Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Микроконтролери с какво да започна 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Svetoslav40 написа:
ооооо, тука още от рано се водят битки :lol:

Дааа , но не се вижда смисъла от тях !!

Съб Дек 10, 2005 12:47 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Аз също съм начинаещ. Търсих тази книжка на Кенаров но се е поизчерпала. Тук колкото хора толкова и мнения, ниакои казват българските книги по тази тема били глупост други не, изобщо както навсякъде и тук има голям разнобой. Погледнах темита за започването и ми стана ясно в общи линии от къде трябва да се започне. Все пак успях да видя само съдържанието на тази книжка и поне на мен ми изглежда че там нещата са систематизирани по някакъв начин и човек може да се запознае от нея за някои основни неща относно микроконтролерите и работата с тях. Иначе и аз както предполагам доста от вас ще започна да чета от тук от там, ще падне едно търсене, ще се пилее време и така както сме си свикнали в нашата мила родина.

Вто Дек 13, 2005 4:16 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
tehniko написа:
Аз също съм начинаещ. Търсих тази книжка на Кенаров но се е поизчерпала. Тук колкото хора толкова и мнения, ниакои казват българските книги по тази тема били глупост други не, изобщо както навсякъде и тук има голям разнобой. Погледнах темита за започването и ми стана ясно в общи линии от къде трябва да се започне. Все пак успях да видя само съдържанието на тази книжка и поне на мен ми изглежда че там нещата са систематизирани по някакъв начин и човек може да се запознае от нея за някои основни неща относно микроконтролерите и работата с тях. Иначе и аз както предполагам доста от вас ще започна да чета от тук от там, ще падне едно търсене, ще се пилее време и така както сме си свикнали в нашата мила родина.

Добре де начинаещите тук сме доста но само с четене нищо не става.Хайде поне да се отделим по групи (примерно според вида процесори с които сме почнали ),после си поставяме за цел някоя задачка и почваме да "ръсим "бисери докато се научим .А може и по опитните след като спрат да ни се мсеят и заяждат с нас д, да помогнат с някоя идейка.
Примерно аз започнах с PIC-ове и съответно CCS.Който е почнал като мен и има започната някаква задача нека я сподели (чрез нова тема)и може да стане нещо :oops:
Който е ЗА нека сподели .......

Вто Дек 13, 2005 4:59 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цитат:
Търсих тази книжка на Кенаров но се е поизчерпала.

Спокойно можеш да минеш и без нея. Даже, може би е по-добре, че не си я намерил.

Вто Дек 13, 2005 5:50 pm
Профил

Мнение 
Ами значи нещо което май ви убягва, добре е като започвате да задавате конкретни въпроси, това с кой процесор да започна е толкова относително че днес мога да кажа пик, утре атмел а в други ден АРМ, като това е повлияно отчасти от гледната точка, която може днес да е една а утре друга, отчасти от това че днес ПИК ми е скъсал нервитя заради някой недокументиран проблем .... Този въпрос е като искам да се науча да карам кола, каква кола да си купя ....... виз ако вече си си харесл кола и питаш как да включа на първа всеки ще ти дад един и същ отговор .... т.е. хването нещо и тогава питайте за конкретни въпроси.
Аз лично работя с каквото има, или по скоро каквото е подходяо за целта, верно повече пикове, но и задачите са били подходящи за тях. От моя гледан точка процсора няма голямо значение, верно , рпеди 10 години сигурно не съм мислил така.
А за задачки, ами харесайте си аккво да си рпавите и смело напред, тогава вече ще има и смислени въпроси на които да се отговаря, щото за момента е повече философстване а не отговаряне, да седнем да изброяваме кусури на процесорите или предимства смисъл няма, един начинаещ няма да са му от полза, тов че ПИК е по шумоустойчив, той докато стигне до у-во което да е капризно към това ... това вече трябва за сериозните неща, а там пък според мен ще раберете че ще ползвате това което ви харесва, и днес сте с атмел утре с пик .. каквото дойде. Не мисля че тук е отказана на някого помощ, просто въпроси като тоя предразполагат към подобни отговри .... какво да си взема BMW или Merceds .. някой ще каже Nisan, друг Jaguar ....koj procesor e po hubaw АМД/Интел ......и тук някой ще заговори за Sun за PowerPC .... разбирате нали

