|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:44 am
| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: каква антена за 315Mhz
Това го пише на страницата на онези откъдето ис купил тх и рх Принципа на работа е прост. Това, което предавателя „вижда” на своя пин за данни е това, което приемника предава на своя пин за данни. Ако конфигурирате UART модула на PIC ще имате постоянен безжичен поток от данни.
Стойностите на данните са ограничени до 4800bps. Чуствителността на приемника е 3uV. Работен режим от 4,5 до 5,5V DC и има цифрови изходи. Обикновено чуствителността е 103dbm и консумация от 3,5 mA при 5V. Принципът им на работа е много прост. Това, което предавателя предава на своя пин за данни е това, което приемника „вижда” на своя пин за данни. Ако конфигурирате UART модула на PIC ще имате постоянно безжично прехвърляне на данни. Обикновено обхвата е около 150 м на открито пространство. Това е ASK предавателен модул с изходящ поток от 8mW в зависимост от подаденото напрежение.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Авг 25, 2014 4:25 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Когато няма носеща честота в лентата на приемане (липсва сигнал в момента), тези модули изкарват постоянен шум, т.е. все едно приемаш постоянно случайни байтове, за да елиминираш това, си измисли някакъв прост протокола от типа хедър-данни-чексума. Така вероятно няма да ти светкат всичките диоди... много е вероятно просто да премигват много бързо, но за бавното ти око все едно са светнали.
Последна промяна t_i_t_o на Пон Авг 25, 2014 5:42 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Авг 25, 2014 4:46 pm |
|
 |
|
TexHoTpoHuk
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Сеп 29, 2009 1:45 am Мнения: 39 Местоположение: Габрово
|
t_i_t_о , прав си , точно нещо като шум се появява . Диодите премигват светват правят каквото си искат с две думи . редър-данни-чексума не ми говори нищо . Много съм слаб в програмирането ..... може ли малко повече инфо
|
| Пон Авг 25, 2014 5:09 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Хедър - Данни - чексума = пакет данни хедър - някакъв байт или комбинация от байт които са еднакви за всички пакети. Евентуално може да съдържа дължина на пакета Данни - ми данни - произволен брой байтове - евентуално може да се ползва дължината за да разбере приемника коклко са. В твоя случай - фиксирано ще е най-добре. чек сума - най младшата част от сумата на всички байтове в пакета - обикновенно без хедър-а и самата чексума  може да е 8 или 16 бита. Това по принцип се прави много лесно - само сумираш в една байтова променлива всичко поред без да се интересуваш от препълването. Шанса за грешка така е малък. Примерно можеш да го направиш 4 байта - старт - примерно 0х55 или 0хАА (комбинации от 0 и 1), някакъв случаен байт, данни, сума случайния байт и данните. Аз обаче си мисля, че при тебе самото пускане/свързване на уарта реагира и изплюва само 1-ци или само 0-ли примерно. За това най-добре е след пускане да изчакаш малко преди да инициализираш уарта и ще ти се реши проблема. Не съм гледал какъв е модула, ама ако е OOK не би трябвало да имаш сериозен шум на изхода. Шум ще имаш евентуално на "предусилвателя" но след шмигера ще имаш шум ако имаш някакви силни смущения наоколо. Препоръка от личен опит - ако имаш възможност, захрани приемника с отделен линеен стабилизатор. На този стабилизатор да си е само приемника - нищо друго - понижава значително чувствителността към електрически смущения генерирани от останалата част на схемата. Съответно се подобрява приемането. И за финал - жестоко се съмнявам че ще успееш да покриеш повече от 50 метра. Тия 150 дето ги пишат по чаршафите са някакви "китайски" метри и не отговарят по дължина на нашите.
|
| Пон Авг 25, 2014 5:32 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
TexHoTpoHuk почни да мигаш светодиоди с ардуинота, после мини на безжични комуникации.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Авг 25, 2014 7:36 pm |
|
 |
|
TexHoTpoHuk
|
не се занимавам с ардуино , уча се на PIC Започнах с мигане на диоди , после бутони , дисплеи , разни малки програмки .... сега и UART успях да подкарам но с проводници само . Иска ми се да го направя безжично .....
Та ... до сега в програмата ми променливата беше uart_rd=PORTB . T.e нули и единици и всички диоди светеха без да е вклчен предавателя .
сега го промених на uart_rd=2323
и в приемника uart_rd = UART1_READ() if (uart_rd==2323 ){ PORTB.RB1=1;
вече не свети светодиода но и не се променя нищо при натискане на бутона . Явно тази стойност 2323 не минава от предавателя до приемника.
|
| Пон Авг 25, 2014 8:51 pm |
|
 |
|
ike
|
Малко е. Трябва ти повече опит. Една подсказка: числото 2323 в колко байта се събира?
|
| Пон Авг 25, 2014 9:08 pm |
|
 |
|
TexHoTpoHuk
|
да , досетих се , че правя глупости .
За опита определено ми трябва повече . Важното е , че ентосиазма ми не намалява . Въпреки , че много малко хора са готови да ударят едно рамо правя всичко възможно за да навляза в материята .
|
| Пон Авг 25, 2014 9:14 pm |
|
 |
|
ike
|
|
| Пон Авг 25, 2014 11:44 pm |
|
 |
|
TexHoTpoHuk
|
Благодаря , това е доста добро инфо ....
|
| Вто Авг 26, 2014 10:55 am |
|
 |
|
vgeorgiev
Ранг: Новодошъл
|
Здравей, Приемника ако е тези китайските със сигурност получаваш какви ли не шумове. Правих много подобен проект като твоя. Ако закачиш приемника не един USB/TTL адапрер ще видиш, че получаваш постоянно шум. Първо ти трябва Манчестър кодиране, след това ти трябва протокол за валидност. Един пакет е 16 байта синхро, два адреса, два байта данни за температурите и чек сума. Идеята е следната: представи си, че предаваш 0х00. Това нещо в УАРТ изглежда така: 0- старт бит; 8 нули и 1-стоп бит. Приемника не чува предавателя, увеличава си чувствителността и почваш да приемаш космически вълни  Адресите в протокола, не са задълнителни, но пък чек сумата е, за да си сигурен, че това, което получаваш е валидно. Ето линк до моя проект http://1drv.ms/1u3ClApЕто няколко теми, които може да погледнеш: 433MHz трансмитер транзистор433MHz Предаване на данни?
|
| Вто Окт 28, 2014 7:33 pm |
|
|