Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Нося на бой ! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Нося на бой !
Cekins написа:
Свързани последователно реално не се четат едновременно а един след друг.

Едновремено се четат. Даните в SPI регистъра не се променят докато сигнала SS е активен. Не знам акселерометъра дето ползва, как работи дали постояно пише данните в изходния регистър и чака SS сигнала за да спре да ги прехвърля или чака сигнала SS и тогава прехвърля от вътрешен регистър към изодния, но никога не пише произволно.
Давам пример: аз и ти измерваме температурата на всеки кръгъл час. След това минава куриер и първо взима резултатите от единия, а после от другия. Можеш ли да кажеш, че температурите не са измерени едновремено, измерването зависи дали първо куриера е минал през мен или първо през теб.
Освен това, ако акселерометъра прави 100 измервания в секунда, това дали го четеш с 10 или с 5MHz няма никакво значение за резултата, който ще получиш.

Сря Сеп 17, 2014 1:17 pm
Профил
Аватар

Ами пак зависи много какъв е хардуера. Примерно микрочип имат едни ацп-та дето SPI клок-а е и клока на SAR-а - при тях самото преобразуване става в момента на извличане на данните. В този случай няма как да прочетеш двете стойности заедно освен ако не си с два SS и два SDI. Аз не се заяждам :) само коментирам в момента - ама ние тука се впуснахме в едни теории без да знаем нито какви са акселерометрите, нито каква е целта на занятието...

Сря Сеп 17, 2014 5:38 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Датчикът е SMB 380 на BOSCH . При бърз процесор, грешката от дефазирането при отчитането е пренебрежима, та питането ми беше - все пак може ли да се избегне. Ако може, защо да не го направя . Ще пробвам схемата на Ike. Благодаря на всички за съветите и идеите.

Сря Сеп 17, 2014 7:43 pm
Профил
Аватар

Въобще няма смисъл да се мъчиш да ги връзваш в някви странни схеми. Вържи си ги нормално всеки с оделен SS. Датчика не може повече от 1.5kHz, имаш 48 байта да прочетеш (айде 100 да са) в най-лошия случай ще ти трябва SPI на 150kHz, за два датчика 300... Просто си пусни SPI на 4MHz и ще ти е напълно достатъчно. Реално при тая скорост не можеш да хванеш дефазиране.

Сря Сеп 17, 2014 10:49 pm
Профил ICQ

Ние така търсихме контролер с бързи ацп-та, накрая се оказа, че и ардуиното стана..

Сря Сеп 17, 2014 11:00 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2