Вто Дек 13, 2005 7:48 pm
Профил
Ранг: Напреднал

Мнение 
Даааааааам 100% съм съгласен с ToHu но да кажа и аз моите препоръки към тея които сега започват НЕ СЕ ОГРАНИЧАВАЙТЕ САМО С ЕДИН ТИП КОНТРОЛЕР ! защото не се знае кога какво ще ви потрябва Научете хардуера на самия контролер който ще ползвате на 100% !! Като пищете програма мислете как самия контролер ще го направи, а не как вие. Научете цифровата схемотехника тя не е съвсем същата като аналоговата и т.н и т.н мога да пиша препоръки до безкрай но най добре е всеки сам да се пребори с проблемите и да знаете че ако нещо тръгне от първия път има някаква грешка :lol:

Към модераторите отворете раздел в който да задаваме задание на начинаещите(ама да не е академия там го оставете за такива дето питат с какво да почнем) и там те да обеснят как са се сборили с решението като схемотехника и като софтуер така поне този форум ще е полезен за начинаещите

Сря Дек 14, 2005 12:51 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Тези, които тепърва започват, образно казано, трябва да извършат десант. Трябва да завоюват твърдо някаква територия, която постепенно да разширяват. Много е важно това, с какво предварително разполагат като оръжие, респективно като знания. Ако познават само електротехниката, подходът е един. Ако познават цифровата схемотехника, подходът може да бъде друг. При познаване на аналоговата схемотехника – трети и т.н. За съжаление фирмената литература за контролерите е предназначена за хора, които познават всичко това плюс някой друг конкретен процесор. За начинаещи това е убийствено.
Като се има предвид, че сега вече в професионалните гимназии по електроника и електротехника завършват хора, които не знаят закона на Ом и законите на Кирхов, съм разработил предложените по-горе записки за ученици, които поне трябва да знаят що е напрежение и това, че логическата единица означава наличие на напрежение, а логическата нула означава, че напрежението е под някакво минимално ниво, което се приема за отсъствие на напрежение. На следващ етап съм си поставил задача да покажа на учениците, какво може да се направи с контролер и как се прави това. Часовете, предвидени по предмета, с това се изчерпват и не остава време за следващите етапи, но когато човек види ясно пътят до целта и самата цел, може да го извърви и сам. Тогава и фирмената литература ще му бъде по-разбираема и може да се обръща към нея като към справочник при решаване на конкретни проблеми.
От всичко казано следва, че е най-важно самочувствието, т.е. човек да си каже:”Аз мога!”. След това установява, че това, което може, е твърде малко и продължава нататък до тогава, докато не разбере, че знанието е необятно. Така е устроен светът!

Сря Дек 14, 2005 8:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
Има разлика когато трябва да учиш ученици по задължителна програма и когато човек занимаващ се с електроника реши че е дошъл момента да започне и с микроконтролери. Последното предполага че той усеща в себе си потенциал да се справи с подобна задача и в този случай "фирмената" документация няма да е убийствена за него.
Ако започваш от нула. Най-добрият вариант може би е да започнеш от основите. Но за съжаление днес цифровата електроника се развива бързо и дори да си на нулево равнище по стечение на обстоятелствата винаги ти се налага да тръгнеш от някъде по-горе. За съжаление казвам защото такъв подход ражда тесни специалисти, рендосани от двете страни и имащи огромни пропуски в основните си познания.
Има неща усвояването на които трябва да върви последователно, но има и много неща които могат да се усвояват паралелно.

