
| Пон Мар 03, 2014 10:53 am |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
|
| Пон Мар 03, 2014 11:01 am |
|
 |
|
yanko8605
|
двата изхода на намотките засвириха на късо , явно е бил тръгнал
|
| Пон Мар 03, 2014 11:09 am |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ми ти продължавай да го даваш на късо и да държиш колкото можеш, пък очаквай после да устисква... С глупостите които правиш и цялото тролене досега във форума, не заслужаваш много много обяснения, ама айде от мен да мине.
Значи : трафчето на празен ход дава 18 волта - нормално - за да се зарежда каквато и да е батерия, напрежението което и се подава трябва да е по-високо от нейното - иначе ще тече ток в обратна посока - в посока разреждане на батерията. Трафчето пък само по себе си не може да дава кой знае колко по-голям ток от номиналния си. Ако се товари със значително по-голям ток 1. напрежението му пада значително, 2. започва да грее повече от нормално, 3. изгаря (ако няма термопредпазител). От своя страна самата батерия също не може да се зарежда с безкрайно голям ток един вид се явява някакво съпротивление. И така като цяло се получава че трафчето и батерията ограничават тока и напрежението до някаква сравнително приемлива стойност, за да не се прецака нито батерията нито зарядното. Принципно има и още неща, ама и ако това не го разбереш - спри с експериментите и се хвани за книжките или поне започни с някой по-елементарни неща докато плавно навлезеш в нещата. Аз също тия неща не съм ги учил нито в училище нито в университет - ама поне много внимавах в четенето по форуми и други четива из интернет.
|
| Пон Мар 03, 2014 11:55 am |
|
 |
|
yanko8605
|
Благодаря много Cekins Благодаря за разбирането и вниманието към незнанието ми ... Разбрах какво ми говориш горе долу схващам ... Машината която правя не е с батерии самия траф се явява захранване .. и само да е включа платката пареше ...
|
| Пон Мар 03, 2014 11:59 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Добре - дори и така да е - когато има някакви елементи (прочетох за диоди някакви) е нормално когато работят да си греят. Тия диоди ако са изправител, при 1 ампер по памет ще ти греят с около 1-2 вата. Това не е никак малко - без сериозно охлаждане тия 1-2 вата са достатъчни да почне да пари там.
|
| Пон Мар 03, 2014 12:12 pm |
|
 |
|
yanko8605
|
Ясно ... Благодаря много за ценните и полезни съвети ... Пак ще заповядам : 
|
| Пон Мар 03, 2014 12:17 pm |
|
 |
|
yanko8605
|
Намерих траф 14V 800mA, мисля че няма да е проблем ,,,
|
| Пон Мар 03, 2014 3:30 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Леле Леле.... Научи първо какво са основните параметри напрежение, ток и съпротивление (закона на Ом) и после как се мерят те. Явно това ти липсва покрай всичко останало. В никакъв случай не "мери тока" на втория траф така, както си се опитвал да го правиш с първия. За да тече ток - трябва да има затворена верига от типа "източник(твоят траф) и товар (лампа примерно за простота на обяснението)".... за да се премери тока, който черпи лампата амперметъра се включва последователно някъде във веригата и в никакъв случай в паралел на източника/товара. Вътрешното съпротивление на амперметъра е нищожно за да не влияе на измерваната верига, като се включи в нея и ако го вържеш в паралел на нещо - на практика нещото го даваш на късо и следва това, което е станало с бървия траф - БУМ.... А защо става БУМ отговорът ще намериш след като разберш закона на Ом.... Ако попаднеш на по-корав източник може и да се наложи да си търсиш нов прибор... И пак да кажа както някой беше казал - НЕ СИ ИГРАЙ С НАПРЕЖЕНИЯ ПО-ВИСОКИ ОТ 20В ! За препоръчване докато научиш това - онова да работиш с батерии !
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пон Мар 03, 2014 4:48 pm |
|
 |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
Това ми напомня на един мой доцент по електро-механични устройства и системи. Имахме упражнение в което се изследва трансформатор на късо съединение. Като самото изследване се прави с Латер на входа и при номинални токове на вторичната на трафа. Обаче доцента разказва за неговата дългогодишна практика, как една колежка сложила амперметъра (стрелкови Електра мисля беше) директно на трансформатора и хоп в контакта. И амперметъра започнал да пуши при шока който му е указан. Колежката много любопитна, задала въпрос на доцента : 'доц. Стефанов, този амперметър така ли трябва да пуши" и той човека в шок и ужас и отвърнал "Ами по принцип трябва да се запали колежке" 
|
| Пон Мар 03, 2014 6:05 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Не го баламосвайте човека! Всичко идва от занижения омаж на мрежата.
Аман от партизански имена започващи с "кураму*"...
|
| Пон Мар 03, 2014 7:43 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Обясняваш частично. Заниженият омаж се дължи на неправилния волтаж вследствие на дефектиралия алпераж, защото има изпуснал кофраж. То няма особен смисъл, но ще опитам... омаж - съпротивление ампераж - ток волтаж - напрежение милихенраж - индуктивност микрофарадаж - капацитет
|
| Пон Мар 03, 2014 8:10 pm |
|
|