Сря Дек 14, 2005 3:07 pm
Профил

Мнение 
Zdrav,
Неведоми са пътищата господни. Точно правило няма, за това как да се учи. Аз говоря като човек, който изучава непрекъснато по нещо, а не като преподавател по задължителни програми. В МОН не знаят какво е AVR, но аз го предавам, защото това лято успях да науча нещо по въпроса с помощта на колегите от форума. Моят стил на учене е такъв, да започна да описвам това, което съм разбрал. Като го повторя няколко пъти, вземе, че се получи книга. Другите си имат други стилове. Всички не сме еднакви. Това, което ни обединява е меракът и самочувствниетио, че в съответната област можем да правим нещо. Ето това се опитвам, да втълпявам на учениците, но виждам, че малко от тях го възприемат. На останалите мераците са в друга посока и това е естествено.

Сря Дек 14, 2005 7:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
VSU написа:
Даааааааам 100% съм съгласен с ToHu но да кажа и аз моите препоръки към тея които сега започват НЕ СЕ ОГРАНИЧАВАЙТЕ САМО С ЕДИН ТИП КОНТРОЛЕР !

Е точно това ми е трудно да го разбера ???!!!??? :!: :?: :idea:
Хващаш кълцаш по малко Пикове , АВР-и , МСП-та и накрая нищо !!!! Един МНОГО странно развит специалист !!! Едно нищо !! Ами,че всеки микроконтролер си има своя специфика, която се разучава в детайли с дълги години работа !! Ако искаш да направиш нещо сериозно е добре да си вътре .......

Чет Дек 15, 2005 12:09 am
Профил ICQ

Мнение 
Няма такова нещо, хардуера е хардуер какъвто и роцесор да е, относно софтуера там е още по универсално, не виждамкакво може да му учиш на един процесор с години, освен бъговете разбира се ...... Да заковеш на един процесор е най-глупавото нещо според мен, това значи да се ограничиш до неговие възможности. Ако погледнеш процесора какво представлява той, в крайна сметка едно CPU с малко периферия, ако си правил навремето нещо с СМ601 и външна периферия ще ти е по лесно .... това е все едно да кажеш аз ще ползвам само това ADC или само онзи компаратор, това е глупаво, по периферията всички би трябвало да е ясно на всеки който се знаимава, и то не ясна периферията на този процесор, а принципно как работи, примерно как рботи ADC, как работи брояча, или DAC, тогава не мисля че там ще има проблеми. Самото CPU в общи лиии нещата са еднакви навскъде, първото и най основното е да си измислиш как точно да работи офтуера, т.е алгоритъма, той донякъде е свързан със специфични хардуерни особенности, но това не променя нещата, а сле д като си имзислил как ще работи, остава само да се напише, което според мен не те връзваизобщо с процесор, щом можеш да напишеш една функция за еидн можеш да я нашишеш за всички, в най-лошия случай може да ти трябва време да разучиш асемблера му, но след това вече ще ти е ясен. Не знам да им апроизводител който да запълва пълната ниша, TI имаш доста широк спектър но и те не зпълват цялата ниша, а м-у DSP, CPU и ARM CPU-то им няма мнго общи неща според мен, тъй че ...... лично за мен е важен резултата, много хора говорят за ефективност, но понякога ефективноста на конструкторския труд няма нищо общо с ефективността от направената раработка, дори бих казал че е обратнопропорционална зависимостта. Дали рабои за фирма която прави изделия, или правиш разработки за други, не винаги многото свършена работа е в полза на този за когото работиш а обикновенно не е и в твоя, всеки си цени времето, но трябва да се цени и резултата от труда.
Точно преди няколко седмици мислех по подобен въпрос, дали да ползвам процесор на Cygnal в който има интегрирано USB , дали да позлвам PIC с външен чип, или да пробвам PIC с вградено USB ... ами предпочетох първото въпреки че х51 архитектурата не е от най често изпозлваните от мен, а със cygnal процесори никога не бях работил, е за няколко дена всичко тръгна перфектно на варианта с RS .. сега остава да го експортна на варианта за USB-то, т.е. никакви особенни проблеми, никакви ядове, ако бях взел PIC с USB щеше сигурно да ами се еб&^& мамата от недокументирани проблеми и ограничения, а за някой познат PIC с външен чип ми се стори икономически неизгодно, та .... не виждам в тоя случай какъв е проблема, на никой не му трябват супер специалисти в дадена област, те обикновенно са непригодни решаване на проблеми, те рпавят нещо определено, това да знаеш всеки един бит на PIC да си го научил на изуст, няма да ти помогне нищо, точно за 10 сек намирам инфо за това което ме интересува, аз не се старая нищо да уча и запаметявам, щом занеш как става другото е да прочетеш нужната информация, и пак примера с колата, ти смао едн акола ли караш, аз не карал съм различни, ето сега с автоматични скорости, ама даи да вървя пеша щото тук няма с ръчни, или да платя по скъо за таква с ръчни ..... та ..... нищо не е по сигурно от това че няма нищо сигурно ;)

Чет Дек 15, 2005 12:30 am
Профил

Мнение 
WDW страшно ме разочарова в поста си с репликата за различните контролери ти само с един тип ли си работил и продължаваш да работиш и ако сега се появи нещо ново и рационално ти от инат пак на старото ли ще стоиш или .......

Чет Дек 15, 2005 3:40 am
Профил ICQ

Мнение 
Струва ми се че спора започва да става безсмислен. Човека попита с какво да започна, а не с какво да свърша еди каква си работа.
Едвали някой начинаещ ще започне да изучава едновременно: PIC, AVR, 8051, може и някой ARM.
Моя съвет е избери си един процесор, изчети му документацията, сложи на масата развойните средства и дерзай.
Аз все пак клоня към AVR- по малко недокументирани бъгове

Чет Дек 15, 2005 6:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
WDW написа:
VSU написа:
Даааааааам 100% съм съгласен с ToHu но да кажа и аз моите препоръки към тея които сега започват НЕ СЕ ОГРАНИЧАВАЙТЕ САМО С ЕДИН ТИП КОНТРОЛЕР !

Е точно това ми е трудно да го разбера ???!!!??? :!: :?: :idea:
Хващаш кълцаш по малко Пикове , АВР-и , МСП-та и накрая нищо !!!! Един МНОГО странно развит специалист !!! Едно нищо !! Ами,че всеки микроконтролер си има своя специфика, която се разучава в детайли с дълги години работа !! Ако искаш да направиш нещо сериозно е добре да си вътре .......

Тва е много относително. :) Давам пример - колегата Dimitar дълго време копа някъв процесор. Тоест, прави нещо за някакъв клиент, който твърдо настоява да се ползва точно определен тип процесор. Мен този процесор в един момент ми става интересен, и понеже знам, че Dimitar се занимава с него в последно време, го питам за няква техническа подробност, примерно нещо за таймерите. Получавам отговор от типа "ми че от де да знам, аз съм приложен програмист". :) И до огромна степен е прав - със съвременните средства за разработка, може да не ти пука кой-знае колко за хардуера под софтура, който пишеш. Особено като навлязът джавите и разните други лайна, работата съвсем ше се освини.

Чет Дек 15, 2005 10:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
Така е ако пишеш на високо ниво не ти трябва да знаеш кой знае колко за процесора, особено ако пишеш на С. ДА не би всеки който пише за ПЦ да познава из основи хардуера и архитектурните особености на ПЦ-то? :wink:
Така че фащаш един по прост процесор, за който имаш информация, компилатор и програматор, слагаш му един кварц (за някой не е задължително), храниш го, слагаш няколко светодиода на портовете и почваш да ги клатиш ... и ето ти първата програмка ;)
.. същото можеш да го направиш и за ПЦ през паралелния порт, без да му познаваш регистрите, таимерите или какжото и да било. Компилатора да се оправя. Просто трябва да му кажеш през кой порт какво да ти изкара.

Чет Дек 15, 2005 12:47 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща